Fostul subprefect de Neamț, Florin Zaharia (USR) crede că proiectul noului spital este doar  ”o încercare tardivă de spălare a imaginii unui președinte condamnat în primă instanță la 8 ani și 4 luni pentru fapte de corupție”, în condițiile în care pe lângă cei 200 de milioane de euro primiti prin PNRR, ar mai fi nevoie de peste 100 de milioane de euro, bani care la acest moment nu există, iar CJ Neamț nu știe (sau cel puțin nu a comunicat nimic public) de unde îi va scoate.

De asemenea, Zaharia susține că este greu de crezut că va putea fi respectat termenul de finalizare a construcției (iunie 2026), ceea ce ar însemna că banii (200 de milioane de euro) primiți prin PNRR, trebuie returnați. Prin urmare, nemțenii s-ar putea alege doar cu ”o frenezie a laudelor la adresa primului ales al județului”, declanșată de propaganda PSD Neamț (postaci de partid și site-uri trompetă) după anunțul alocării fondurilor prin PNRR. Totodată, a ieșit la iveală că după cum arată proiectul, spitalul nu va avea două Secții importante: Chirurgie și Interne. ”Odată cu publicarea listei proiectelor noilor spitale ce vor putea fi construite folosind fonduri obținute prin PNRR, s-a declanșat o frenezie a laudelor la adresa primului ales al județului. După proiectele de succes gen Spitalul de la Letcani sau podul de la Lutca, un nou proiect al spitalului județean (altul decât cel cu helioport și bani deja cheltuiți pentru studii de fezabilitate) apare în spațiul public ca o mare realizare.

Câteva lucruri despre proiectul noului Spital Județean Neamț, proiectul președintelui condamnat Arsene, care nu au fost comunicate detaliat publicului:
– Valoare totală a proiectului: 285 milioane de euro
– Finanțare prin PNRR: 200 milioane de euro, adică 70%
– Pentru diferența de 30%, adică aproximativ 85 milioane de euro, nu se specifică sursa de finanțare, CJ nu dispune la ora actuală de acești bani.
– La suma totală se adaugă și TVA, care nu este deloc de neglijat
– Termenul de finalizare a lucrării, adică spitalul predat la cheie conform proiectului, este ????? ????, altfel se dau toți banii înapoi.
Să spunem că diferența de bani va fi obținută din fonduri guvernamentale, bugetul anual al CJ fiind de aproximativ 60 de milioane de euro și nu ar putea acoperi cofinanțarea. Un eventual împrumut este aproape imposibil, rata de îndatorare conform legii fiind aproape atinsă. Plus că un împrumut în plus posibil să aducă CJ Neamț în aceeași situație de blocaj financiar cu al Primăriei Piatra Neamț.
Trebuie menționat faptul că pe terenul pe care se vrea construit noul spital, pe dealul Vulpii, la ieșire din oraș spre Girov, nu exista la ora actuală nicio utilitate, apă, gaz, electricitate, canal, nici căi de acces.
Proiectarea și licitația (cu eventualele contestații) pentru execuție mai poate dura până la finalul anului acesta, în cel mai bun caz lucrările efectiv pot începe în 2024.
Acum bomboana de pe tort:
Din proiect au fost eliminate secții importante în funcționarea unui spital județean cum ar fi Chirurgia și Internele. Asta doar pentru a se încadra în suma finală. Imaginați-vă un posibil accident, victimele sunt transportate la urgenta noului spital județean, necesita intervenții chirurgicale, dar acestea nu se pot face, spitalul nefiind dotat cu secție de Chirurgie.
Concluziile le tragem cu toții. Nu contest necesitatea urgentă a unui spital nou, la standarde internaționale, în județul Neamț, dar ce apare acum în spatiul public ca o mare realizare posibil să fie doar o încercare tardivă de spălare a imaginii unui președinte condamnat în primă instanță la 8 ani și 4 luni pentru fapte de corupție”, spune Florin Zaharia.
Ionut CORFU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.