Primaria Piatra-Neamt anunta ieri intr-un comunicat de presa ca toti castanii din Piatra-Neamt vor fi taiati pentru ca au atins o anumita varsta si sunt putrezi. Imediat, cetatenii orasului au luat atitudine si au criticat decizia primariei. Vazand reactia oamenilor, primarul Chitic a iesit cu o declaratie in presa de casa a primariei in care sustine ca arborii taiati sunt bolnavi si reprezinta pericol pentru pietoni si pentru traficul rutier. Imediat, propaganda Chitic a publicat niste poze cu un castan putred pe dinanuntru ( ca doar de asta este platita din bani publici, cu sute de milioane de lei vechi pe an). Nimic de comentat, sunt si arbori imbolnaviti si chiar daca puteau fi tratati, sa zicem ca nu era alta solutie si taierea lor este justa. Dar ce ne facem cu castanii absolut sanatosi care au fost taiati de-a valma la un loc cu cei bolnavi?

Un exemplu in acest sens, in fotografiile de mai jos, facute astazi (17 aprilie) pe bulevardul Republicii. Lemnul incarcat in masina din imagini este fara cusur si nu exista nicio explicatie logica pentru care arborele ar fi putut fi taiat. Pe internet circula poze cu numeroase alte exemple.

Colac peste pupaza, in locul castanilor simbol pentru Piatra-Neamt au fost plantati si umreaza sa fie plantati in continuare platani. Din pacate, este cea mai proasta alegere posibila, pentru ca platanii sunt unii dintre cei mai puternici agresori respiratori din natura. Pe tot parcursul anului descarca de pe trunchi, de pe frunze si fructe perisori. Perisorii lor sunt luati de aer si cauzeaza inflamatii in caile respiratorii. Nu doar pentru alergici, ci pentru oricare dintre noi. Ori, pe o mucoasa inflamata, poluarea devine si mai agresiva. Si asta nu o spunem noi ci chiar directorul Gradino Botanice Bucuresti, Paulina Anastasiu, care a declarat pentru ProTV ca “Platanul ca si copac, arata superb, sa-i intelegem pe edili, dar zic ca nu este cazul sa fie atit de frecvent plantat, intr-un numar atit de mare de exemplare. Daca ar fi cateva exemplare izolate ar fi in ordine, dar faptul ca faci aliniamente de platani, ganditi-va ce cantitati mari de perisori ajunge in aerul pe care il inspiram

Nu stim ce se ascunde in spatele taierii totale a castanilor din Piatra-Neamt, putem doar sa banuim, insa este cert ca inlocuirea lor cu platani este un atentat la sanatatea pietrenilor.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.