Mai multi participanti la trafic ne-au sesizat ca s-au ales cu parbrizele crapate, sau chiar sparte, dupa ce s-a imprastiat material antiderapant pe drumurile nationale.
Asadar, am realizat un experiment, in aceasta seara, 27.11.2015, in jurul orei 17:30. Am gasit un utilaj care se ocupa cu asa ceva si am mers in spatele lui.
Intr-adevar, daca nu se pastreaza o distanta de cel putin 40-50 de metri, sansele ca „bolovanii” imprastiati de cei care au contract cu CNADNR, sa-ti sparga parbrizul, sunt foarte mari. Aceasta problema nu este noua, ea fiind intalnita si pe parcursul iernilor anterioare. Utilajul din imagine, actiona in zona Almas, pe directia Targu- Neamt, acolo unde aseara din cauza ca aceleasi urtilaje nu au intervenit, traficul a fost blocat (VEZI STIREA AICI).
Undeva in comuna Dobreni, am verificat materialul antiderapant imprastiat pe sosea. Ar fi trebuit sa fie nisip. De fapt sunt niste pietre destul de mari, care in viteza, aruncate de rotile masinii din fata, au efect de bolovan. Poate ca acest sort este cu mult mai ieftin decat nisipul fin, iar niste „baieti destepti” fac economii, in timp ce altii schimba parbrize si platesc roviniete.
Cam asta ne ofera CNADNR in schimbul rovinietei: parbrize sparte. Partea cea mai rea a acestei povesti, este faptul ca niciun sofer nu-si poate recupera paguba, pentru ca este extrem de greu, spre imposibil, sa demonstrezi ca „bolovanii” de pe sosea, au fost aruncati tocmai de cei care ar trebui sa creeze conditii pentru ca traficul sa se desfasoare in siguranta. Dar probabil ca pentru CNADNR, doar arborii de pe marginea drumurilor prezinta pericol (VEZI AICI:Ne raspund drumarii. Povesti frumoase despre siguranta traficului rutier )
Si tot cu aceasta ocazie, am mai descoperit ceva, deloc surprinzator: daca aseara nu era nici urma de utilaje desi ningea destul de bine, iata ca in aceasta seara, chiar daca asfaltul era curat si nu erau nici precipitatii, am vazut trei utilaje, in mai putin de un kilometru, de fapt… ca in fiecare iarna.
Nu o sa cerem un punct de vedere oficial de la CNADNR, pentru ca ultima oara cand am facut asta, a fost prin luna august si nici acum nu ni s-a raspuns. Si mai sunt doua mail-uri trimise de noi, la aceeasi companie, care in curand, vor implini sase luni, de asemenea fara raspuns. Asta se numeste „transparenta pe bani publici”.
Ionut Corfu
[…] In urma cu o luna, spuneam ca pe drumurile nationale din Neamt, se arunca cu “bolovani” in loc de nisip. […]