Pe drumul Axial (Izvorul Muntelui- Durău) sunt grave probleme, pe care CJ Neamt le tine ascunse. Reamintim că drumul care a costat 10 milioane de euro nu a fost niciodata receptionat, desi a fost inaugurat de doua ori de Arsene-PSD în scop electoral, in anul 2020.

Situatia este comparabila cu cea de la podul de la Luțca, obiectiv care de asemenea nu a fost niciodata receptionat, dar pe care s-a dat drumul la traficul rutier, apoi s-a prăbușit. Și pe Axial se circula ilegal, iar autoritatile (Prefectură, Politie) se fac că nu văd, pentru că ar fi mai mare rusinea să vii după mai bine de doi ani să închizi un drum pe care te-ai făcut că nu vezi că se circula ilegal, drumul fiind la această ora de fapt, un șantier. De altfel, firmele de asigurari si-au avertizat toti angajatii si colaboratorii să nu despăgubească pe șoferii implicati în evenimente rutiere pe Axial, tocmai pentru că drumul nu este drum public (detalii AICI-O firmă de asigurări și-a atenționat agenții din Neamț să nu plătească daune pentru tamponări pe Axial!). Un drum intrat in reparatii, devine șantierul firmei care executa lucrarile. El redevine drum public, abia cand este preluat înapoi de administrator, în cazul de față de CJ Neamt, numai după ce s-a făcut receptia lucrarilor. Axialul nu a fost niciodată receptionat, deci, nu este drum public, iar cei care se aventureaza pe el, o fac pe propria raspundere, pentru că autoritatile amintite mai sus, dorm pe ele la comanda politica.

Dacă la Luțca șansa a făcut să nu fie victime, pe Axial ar putea să se producă o nenorocire, pentru că in unele locuri, situatia este destul de grava. Iar asta se poate vedea in imaginile de mai jos, făcute astazi, 17 octombrie.

Punctul cel mai sensibil ar fi undeva cam pe la jumatatea drumului, unde recent a avut loc o alunecare de teren. Nu se poate sti exact cand s-a produs, pentru că nimeni nu a comunicat nimic oficial, insa se poate observa că lucrurile s-au petrecut destul de recent. Un versant ar putea ajunge cu totul pe partea carosabila sau ar putea să o ia la vale cu tot cu drum. Și se mai poate observa că deplasarea terenului este intr-o permantenta dinamica, pentru că de sub pamantul de pe carosabil, izvorăște apă. La urmatoarele precipitatii, este foarte posibil să o ia la vale încă o bucată de versant, iar dacă in acel moment trece prin zona vreo masina… Dumnezeu cu mila! Că în baza autoritatilor…

În imaginile surprinse astazi, se poate observa clar că la un moment dat, pe drum a ajuns o cantitate imensa de aluviuni, însa acestea au fost indepartate si aruncate în râpă pe partea cealalta a carosabilului. Totul s-a făcut in mare secret, fără să se emită nicio comunicare publica, nici din partea constructorului nici din partea CJ Neamt.

În imediata apropiere a locului in care pamantul a luat-o la vale peste Axial, se poate vedea că există urmele unei alte alunecări de teren. De data asta nu este din amonte, iar daca deplasarea terenului continua fără să se intervina, se poate surpa si drumul.

Tot lângă locul in care s-a produs alunecarea de teren, se pot observa deseuri din beton (materiale de constructii) provenite de la lucrări, aruncate într-o râpă, la mica distanta de drum, deși este zonă protejată. Dar asta este deja treaba altei institutii, care se ocupă cu protectia mediului.

La câțiva kilometri mai înspre Durău, exista un alt loc unde se pot vedea urmele unei degradări a lucrării sau poate tot a unei alunecari de teren. Aici,  carosabilul este deformat pe toata latimea lui. Acesta s-a afundat in sol, rezultand diferente de nivel de aproximativ 15 centimetri. Și aici se vede că la un moment dat cineva a dres busuiocul, adică a acoperit cu smoala crăpăturile ivite în urma afundarii.

Dar acestea sunt doar câteva puncte cu probleme, pentru in ultimul timp, au mai fost identificate si altele, pe care noi astazi nu am reusit sa le surprindem in imagini. Prin urmare, pe Axial se poate repeta oricand povestea de la Luțca, sub privirile pasive ale institutiilor care nu intervin, dar care vor ridica din umeri când situatia va degenera si vor spune că nu au stiut, așa cum au mai făcut.

Lucrarile la drum au inceput pe repede înainte din considerente pur electorale, trecandu-se direct la refacerea părtii carosabile, desi era nevoie mai întâi de lucrari ample de corectare a torentilor, acestia fiind principala cauza a distrugerii drumului. Dar lucrarile de corectare a torentilor ar fi durat aproximativ 5 ani de zile. Era prea mult pentru calculele electorale ale PSD, care voia neaparat să puncteze ceva in campania electorala din 2020. Așa că in locul unei lucrari ca la carte, s-a mers pe varianta cea mai simplă si mai păguboasă, exact ca in cazul podului de la Luțca. Și tot ca la Luțca, si pe Axial, Arsene a făcut zeci de vizite, cu alai și tonomate PSD, cu mii de poze și clipuri video cu filmari din drona, plus zeci de articole plătite în presa de propaganda controlată de PSD.

În iulie 2021, drumul a fost blocat pe ambele sensuri, după ce torentii lăsati de izbeliste s-au revarsat in urma ploilor. Nici atunci, nicio autoritate din judetul Neamt nu a reactionat, desi se stie că drumul nu este finalizat si nu se poate circula pe el in siguranta, acesta fiind de fapt închis circulatiei publice.

In urma cu peste o luna de zile, tvmneamt a transmis către CJ Neamt o solicitare prin care am cerut lămuriri asupra situatie actuale a drumului (daca au fost receptionate lucrarile între timp si cine a dat ordin să se circule pe drum), insa nu am primit un raspuns nici pana astazi, termenul legal fiind de 30 de zile.

În urma cu peste doua luni de zile, tvmneamt a adresat aceleasi intrebari prefectului PSD Adrian Niță, dar nici de la el nu am primit niciun răspuns, semn că subiectul este extrem de sensibil.

Un timp, după inaugurarea electoral-ilegală făcută de PSD-isti, Politia Neamt a aplicat amenzi soferilor care intrau pe drum, insa după un timp, au uitat că nu este deschis circulatiei publice.

Colac peste pupăză, astăzi, Arsene a fost in inspectie la podul de la Girov (desi CJ Neamt nu are nicio treaba cu drumurile nationale), de unde a transmis că va avea grijă să se facă lucrari de calitate, intrucat podul urmeaza să intre in reparatii. De dosarul penal deschis pentru prabusirea podului de la Luțca, nu se mai stie nimic. DNA nu a reusit să găseasca niciun vinovat, nici după aproape 5 luni de zile. Peste o luna se implinesc 2 ani de cand 15 oameni au murit arși in Spitalul Judetean administrat tot de CJ Neamt. Pana astazi, niciun vinovat. Dacă Axialul o ia la vale, va răspunde cineva?

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.