Este frig de crapă pietrele în clădirea fostei Școli de Băieți, în care Arsene și prefectul Niță- PSD i-au trimis pe copiii de la Școala nr. 5 din Piatra Neamț. Atunci când se lăudau cu ”soluția salvatoare”, atât Arsene cât și prefectul Niță, declarau public despre faptul că spațiile care nu mai erau folosite de 4 ani de zile, sunt cele mai bune pentru cei peste 300 de copii care urmau să învețe aici. Ulterior, s-a descoperit că de fapt clădirea este o ruină și nu funcționează nici măcar centrala termica. Primaria a avut la dispozitie doar 10 zile să facă dintr-un ghetou o școală. Pentru că centrala nu functiona, s-a apelat la o solutie de compromis, adică încălzire cu dispozitive electrice. Evident, aceste dispozitive nu au făcut față volumului enorm al spatiului de încălzit, așa că au fost suspendate cursurile.

Până la această oră, Inspectoratul Școlar nu a comunicat nimic oficial despre situația apărută, deși atât părinții cât și copiii, ar fi trebuit informați prin intermediul presei și nu al gazetelor de partid, ce se va întâmpla în perioada următoare.

Batjocură! CJ Neamț și Prefectura trimit copiii de la Școala 5 într-o clădire ghetou, în mizerie și fără căldură (articol publicat pe 16 februarie 2023)

Batjocură! CJ Neamț și Prefectura trimit copiii de la Școala 5 într-o clădire ghetou, în mizerie și fără căldură. Cinismul PSD-iștilor pare să nu aibă nicio limită când vine vorba de faultarea adversarilor politici. Nimic nu le stă în cale în goana nebună de a-și salva (electoral) pielea, nici măcar soarta unor copii, folosindu-se de instituții publice, în jocuri politice mizerabile

Recent, propaganda PSD, cu tot cu tonomatele din dotare, anunța cu surle și tobe, că Ionel Arsene și prefectul Adrian Niță s-au implicat și au găsit soluția salvatoare pentru o parte dintre copiii de la Școala nr. 5 din Piatra Neamț, care urmează să intre în renovare, punând la dispozitie o clădire a DGASPC (instituție din subordinea CJ Neamț) de pe str. Gavril Galinescu din Dărmănești, unde până în urmă cu 4 ani, a funcționat o facultate. Ce treabă are Prefectura cu spațiul respectiv, încă nu se știe, dar prefectul Niță a băgat și el capul în poză, cum se spune, sperând că în 2024 va fi candidatul PSD la Primăria Piatra Neamț și e bine să fie și el pe acolo, deși are cu totul alte atribuții și probleme de rezolvat la Prefectură, instituția care îi asigură salariu, mașină și șofer la scară.

Toate bune și frumoase, numai că ”bunăvoința” mai marilor județului, miroase de la o poștă a cadou otrăvit pentru adversarii politici, recte administrația PNL din Piatra Neamț, chit că la mijloc este vorba despre soarta a sute de copii, și spunem asta, pentru că respectiva clădire este un ghetou în toată regula. Pentru început, pană lămurim contextul, să vedem câteva imagini de la exterior.

Context: Fosta administrație locală a obținut fonduri europene pentru renovarea a 10 școli din Piatra Neamț. Acum, proiectul a ajuns la faza de execuție a lucrărilor, care ar trebui finalizate până la sfârșitul anului 2023. Evident, acest lucru se știa de anul trecut și tot de atunci, administrația Carabelea a început demersurile de organizare. Lucrările foarte complexe (reabilitarea completă a clădirilor, dotări, etc.) nu se pot face cu copii în școli, de aceea, cel puțin o parte dintre elevi, trebuie mutați. Conform legii, Primăria este obligată să pună la dispoziție spații pentru procesul educațional. De restul, se ocupă Inspectoratul Școlar Județean. Odată cu începerea demersurilor de căutare de noi spații, ca la un semn, directorii se opun mutărilor, și îi influențează și pe părinți, stârnind un val de nemulțumiri în rândurile acestora. Nicio soluție nu este pe placul directorilor, ba chiar unii nu mai vor să le fie modernizate școlile, deși clădirile au chiar și 60 de ani.

Printre școlile prinse în proiect, este și Școala nr. 5 din Piatra Neamț. În luna octombrie anul trecut, primarul Carabelea înearcă să ia legătura cu cineva din Consiliul Județean, pentru ca Primăria să preia în folosință clădirea de pe Gavril Galinescu. Cu greu reușește până la urmă să vorbească cu Sorin Brașoveanu (omul adus de Arsene de la Bacău- administrator public al județului și șeful de facto al DGASPC), însă i se spune că respectiva clădire este prinsă pe un proiect prin PNI și nu poate fi deschisă pentru elevii de la Școala 5. În urma verificărilor, primarul descoperă că fusese mințit, clădirea nu era prinsă pe niciun proiect. Este apoi plimbat de la Ana la Caiafa și înțelege că CJ Neamț nu vrea să coopereze, deși era vorba de interesul unor elevi. Prin urmare, se apelează la soluția cu școala din cartierul Speranța, recent construită. Se convoacă din nou ședințe peste ședințe la nivel de școală, iar directoarea le transmite părinților că nu e o idee bună și că primărul este rău intenționat.

În luna ianuarie 2023, primarul Carabelea iese în conferință de presă și spune pe șleau cum a fost mințit de CJ Neamț, refuzându-se punerea la dispozitie a clădirii de la Galinescu. La doar câteva ore după conferința de presă, Arsene și prefectul Niță anunță că au găsit ei soluția, că primarul nu s-a implicat, dar au găsit ei varianta salvatoare: clădirea de pe Gavril Galinescu, care deodată era disponibilă, nu mai era prinsă în niciun proiect. Cei doi (Arsene și Niță) se duc în aceeași zi în clădire, unde fac ședințe foto într-o încăpere de un alb strălucitor, împăunându-se ca niște Jokeri, cu soluția salvatoare. Imediat se pune în mișcare activul de partid PSD și pe rețelele de socializare curg mesajele cu ”Felicitări, domnule președinte!”

Zilele trecute, a fost adoptată și Hotararea de CJ prin care clădirea este dată în folosință Primăriei Piatra Neamț. Și s-a descoperit dezastrul. Ce nu a arătat propaganda PSD la momentul în care Arsene și prefectul se lăudau cu compasiunea pentru copii și îl criticau pe primar că nu a fost în stare să găsească o clădire potrivită, este că locul arată de fapt ca un ghetou. Geamuri sparte, pervaze căzute, calorifere găurite, parchet scos sau umflat, infiltrații de apă, igrasie, tencuială căzută de pe pereți, șoareci morți, mucegai, uși distruse, geamuri înfundate cu cartoane, polistiren sau pături, toalete insalubre, acoperiș spart.

În aeastă clădire ar trebui să învețe aproximativ 350 de copii. Este nevoie de 14 săli de clasă, fără spațiul pentru cancelarie și secretariat. Din 23 de încăperi, cu greu au putut fi identificate până acum, 10 încăperi care pot fi reabilitate și adaptate unor condiții măcar modeste, în care să învețe copiii.

Primăria a mobilizat la fața locului mai multe echipe de muncitori și în aceste zile se lucrează la foc continuu la curățenie și la renovarea spațiilor, însă timpul este foarte scurt. Pe 27 februarie, peste 300 de elevi vor trebui să învețe aici. Dacă s-ar fi dat clădirea către primărie în luna octombrie și nu s-ar fi mers pe cotonogeli politice, ar fi fost timp berechet pentru reabilitarea clădirii. Prin refuzul de la CJ Neamț și prin punerea la dispoziție a clădirii cu doar câteva săptămâni înainte de termenul la care trebuie mutați elevii, practic, primarului Carabelea i-a fost pus în brațe un cartof fierbinte. PSD-iștii și-au atins scopul politic. Cinic, dar eficient. Copiii nici nu au contat în toată ecuația asta cu termeni strict politici.

Dar problema cea mai mare mare, a apărut ieri. Centrala termică nu funcționează. Primarul Andrei Carabelea a confirmat informația. Acesta a declarat că s-a încercat repararea ei (evident, pe cheltuiala primăriei), însă nu s-a reușit, centrala nemaifiind folosită de ani de zile. Prin urmare, clasele vor fi încălzite cu dispozitive electrice. Care nu vor deloc ieftine, având în vedere volumul de spațiu de enorm care trebuie încălzit. Totul, pe banii primăriei.

Nu puteam sta indiferent față de această situație și am identificat un spațiu propice derulării actului educațional, în clădirea de la Școlile Normale, pe strada Gavril Galinescu”, spunea Arsene pe 20 ianuarie.

”Important este că CJ Neamț a venit cu soluții în sprijinul primăriei și a pus la dispoziție această clădire unde a funcționat înainte și ASE-ul (…)Am fost atunci la fața locului, ne-a însoțit și doamna director. Dânsa a fost mulțumită de cum arătau sălile de clasă”, declara zilele trecute prefectul PSD Adrian Niță, într-un interviu pentru un site propagandă PSD.

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. pentru că pe toți îi doare fix în pix. nu le pasă de nimeni. doar de propriile interese.
    bolnavii oncologici (care sunt oricum în așteptarea morții, nu-i așa?) își târăsc suferința pe coridoarele spitalului vechi, o clădire cu risc seismic, în timp ce clădirea aflată acum ”la roșu” se degradează sub ochii tuturor.
    elevii din toate școlile trecute din 2018 pe lista marilor renovări, pot învăța oriunde, oricum și, la urma urmei, de-abia au ieșit din online așa că n-au decât să învețe de-acasă. și așa, educația în această țară nu mai e o prioritate, de mult. nu-ți trebuie prea multă carte, ca să culegi sparanghel la nemți.
    sunt în joc bani mulți, reputația politică a băieților deștepți și cam atât.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.