Fructele de litchi: profil nutrițional, beneficii și precauții

(Sursa foto: Shutterstock)

Litchi este un fruct mic și rotund, cu coaja roșie și solzoasă, pulpă dulce și suculentă și o sămânță mare. Se consumă proaspăt sau în multe deserturi și băuturi (jeleuri, cocktailuri și înghețate). Litchi este cultivat de mii de ani în China. Astăzi crește în multe regiuni, inclusiv în India, Vietnam, Indonezia, Australia și Statele Unite ale Americii. Poate fi găsit și sub formă uscată și conservată. Despre litchi vorbim în acest articol, despre profilul nutrițional al acestui fruct, potențialele sale beneficii, dar și precauțiile care trebuie luate în considerare înainte de consum.

Profilul nutrițional al fructelor de litchi

Litchiile conțin, în principal, apă (82%) și carbohidrați (16,5%). În plus, o porție de 100 de grame de fructe litchi proaspete oferă următorii nutrienți:

  • calorii: 66;
  • proteine: 0,8 grame;
  • carbohidrați: 16,5 grame;
  • zahăr: 15,2 grame;
  • fibre: 1.3 grame;
  • grăsimi: 0.4 grame.

Litchiile sunt o sursă de multe vitamine și minerale, printre care:

  • vitamina C: este cea mai abundentă vitamină din litchi. Un fruct litchi furnizează aproximativ 9% din doza zilnică de referință pentru vitamina C. Comparativ cu alte fructe, litchi se distinge prin conținutul său ridicat de vitamina C. De exemplu, un măr de dimensiuni medii conține în jur de 8,4 mg de vitamina C, în timp ce o porție de 100 de grame de litchi oferă aproape de zece ori mai mult. În plus, litchi este mai bogat în fibre alimentare decât o banană și are un conținut mai scăzut de zaharuri naturale decât strugurii (1).
  • cupru: fructele litchi sunt o sursă bună de cupru. Un aport inadecvat de cupru poate avea efecte negative asupra sănătății inimii.
  • potasiu: este un nutrient esențial care poate îmbunătăți sănătatea inimii atunci când este consumat în cantități suficiente.

Fructele litchi reprezintă o sursă bună de diverși compuși vegetali antioxidanți:

  • epicatechin: este un flavonoid care poate îmbunătăți sănătatea inimii și reduce riscul de cancer și diabet;
  • rutină: este un flavonoid care poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice, cum ar fi cancerul, diabetul și bolile de inimă;
  • oligonol: este un supliment alimentar care este adesea menționat în legătură cu litchiul.

Pe scurt, litchi este un fruct cu un profil nutrițional impresionant, care poate aduce mai multe beneficii sănătății. Consumul regulat de litchi, în cadrul unei diete echilibrate, poate contribui la menținerea sănătății generale a organismului.

Beneficiile potențiale ale consumului de litchi

Iată câteva dintre potențialele beneficii ale acestor fructe pentru sănătate:

  • consumul zilnic de fructe poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer. Încercarea de a consuma fructe noi, cum ar fi litchiul, va face mesele mai interesante. De asemenea, consumul de fructe în locul unui desert te poate ajuta să ții sub control greutatea corporală.
  • fructul de litchi este o sursă excelentă de vitamina C: se recomandă ca adulții să ia aproximativ 75 de miligrame până la 90 de miligrame de vitamina C în fiecare zi. O porție de 100 de grame de fructe de litchi oferă 71,5 miligrame de vitamina C.
  • susțin sănătatea ficatului: ficatul joacă mai multe funcții importante în organism. De exemplu, transformă elementele nutritive în substanțe pe care corpul le poate folosi și elimină toxinele. Fructele de litchi ar putea fi capabile să ajute la controlul bolilor de ficat.
  • conțin antioxidanți: cum ar fi oligonolul, un polifenol important. Oligonolul poate avea efect asupra inflamațiilor și asupra nivelului de cortizol (hormonul stresului).
  • au efecte pozitive asupra sănătății pielii: datorită prezenței vitaminei C și a antioxidanților. Vitamina C este cunoscută pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire, contribuind la producția de colagen, proteina care menține pielea fermă și elastică. Antioxidanții din litchi, pe de altă parte, protejează pielea de daunele cauzate de radiațiile ultraviolete și îmbunătățesc aspectul general al pielii (2).

Precauții și efecte secundare posibile ale consumului de litchi

Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase, litchiile nu afectează în mod obișnuit sănătatea în mod negativ. Cu toate acestea, există unele precauții de care este bine să ții seama:

  • scăderea glicemiei: un compus din litchi (mai ales în cazul fructelor necoapte), cunoscut sub numele de hipoglicină A, poate face ca nivelul de zahăr din sânge să scadă. Acest lucru are ca rezultat hipoglicemia.
  • alergiile: litchiul conține unele proteine care pot duce la reacții alergice rare. Nu există multe studii în acest sens, dar simptomele acestor reacții alergice pot fi: urticarie, umflarea buzelor și a limbii, dificultate respiratorie.
  • sarcină: consumul excesiv de litchi în timpul sarcinii poate fi dăunător. Deși litchiul este o sursă bună de vitamine și minerale, conține și compuși care pot afecta nivelul de zahăr din sânge. Prin urmare, femeile însărcinate ar trebui să consume cu moderație aceste fructe.
  • intreracțiune cu medicamentele: în special medicamentele împotriva diabetului, medicamentele anticoagulante (pot crește riscul de sângerare) (3).

Cum să alegi și să conservi corect fructele de litchi

  • Procesul de alegere a fructelor de litchi este esențial pentru a te asigura că beneficiezi de proprietăți nutriționale ale acestora. Când alegi fructele de litchi, căută-le pe cele cu o culoare roșie intensă și o coajă subțire, dar rezistentă. Acestea ar trebui să fie grele, ceea ce indică un conținut crescut de apă. Coaja fructelor nu ar trebui să prezinte pete negre sau semne de mucegai. În plus, ele ar trebui să aibă un miros plăcut și dulce, care este un semn al maturității.
  • Odată ce ai ales fructele de litchi, următorul pas este conservarea lor. Fructele de litchi se pot păstra la temperatura camerei pentru câteva zile. Însă, pentru a-și păstra prospețimea și calitatea pentru o perioadă mai lungă de timp, este recomandat să fie depozitate în frigider. Pentru a preveni uscarea, acestea pot fi înfășurate într-un prosop de hârtie sau puse într-un sac de plastic cu găuri, pentru a permite circulația aerului.
  • Înainte de a consuma fructele de litchi, acestea trebuie spălate bine pentru a îndepărta eventualele reziduuri sau impurități. Coaja groasă, negricioasă nu este comestibilă, așadar aceasta trebuie îndepărtată înainte de consum. Miezul alb, translucid se consumă, dar semințele mari, maro din mijloc se aruncă.
  • Dacă dorești să păstrezi fructele de litchi pentru o perioadă mai lungă de timp, acestea pot fi congelate. Înainte de a le pune în congelator, asigură-te că fructele sunt bine curățate și coaja este îndepărtată.

Cum se utilizează fructele de litchi

Poți găsi litchi proaspăt în unele magazine alimentare. Verifică eticheta pentru a vedea dacă fructele conservate sunt în sirop îndulcit cu zahăr sau în suc propriu. Fructele proaspete de litchi se pot păstra proaspete în frigider timp de 5 până la 10 zile. De asemenea, fructul poate fi congelat întreg, cu tot cu coajă. Litchiul uscat poate fi păstrat timp de până la 1 an la temperatura camerei.

Fructele de litchi se dovedesc a fi o sursă bogată de nutrienți, având beneficii remarcabile pentru sănătate, de la îmbunătățirea imunității până la prevenirea bolilor de inimă. Totuși, consumul excesiv poate avea efecte secundare, așa că este important consumul moderat. Alegerea și conservarea corectă a litchilor poate asigura savoarea și beneficiile acestora.

(P)

Acest articol conține informații preluate din următoarele surse:

(1) Healthline, „Lychees 101: nutrition facts and health benefits”: https://www.healthline.com/nutrition/foods/lychees

(2) WebMD, „Health benefits of lychee fruit”: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-of-lychee-fruit

(3) Health Shots, „These 6 health benefits of litchi will leave you wanting more”: https://www.healthshots.com/healthy-eating/superfoods/these-6-health-benefits-of-litchi-will-leave-you-wanting-more/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.