Grupurile de Actiune Locala urmeaza sa devina beneficiarele si a altor linii de finantare, nu doar din FEADR. Multe Grupuri de Actiune Locala au reusit deja sa acceseze finantari din linii de genul POSDRU, POR, zonele in care GAL-urile sunt eligibile ca ONG-uri. Asta inseamna mai multi bani si, in consecinta, mai multe proiecte implementate, care includ investitii de interes zonal. Datele oficiale releva ca, in urma cu doua luni, existau 5.100 de proiecte care au obtinute finantare europeana prin asistenta celor 163 de GAL-uri existente in Romania in acest moment, cu o valoare medie pe proiect cuprinsa intre 65.000 si 70.000 de euro. In prezent, gradul de contractare a ajuns la 90 la suta, iar pana la mijlocul anului 2015 se mizeaza ca numarul proiectelor finantate sa ajunga 6.500 – 6.700 de proiecte provenite din sistemul GAL.
Pe viitor se doreste ca alocarea financiara pentru GAL-uri sa nu mai fie facuta pe alte sisteme mai eficiente, astfel incat sa fie evitate conditiile artificiale si fractionarea teritoriilor doar de dragul de a lua cat mai multi bani. Totodata, se doreste ca Grupurile de Actiune Locala sa devina adevarate agentii de dezvoltare microregionala, motiv pentru care ele se afla intr-un proces continuu de consolidare institutionala. De la un nivel al analizei proiectelor care veneau din partea GAL-urilor cu o rata foarte mare de respingere, intr-un timp foarte scurt, s-a ajuns la o rata rezonabila de proiecte viabile, fapt ce reprezinta o certificare a consolidarii calitatii personalului angajat la GAL-uri, a capacitatii institutionale in sine. Daca nu s-ar fi intamplat nimic la nivelul Grupurilor de Actiune Locala si lucrurile ar fi fost intr-o involutie, mesajul era de respingere din partea potentialilor beneficari de finantari europene.
Grupurile de Actiune Locala trebuie sa reprezinte un real sprijin al localitatilor pentru ca este o modalitate prin care, sistematic, s-a dat posibilitatea oamenilor din comunitatea respectiva sa se implice in luarea de decizii pentru anumite proiecte. Deocamdata, la nivel national, GAL-urile acopera aproape 70% din teritoriu.
Judetul Neamt se situeaza peste media pe tara, in privinta numarului de GAL-uri infiintate. In momentul de fata sunt autorizate 5 GAL-uri nemtene, iar la nivel national fiinteaza 163 asemenea entitati. Acum, functionabile sunt: GAL “Ceahlau” care include localitatile din zona montana nemteana si comuna Rasca din judetul Suceava, GAL “Nicolae Roznovanu” cu comunele din zona Roznov si Balcani din judetul Bacau, GAL “Valea Siretului” cu comune din Zona Roman si Rachiteni-Iasi, GAL “Stefan cel Mare” care cuprinde comune din zona Razboieni-Dragomiresti si Cihorani-Iasi, GAL”Podisul de Nord al Barladului” unde sunt prinse localitati din zona Roman si comuna Oteleni din judetul Iasi. Asta in timp ce patru comune nemtene, Pancesti, Candesti, Gheraiesti si Valea Ursului sunt incluse in GAL-uri din judetele Iasi si Bacau. In general, GAL-urile nemtene acopera intregul judet, fiind situate in 5 zone mari. Dar, inca mai sunt multe comune care au ramas in afara GAL-urilor. Motiv pentru care se tot incearca infiintarea de noi GAL-uri. Dosare sunt pentru doua asemenea entitati, unul pentu un GAL in zona Targu Neamt si altul in partea Romanului.
Sumele alocate proiectelor depuse pe GAL depinde de tipurile de investitii pentru care sunt solicitati banii europeni. In cazul investitiilor publice, suma maxima alocata unui proiect poate ajunge pana la 200.000 euro, fonduri europene integral nerabursabile.