In urma verificarilor, Garda de Mediu Neamt a descoperit sursa mirosurilor greu de suportat, care sambata au cuprins orasul Piatra- Neamt si localitati invecinate.

Este vorba despre 49,5 tone de gunoi provenit din excremente de pasare care au fost imprastiate pe o suprafata de 10ha de teren din localitatea Izvoare, informeaza un comunicat al Garzii de Mediu, sosit pe adresa redactiei.

Gunoiul provine de pe o platforma construita la Dumbrava Rosie unde fermierii isi pot depozita gunoiul de grajd in vederea deshidratarii si demineralizarii, urmand ca mai apoi sa fie utilizat ca fertilizant in agricultura.

Gunoiul care a fost imprastiat la Izvoare a fost ridicat pe pe platforma pe data 5.09.2017 de catre un agent economic care are ca obiect de activitate ”Cresterea pasarilor”. In momentul ridicarii, gunoiul era deshidratat si demineralizat, iar folosirea lui in scopul fertilizarii solului s-a facut in conformitate cu prevederile Codului de bune practici agricole, se mai precizeaza in informarea Garzii de Mediu.

Lucrarile de aplicare a gunoiului pe sol s-au desfasurat cu dificultate si s-au prelungit mai multe zile, iar in data de 15.09 datorita schimbarii directiei vantului dinspre Izvoare spre Piatra- Neamt s-a produs disconfortul olfactiv resimtit in Piatra- Neamt. Constient fiind de situatia creata, administratorul societatii a luat masuri e urgentare a finalizarii lucrarilor si nu a mai ridicat alte cantitati de gunoi de pe platforma de la Dumbrava Rosie.

In anii din urma, dupa alte astfel de episoade, operatorul economic a plantat perdele forestiere in zona terenurilor fertilizate, tocmai pentru a impiedica raspandirea mirosului. In  urma controlului, Garda de Mediu Neamt i-a pus in vedere operatorului sa identifice un amplasament pentru plantarea unei noi perdele forestiere care sa impiedice raspandirea mirosului catre Piatra- Neamt.

Comunicat Garda de Mediu Neamt:

Având în vedere atribuţiile ce decurg din HG nr. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu cu modificările şi completările ulterioare, Garda Nationala de Mediu Comisariatul Judetean a demarat o actiune de inspectie si control pentru identificarea surselor de mirosurilor din Municipiul Piatra Neamt din data de 16.09.2017 si 17.09.2017. Urmare a acestei actiuni s-au constatat urmatoarele:

In cadrul Proiectului „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi”, derulat de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, finanţat din fonduri rambursabile acordate de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), fonduri nerambursabile acordate de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi fonduri locale ale Consililui Judeţean Neamţ, in Comuna Dumbrava Roşie s-a construit o platfoma de depozitare gunoi de grajd. Pe aceasta platforma fermierii din comuna pot depozita gunoiul de grajd in vederea desidratarii si demieralizarii, urmand ca apoi sa fie valorificat ca fertilizant in agricultura.

In data de 05.09.2017 un agent economic care are drept obiect de activitate „Cresterea pasarilor” a ridicat de pe aceasta platforma o cantitate de 49,5 tone gunoi de pasare deshidratat si demineralizat. A aplicat acest gunoi pe o suprafata de teren de 10 ha din zona Izvoare. Aplicarea gunoiului s-a realizat in vederea fertilizarii solului, in conformitate cu prevederile Codului de bune practici agricole (nu s-a realizat in perioada de interdictie 1 noiembrie – 15 martie).

Lucrarile de incorporare a acestuia in sol s-au desfasurat cu dificultate si nu s-au finalizat in timp util, motivat de conditiile grele de lucru, respectiv sol compactat, lipsa apei din sol si defectiuni repetate la utilajele folosite.

In data de 15.09.2017, ora 18.00, directia dominanta a vantului s-a schimbat dinspre Izvoare spre Piatra Neamt. Constient fiind de discomfortul olfactiv creat locuitorilor Municipiului Piatra Neamt, administratorul societatii a luat masuri de urgentare a lucrarilor de arat si nu a mai ridicat de pe platforma de depozitare alte cantitati de dejectii de pasare. La acest moment, lucrarile de arat au fost finalizate.

Societatea in cauza a plantat in anii anteriori doua perdele forestiere din salcam pe directia predominanta a vantului, respectiv Piatra Neamt – Izvoare, in vederea prevenirii raspandirii mirosurilor de dejectii animaliere din platforma de depozitare a acestora. In urma controlului GNM CJ Neamt s-a dispus masura identificarii unui amplasament in vederea plantarii unei noi perdele forestiere care sa impiedice difuzarea mirosului catre Municipiul Piatra Neamt.

Deoarece in acesta perioada campurile se elibereaza de culturi si fermierii aplica ingrasaminte organice, Garda Nationala de Mediu Comisariatul Judeten Neamt a realizat actiuni preventive la fermierii din zona, astfel incat lucrarile de fertilizare sa se efectueze cu respectarea prevederilor Codului de bune practici agricole si sa se diminueze discomfortul olfactiv.(Comisar Sef,   Dr. Jr. Petrariu Iftime)

Ionut CORFU

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

 1. Cu alte cuvinte si pe intelesul celor care nu au habar de ce inseamna gunoiul dimeneralizat si deshidratat , imprastierea acestuia pe suprafete de teren agricol in vederea incorporarii in sol cu ocazia executarii lucrarilor specifice in scopul ferilizarii si imbunatatirii calitatii solului presupune suportarea de catre cetatenii Municipiului Piatra Neamt a acestui gen de situatie .
  Pe fondul argumentelor de ordin ecologic ar trebui pe linga toate chestiile pe care le inghitim constant sa mai acceptam din cind in cind , mai ales toamna sa inghitim si miasmele de sorginte avicola.
  Ce perdele forestiere de protectie , ce masuri de protectie?
  Daca cineva crede ca in Piatra-Neamt traiesc numai timpiti carora li se pot spune tot felul de timpenii despre anumite situatii eu unul voi adresa APM Neamt si Garzii de Mediu Neamt o sesizare in baza careia voi solicita ca urmare a determinarilor efectuate de aceste institutii si daca au constatat depasirea valorilor acceptate sa ia masuri legale impotriva celor aflati in abatere !
  Nu cred ca este normal sa suport anumite situatii numai pentru faptul ca cineva a incercat sa le evite dar nu a reusit !
  Nu aveau decit sa imprastie tot rahatul respectiv in zilele urmatoare cind viteza si directia vintului puteau evita situatia ! Ce dreaq este atit de greu de priceput ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.