Intr-un judet sufocat de deseuri aruncate pe ude vrei si pe unde nu vrei, prin paduri, poieni, lacuri, iazuri si paraie si in care dealurile o iau la vale din cauza defrisarilor haotice, intr-un comunicat de presa, Garda de Mediu Neamt anunta ca in primele 6 luni ale anului 2018 a dat 10 amenzi si 3 avertismente pentru nereguli privind salubrizarea localitatilor: ”Urmare a controalelor care au vizat salubrizarea localitatilor de pe raza judetului Neamt s-au aplicat treisprezece sanctiuni contraventionale: zece amenzi in cuntum total de 28.000 lei si trei avertismente contraventionale pentru nerespectarea prevederilor Legii 211/2011 privind regimul deseurilor si nedepunerea declaratiilor la Fondul pentru mediu”, se rata in comunicatul in care nu se da niciun exemplu concret si care pare facut doar de dragul de a arata ca cineva acolo la Garda Mediu se speteste muncind.
In total, in primele 6 luni s-au aplicat 35 de sanctiuni valoarea acestora fiind de aproape 300.000 de lei, se mai arata in comunicat: ”Ca urmare a controalelor planificate şi neplanificate efectuate în cursul anului 2018, s-au aplicat 35 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 278.000 lei si s-a suspendat activitatea unui agent economic. Dintre acestea, s-a aplicat o amenda in cuantum de 100.000, respectiv doua amenzi in cuantum de cate 50.000 lei pentru nerespectarea conditiilor din actele de reglementare, o amenda de 30.000 lei pentru functionarea in lipsa autorizatiei de mediu si doua amenzi in cuantum de cate 8000 de lei pentru transport de material lemnos prin albiile cursurilor de apa.”
Totodata, cei de la Garda Mediu arata ca in primele 6 luni ale anului 2018 s-a pus accent mai mult pe verificarea reclamatiilor. Cu alte cuvinte, daca reclamatii n-au fost, ce sa se constate?
In total, in cele 6 luni s-au organizat 474 de actiuni de inspectie si control. Prin urmare, daca au fost doar 35 de sanctiuni, inseamna ca inspectorii s-au plimbat aiurea prin judet de vreo 439 de ori.
Comunicatul se incheie triumfalist, cu informatia potrivit careia, în semestrul I 2018 nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol). Probabil ca dezastrul ecologic de pe lacul Izvorul Muntelui este de competenta UNICEF:
”Garda Naţională de Mediu – Serviciul Comisariatul Judeţean Neamţ, corp specializat de inspectie si control, cu rol in prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, a realizat in cursul primei jumatati a anului 2018, 474 de acţiuni de inspecţie şi control, dintre care 123 controale planificate şi 351 de controale neplanificate.
Controalele planificate au fost efectuate conform Planului anual aprobat prin Decizia Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu la obiectivele cu impact semnificativ asupra mediului de pe teritoriul judeţului Neamt. Dintre acestea, 7 controale s-au efectuat ca urmare a unor tematici dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu si 5 controale s-au efectuat la obiective care prezintă pericol de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase (SEVESO).
Controalele neplanificate au acoperit majoritatea tipurilor de acţiuni de inspecţie şi control prevăzute de HGR nr. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, cu modificările ulterioare, respectiv, s-au efectuat 132 controale tematice dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, 92 controale pentru verificarea reclamaţiilor şi sesizărilor primite la GNM-CJ Neamţ, 74 controale au fost efectuate în comun cu alte autorităţi, respectiv cu Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă etc.
Controalele dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu au vizat, în special, activităţi prioritare în domeniul protecţiei mediului: verificarea depozitelor de deseuri municipale si industriale nepericuloase, salubrizarea localităţilor, cailor de comunicatie si a cursurilor de apa, comerţul cu lemn şi produse de lemn, verificarea si urmarirea implementarii Directivei 91/271/CEE privind tratarea apelor urbane reziduale.
O mare pondere în activitatea de control din semestrul I 2018 a avut-o si rezolvarea reclamaţiilor.
Astfel, din cele 92 de reclamaţii verificate, 23 au vizat un management defectuos al deşeurilor,
15 au vizat activitatea de creştere a animalelor în gospodăriile cetăţenilor, 6 au vizat deversări de ape uzate menajere, 5 depăşiri ale nivelului de zgomot, iar celelalte au vizat aspecte privind calitatea aerului, calitatea apei, condiţiile de bunăstare a animalelor din grădinile zoologice, pagubele produse de fauna de interes cinegetic.
In anul 2018 activitatea prioritara a Comisariatului Judetean Neamt a fost orientata spre solutionarea problemei privind gestionarea deseurilor in concordanta cu prevederile legislatiei din domeniu, respectiv:
- asigurarea colectarii selective a deseurilor la sursa de generare,
- asigurarea prestarii serviciilor de salubritate in toate localitatile judetului,
- verificarea spatiilor de eliminare si a instalatiilor de valorificare a deseurilor,
- actiuni de control pentru depistarea si eliminarea depozitelor neautorizate de deşeuri si pentru prevenirea abandonarii de deseuri în locuri neamenajate şi în mod special în mediul rural, pe malurile cursurilor de apă,
- controlul monitorizarii postinchidere a depozitelor de deseuri menajere si a depozitelor de deseuri industriale periculoase si inerte inchise conform obligatiilor stipulate prin HG 356/2005 privind depozitare deseurilor.
Precizăm că în semestrul I 2018 nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol).”
Ionut CORFU
Gargara ieftina…..nimic concret..