Dezinteres și sincope în organizarea marca Forumul Montan Român

*Organizatorul nu a decontat întreaga sumă celor de la Best Show, firma care a asigurat scena, mesele și sonorizarea, chiar dacă evenimentul din acest week-end a beneficiat de sponsorizarea Consiliului Județean Neamț și a Primăriei Piatra Neamț

Gastro Fest 2015, prima ediție organizată la Piatra Neamț, s-a dovedit a fi un fiasco total încă din prima zi, de la deschiderea oficială. La ora 14.00, a zilei de vineri, 18 septembrie, era anunțată cu surle și trâmbițe, este adevărat că pe un flyer pe jumătate de pagină A4, alb-negru, deschiderea oficială a Gastro fest Piatra Neamț 2015. Evenimentul urma să se desfășoare și s-a desfășurat, de altfel, în Ștrandul din Piatra Neamț.

La ora anunțată însă nu se întâmpla nimic. Vreo doi comercianți se chinuiau să-și așeze produsele tradiționale pe câteva tarabe improvizate, iar alți vreo doi grataragii încercau să-și aprindă grătarele, că doar, de…, grătarul este produs tradițional din Neamț. Până aici nimic deosebit, însă, în momentul în care oficialitățile ar fi trebuit să țină discursul de deschidere a festivalului, lipsa de organizare s-a făcut simțită din plin – nimeni n-a auzit nimic. „La ora 14.00 am fost chemați la deschidere, dar a fost o sincopă în organizare și, cum eram și contra-timp, am spus că voi reveni, poate, la închiderea festivalului“, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Dan Manoliu.

Probleme cu plata celor care au asigurat sonorizarea

La orele amiezii ar fi trebuit să înceapă să răsune muzica, tot tradițională, și cam așa s-a întâmplat. A doua zi a festivalului ar fi trebuit să fie plină de amatori de bunătăți produse pe plaiurile nemțene, iar spectacolele de muzică populară, cu aportul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, ar fi trebuit să încânte vizitatorii. Zis și făcut! Bomba a venit însă în dimineața zilei de duminică, când, cei care asigurau sonorizarea și scena amplasată în ștrandul din Piatra Neamț anunțau că întrerup orice fel de activitate din cauză de neachitare a obligațiilor de plată pentru serviciile în cauză. Așadar, ioc sunet și scenă pentru muzicanții și artiștii care asigurau partea de distracție pentru și așa slab organizatul Gastro Fest 2015.

Deși a avut de suferit imaginea orașului, banii sau lăcomia și-au spus cuvântul. „Organizatorul nu a dat banii, dar nu am oprit sonorizarea, la rugămintea doamnei primar de la Vânători Neamț. Am căutat să rezolvăm problema. Aseară (n.r. sâmbătă seara), trebuia sa dea 8.000 de lei. Discutasem ca pentru prima zi să dea 1.300 de euro, pentru a doua zi să dea 1.000 de euro, iar pentru a treia zi să dea 500 de euro, în total, 2.800 de euro. Pentru că era primul eveniment de acest gen, i-am spus domnului Avădanei că ne înțelegem la 8.000 de lei, pentru a-l sprijini. Trebuia să ne întâlnim duminică dimineață la 10.00, dar a venit și a spus că nu stă de vorbă cu mine. Am pus la dispoziție logistica ca să facem ca acest eveniment să iasă bine. Nu am încheiat un contract de la început, am mers pe același principiu ca la zilele comunelor, am stabilit ca respectivul contract să fie încheiat în timpul manifestărilor“, a declarat Mihai Strungariu.

Ce spun reprezentanții Forumului Montan

Organizatorii, însă, se abțin de la prea multe comentarii cu privire la problemele festivalului gastronomic: „Nu s-a întâmplat nimic“, Vasile Avădanei, organizator, Forumul Montan Român, filiala Neamț. „Noi am oferit brânzeturi, dulcețuri, siropuri, din zona montană. Am încercat să fim alături de cei cu mici, pentru că și ei fac parte din cei cu tradiții. Noi am avut vițel la proțap, oaie la jintuit, unele produse sunt certificate, altele în curs de certificare. E o pedeapsă pentru România ca aceste produse să stea la coadă pentru certificare. Noi, cei de la Farcașa, am expus toate rețetele care au intrat în volumul de gastronomie din munții Neamțului. Brand-ul de la munte este foarte important. Trebuie să strângem tot ceea ce înseamnă muntele“, a declarat Camelia Alexandru, membru fondator al filialei Neamț a Forumului Montan Român.

30.000 de lei alocați din banii publici pentru festivalul gastronomic

Organizatorii se pare că așteptau să încaseze banii de la producătorii participanți la eveniment pentru a achita factura pentru sonorizare și alte cheltuieli. „Noi nu avem încheiat un contract cu societatea care oferă sonorizarea evenimentului din ștrand, noi avem un contract încheiat cu organizatorul Gastrofest, cu Forumul Montan. Aceștia urmează să încaseze bani de la cei care expun produsele în cadrul festivalului și să achite energia electrică consumată“, a declarat Cătălin Goldan, manager Perla Invest.

Totuși, până la banii de la producători, evenimentul din acest week-end a beneficiat atât de sponsorizarea Primăriei Piatra Neamț, cât și a Consiliului Județean Neamț. „Ni s-a solicitat o finanțare în Consiliul Local. S-au aprobat pentru organizarea acestui eveniment 5.000 de lei, iar Consiliul Județean a dat 25.000 de lei. Noi i-am susținut, dacă nu-și respectă proiectul, nu vor mai primi banii. Plata nu s-a făcut încă. Sper să auzim că a fost un festival reușit. Dacă noi constatăm că a fost nereușit și nu a îndeplinit condițiile prezentate în proiectul de finanțare, nu vom plăti banii aprobați de consilierii locali“, a declarat Dragoș Chitic, primar al municipiului Piatra Neamț.

Irina ȘTEFĂNESCU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.