Generația Tech, ediția Sibiu-Neamț 2024: absolvenții programului au dezvoltat WhereIsvor, o platformă pentru identificarea izvoarelor de apă potabilă din Neamț

 Comunicat de presă- Generația Tech: Piatra Neamț, 5 aprilie 2025 – Peste 220 de tineri din Piatra Neamț, Sibiu și Mediaș s-au specializat gratuit în Web Design, Digital Marketing și Dezvoltare Web în cadrul celei de-a 19-a ediții a programului Generația Tech, care s-a încheiat pe 31 martie.

Exploratorii (participanții programului) au luat parte la peste 10 întâlniri la hub-ul Digital Nation din Piatra Neamț. 98% dintre aceștia declară că au dobândit cunoștințe noi în domeniul lor de interes și sunt mulțumiți de progresul lor.

Pe parcursul a 8 săptămâni, tinerii din Sibiu, Mediaș și Piatra Neamț au putut interacționa în timp real cu mentorii și cu comunitatea-suport, prin intermediul platformelor online interactive, având o gamă variată de resurse video, resurse scrise și suport asistat de Inteligență Artificială. Mai exact, 8 din 10 exploratori au utilizat Inteligența Artificială pentru a-și îmbunătăți abilitățile, iar 2 din 3 participanți care au fost chemați la interviuri s-au angajat cu succes.

„Am ales track-ul de Web Development, nivel începător pentru a-mi crea noi oportunități, însă nu am știut că fiind acceptat în Generația Tech voi întâlni o adevărată comunitate focusată nu doar în a dezvolta cunoștințele tehnice din domeniul IT. E o comunitate în care înveți cum să crești, înveți cum să valorifici ceea ce primești sub formă de informație și, nu în ultimul rând, înveți cât de important este să oferi la rândul tău din ceea ce ai asimilat. În urma acestor cursuri de Web Development pot spune cu toată încrederea că, prin efortul personal, pentru fiecare target atins în cadrul track-ului, cei din echipa Generației Tech m-au determinat de zece ori mai mult să-mi găsesc timpul necesar pentru a merge înainte, pentru a crede că se poate și mai mult”, spune Marian Teodorof, din Bicaz – județul Neamț, 39 de ani, de profesie jurnalist, care își dorește o reconversie profesională.

La începutul acestei ediții a programului, la hub-ul din Piatra Neamț, s-a desfășurat un hackathon dedicat dezvoltării orașelor mici și mijlocii. Pornind de la o listă inițială cu peste 30 de idei de proiecte, participanții au colaborat intens pentru a genera soluții inovatoare. Cele mai promițătoare trei idei au fost selectate în cadrul hackathon-ului de către Primarul Municipiului, Andrei Carabelea, reprezentanți ai mediului de afaceri și mentori din cadrul Generația Tech.

Ideile au fost supuse votului cetățenilor din Piatra Neamț, iar în urma acestui proces, Where IsVor, platformă de identificare a izvoarelor de pe raza județului Neamț, a primit cele mai multe voturi, adunând peste 320 în total. Ulterior, proiectul a fost preluat și implementat de către echipa de exploratori din Brașov, Neamț și Sibiu, pentru locuitorii orașului Piatra Neamț, în parteneriat cu Primăria Municipiului.

Echipa formată din 16 exploratori responsabilă pentru dezvoltarea Where IsVor a inclus atât specialiști în marketing, designeri web, programatori și un project manager. Implementarea proiectului a durat aproximativ 2 luni, timp în care au fost implicați și mentori din partea companiilor partenere, Pentalog și Bepco.

Izvoarele de apă potabilă din județul Neamț au fost identificate, fotografiate și catalogate cu ajutorul comunității locale, implicând atât cetățeni, cât și exploratori. Această platformă este Această platformă este un instrument interactiv, iar inițiatorii proiectului încurajează cetățenii din județul Neamț să identifice și să adauge alte surse de apă pe harta dinamică.

„Încă o ediție de succes a programului Generația Tech a ajuns la final. Și spun că este una de succes nu neapărat prin numărul de participanți, ci prin experiența și cunoștințele dobândite de fiecare dintre ei, pe care am încredere că le vor folosi mai departe la studii, la locul de muncă sau în deschiderea unei afaceri. Bursele Generația Tech sunt genul de proiect de care un oraș ca Piatra-Neamț are nevoie, pentru a-i sprijini pe tineri – și nu numai – să se specializeze în domeniul prezentului și al viitorului și apoi să aibă posibilitatea de a lucra de oriunde, adică și de aici, de acasă. Ediția care tocmai s-a încheiat a venit cu valoare adăugată pentru comunitate, pentru că participanții au dezvoltat o aplicație care ne va fi de folos și nouă, localnicilor, dar și turiștilor. Le doresc mult succes mai departe cursanților și mă bucur că avem un parteneriat durabil, de viitor, cu Digital Nation, parte a strategiei noastre de a le oferi tinerilor oportunități în orașul lor natal!”, spune Andrei Carabelea, Primar al Municipiului Piatra Neamț.

Spațiul fizic de întâlnire pentru această ediție a fost Hub-ul Digital Nation de la Piatra Neamț, primul hub din rețeaua națională de hub-uri a organizației. Dezvoltat în parteneriat cu Primăria Municipiului Piatra Neamț și prin investiția privată a Digital Nation și a altor parteneri, spațiul a fost renovat și transformat într-un loc la viitorului pentru tinerii din oraș, unde aceștia se pot întâlni, se pot antrena în cadrul Generației Tech și se pot încărca cu încredere pentru viitor.

„Hub-ul Digital Nation de la Piatra Neamț este un epicentru al colaborării, unde curiozitatea, pasiunea și profesionalismul se întâlnesc pentru a crea oportunități unice. Este locul unde am găsit inspirație și sprijin, fiind conectată la o rețea superbă de tineri și profesioniști dedicați. Mă bucur că fac parte dintr-o comunitate vibrantă si motivantă care vede fiecare provocare ca pe o nouă oportunitate de învățare și creștere”, spune Kassandra Obreja, din Piatra Neamț,  Business Analyst.

Programul Generația Tech este un parteneriat dintre mediul public și mediul privat, ediția Sibiu-Neamț fiind susținută de către Romgaz și având sprijinul Primăriei Municipiului Piatra Neamț.

Atunci când tinerii pornesc într-o aventură digitală, avem garanția că societatea evoluează, că România va înainta în clasamentul mondial al abilităților digitale și că va oferi inițiatorilor cadrul necesar pentru a deveni artizanii propriei lor transformări și a orașelor în care trăiesc. Despre tinerii din Neamț pot vorbi ore întregi, am fost mereu alături de ei și continui acest parcurs prin care îi sprijin în toate inițiativele pe care le au și din care putem învăța ce este curajul, dorința de a evolua, încrederea de a reuși.

Generația Tech a devenit un nume de referință în peisajul educațional românesc. Prin acest proiect, aducem un impact pozitiv asupra orașului Piatra-Neamț. Și, până la urmă, asta este tot ceea ce contează: să transformăm orașul într-un mediu social, economic, educațional, în care tinerii să se dezvolte armonios și asupra căruia să poată pune amprenta propriei generații. Orașul Piatra-Neamț nu este pentru cei din trecut, nici pentru noi, cei de acum, ci este o îmbinare armonioasă pentru noi toți, cu deschidere spre viitor!”, spune Florentina Luca-Moise – Viceprimar al Municipiului Piatra Neamț .

Generația Tech este un program național și oferă o experiență completă, alcătuită din trei componente esențiale: formarea în domeniul de specializare ales, dezvoltarea abilităților de angajabilitate și implicarea în microproiecte.

Inițiatorii Generația Tech pregătesc deja o noua ediție în care vor putea aplica tineri și adulți din județele Sibiu si Neamț, care va fi anunțată ulterior pe site-ul generatiatech.ro și pe paginile de social media ale programului.

I.C.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.