Ghinioanele se tin lant de judetul Neamt. Dupa catastrofa de ieri cu podul prabusit la Luțca, autoritatile sunt din nou in alerta, dupa ce o comuna intreaga ar putea fi in pericol.

Conform prefectului Adrian Nita, intr-un rezervor de captare al Apaserv (companie din subordinea CJ Neamt) de la Țibucani s-au descoperit concentratii cu mult mai mari decat limitele admise, de nitriti si alte substante (azotați) daunatoare sanatatii oamenilor.

In urma unei sedinte de Comitet Judetean pentru Situatii de Urgenta care a avut loc astazi, s-a dat dispozitie catre DSP sa faca verificari de urgenta privind situatia sanatatii populatiei din comuna afectata. Totodata, Apaserv a demarat proceduri pentru colectare de probe de apa si analizarea acestora (primele rezultate vor fi disponibile maine dimineata) atat din captarea pe care o detine compania, cat si din fântâni din comuna (satele Tibucani si Davideni), avand in vedere ca doar aproximativ 100 de familii sunt racordate la reteaua de apa Apaserv, urmand ca in functie de rezultate, sa se dispuna masurile necesare. De asemenea, pentru a se putea folosi din nou apa din captarea cu nitriti Apaserv ar trebui sa instaleze un filtru, insa procedurile sunt costisitoare si de durata.

Prefectul Adrian Niță a mai precizat ca o posibila explicatie a infestarii apei, este că rezervorul de captare a fost contruit in apropierea unui fost CAP, intr-o zona cu relief depresionar. Urmeaza sa se stabileasca si daca problema este doar la apa din rezervorul Apaserv sau este infestata panza freatica din toata comuna ori doar panza freatica din cele doua sate, Tibucani si Davideni.

În urma Hotararii adoptate astazi de CJSU Neamt, a fost sistata furnizarea apei prin reteaua Apaserv in comuna Tibucani, iar populatia este informata sa nu consume apa nici din fantani. SVSU Tibucani se va ocupa sa livreze oamenilor apa menajera si pentru animale, cu cisternele din dotare, iar DSP Neamt va trebui sa identifice numarul exact al oamenilor afectati de poluare, intrucat nu se poate sti de cat timp este infestata apa.

Hotararea CJSU Neamt:

HCJSU nr. 30 din 10.06.2022

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.