Gîrcinenii au din nou cămin cultural, printre cele mai moderne din județ. Se (re)deschide sâmbătă la ora 15, prilej și de Sărbătoarea Fânului

Gîrcinenii se pot bucura din nou de o clădire simbol a comunei, după mai bine de 30 de ani de zile, răstimp în care obiectivul a fost la un pas să fie demolat, iar pe locul lui să se extindă cimitirul din vecinătate.

N-a fost să fie așa, pentru că primarul Mihai Gontaru a reușit să implementeze și să ducă la bun sfârșit, un proiect cu fonduri europene prin care căminul cultural din Gîrcina a fost readus la viață și este printre cele mai moderne din județ. ”Este un proiect de suflet la care muncim de peste patru ani de zile. Cu acest proiect redăm gîrcinenilor datinile și tradițiile care erau odinioară. Totodată, ne dorim să reînviem ansambul de dansuri din comuna noastră care pe vremuri era condus de Nae Rotaru. Nu am muncit singur, au fost alături de mine și consilierii locali, cărora le mulțumesc pentru susținerea și răbdarea de care au dat dovadă. Sper ca gîrcinenii să se bucure de manifestările pe care le vom organiza aici, așa cum se bucurau odinioara”, spune plin de emoție, primarul Gontaru.

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de când a fost construit căminul. La ridicarea lui a contribuit la acea vreme întreaga comunitate. După orele de serviciu sau de muncă prin gospodării, gîrcinenii se adunau și dădeau cu toții o mână de ajutor, fiecare cum putea, inclusiv cu materiale de construcție. De aceea, salvarea și reabilitarea lui sunt motive în plus de mândrie și de bucurie atât pentru administrația locală cât și pentru întreaga comunitate. ”Sunt bucuros ca fiu al satului, că am putut contribui la renașterea acestui loc de mare însemnătate atât pentru noi cât si pentru bunicii și părinții noștri. Așa a fost construit căminul, de întreaga comunitate de la acea vreme. Fiecare muncea după programul de muncă. Făceau clacă și ridicau căminul, unde mai apoi, zeci de ani de zile, au marcat cele mai frumoase momente din viața lor, de la nunți și botezuri până la vestitele baluri, spectacole folclorice sau proiecții de film”, mai adaugă Mihai Gontaru.

Reabilitarea a început în anul 2018, când clădirea ajunsese la un stadiu extrem de avansat de degradare și puțini erau cei care credeau că va mai putea fi salvată. Investiția a fost în valoare totală de aproximativ 350.000 de euro, din care 250.000 de euro au fost bani europeni, iar restul, de la bugetul local. Căminul arată acum ca nou-nouț și are de la sistem de sonorizare, până la instalație de climatizare și grup sanitar, ori sală de machiaj pentru artiștii care vor urca pe scenă. De asemenea, prin acest proiect au fost achiziționate și 10 costume populare tradiționale, dar și mobilierul pentru încăperile care vor găzdui un muzeu și biblioteca din comună.

Capacitatea sălii de spectacole este de 150 de locuri pe scaune și va găzdui doar evenimente culturale, educative sau artistice.

Sâmbătă, 5 august, începând cu ora 15, gîrcinenii vor putea păși din nou în căminul lor cultural, iar pentru marea (re)deschidere, a fost pregătită o expoziție de păpuși de porțelan, care aparține familiei Tabarcea (Oltiția Tabarcea) din Cajvana județul Suceava.

Redeschiderea căminului cultural din Gîrcina, este și prilej de sărbătoare, așa că începând cu ora 18, Gîrcinenii sunt așteptați în locul denumit Muntele (dealul pe care este crucea luminoasă), unde se va desfășura prima ediție a Festivalului Fânului (Gîrcina Fân Fest), unde vor avea loc concursuri gospodărești, cum ar fi cosit-viteză sau demonstrații gastronomice. Atmosfera va fi întreținută de Grupul de tradiții Macoveiu, din Padina, județul Buzău, Ansamblul Brâu Roșu, Laurențiu Marian, Trupa Cuibar (folclor), sau Ceata lui Zâmbilici din județul Arges, care va avea un atelier de creatie, inclusiv cu picturi pe față.

La ora 18:00 urcăm în Țarna Gîrcinei și ne vom bucura de priveliști care îți taie răsuflarea. Aici va avea loc o Olimpiadă a sportului sătesc, cu probe din vechime: ștafeta bălților, tras cu frânghia, tir cu arcul și multe altele. Vom avea și un concurs de coasă și unul gastronomic. Muzica și voia bună vor răsună până departe. Vom avea invitați din județele: Argeș, Dâmbovița, Buzău, Suceava și Neamț, care vor oferi un adevărat regal cultural, artistic și sportiv. Distracția se va încheia cu un foc de tabără. Vă așteptăm cu drag la prima ediție a Festivalului Fânului – Gârcina Fân Fest 2923!”, transmite primarul Mihai Gontaru.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.