Gripa aviara in Piatra Neamt, a fost principalul subiect al sedintei de astazi, a Comitetului Judetean de Situatii de Urgenta Neamt.

Sorin Ulea, directorul DSV Neamt a raportat prefectului Niculina Dobrila, situatia la zi, dupa ce la inceputul lunii s-a pus in aplicare un plan de contracarare a raspandirii virusului.

Din datele prezentate, rezulta ca pana astazi au fost recoltate 75 de cadavre de lebede din zona Piatra- Neamt. Toate au fost trimise la laboratoare de specialitate si pana acum au fost confirmate 25 de cazuri de cadavre de pasari care erau infectate cu virusul gripei aviare, H5N8, inalt patogen.

Cadavrele sunt gasite zilnic, iar o problema in respectare planului oprire a raspandirii virusului, este inregistrata in zona rurala unde avertismentele institutiilor nu au ajuns sau sunt ignorate. Sorin Ulea a declarat ca la Roznov au fost gasite lebede (nu a specificat daca vii sau moarte) chiar in gospodariile oamenilor, in conditiile in care principala recomandare este sa nu se intre in contact cu pasari salbatice, vii sau moarte, cu atat mai putin sa fie tinute in gospodarii unde pot imbolnavi pasarile domestice, iar de aici sa se raspandeasca boala la om.

 De aceea, reamintim principalele recomadari pentru populatie, AICI

Pana acum s-a reusit impiedicarea raspandirii gripei aviare la crescatoriile de pasari de tip ferma si la crescatoriile din gospodarii particulare, prin recoltare de probe si tinerea sub observatie permanenta a situatiei, in zona de risc, pe o raza de 10 km in jurul orasului Piatra- Neamt.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.