Inca un deces provocat de gripa a fost anuntat de DSP Neamt. Este vorba despre o batrana de 83 de ani din Horia care a murit astazi, la peste doua saptamani de la internarea in spitalul Roman.

”Pacienta C.I., 83 de ani din Horia,jud.Neamt s-a prezentat la SMU Roman in data de 11.02.2018   cu febra, frisoane, artralgii,tuse productiva, mialgii ,curbatura, stare generala alterata fiind internata in sectia  Boli Infectioase Roman cu  gripa,insuficienta respiratorie acuta,pancitopenie.

Loading...

Pacienta nu a fost vaccinata antigripal si era in evidenta cu  diabet zaharat tip 2 si pancitopenie.

In urma tratamenului instituit, simptomatic si antiviral, evolutia a fost nefavorabila cu deces in data de 28.02.2018.

Pacienta a fost confirmata cu virus gripal tip A,H1pdm09.”, informeaza DSP Neamt.

Potrivit ultimelor date furnizate de DSP Neamt, numarul infecțiilor respiratorii acute a pneumoniilor si gripei inregistreaza cele mai mari valori din ultimii 5 ani.

”In saptamana 19.02-25.02.2018 de supraveghere epidemiologica  numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 2968, cu un numar de  38 internari, marcand o usoara  tendinta de crestere  față de cel înregistrat în săptămâna precedentă, cand s-au inregistrat 2951 cazuri cu 94 bolnavi  internati .

Numarul de pneumonii raportate a fost de 888 cu un numar de 176   internari  , in tendinta  de crestere fata de cele 829 cazuri cu 67 internari  din saptamana precedenta ; s-au raportat doua decese avand drept cauza de deces

Ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS se inregistreaza la grupa de varsta 2-4 ani  iar pentru pneumonii la grupa de varsta 0-1 an. S-au inregistrat un numar de 34 cazuri  de gripa, la pacienti nevaccinati  antigripal. Astfel evolutia infecțiilor respiratorii acute a pneumoniilor si gripei   inregistreaza  valori maxime fata de aceeasi perioada de supraveghere epidemiologica  a  ultimilor 5 ani.

S-au  recoltat  un numar de 5  probe  pentru  cazurile clinice compatibile cu gripa care au fost trimise la Institutul Cantacuzino Bucuresti pentru confirmare; dintre acestea s-au confirmat 2 probe cu virus gripal A,H1 ( din care un deces), 1 proba cu virus gripal B. Pana la data de 25.02.2018 au fost vaccinate antigripal 26058 persoane din grupele la risc, de pe teritoriul judetului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La nivelul judetului Neamt mai exista in stoc (cabinetele medicilor de familie) un numar de  294 doze de vaccin antigripal.

            Recomandăm populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.  Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

In  zilele cu temperaturi scăzute, se recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon”, se arata intr-un comunicat al DSP Neamt.

Ionut CORFU

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.