Guvernul PNL-USR trosneste din toate încheieturile, coalitia de guvernare fiind la un pas de destramare. Conflictul a inceput astazi, 1 septembrie, dupa ce USR-istii nu au fost de acord cu programul de investitii ”Anghel Saligny” (numit si PNDL 3) si au refuzat sa participe la o a doua sedinta de guvern, amenintand ca ies de la guvernare.

De partea cealalta, liberalii îi acuza pe USR-isti de santaj, pentru ca ministrul USR al Justitiei nu a vrut sa dea aviz pentru programul ”Anghel Saligny”. Totul a culminat cand in jurul orei 21:30, premierul Florin Cîțu a anuntat ca l-a demis pe ministrul USR al Justitiei.

Reactia USR-istilor nu a intarziat, fiind luata in calcul iesirea de la guvernare sau sustinerea unui nou guvern PNL-USR, insa fără Florin Cîțu. La ora redactarii (22:30), structura centrala a USR era intr-o sedinta in care urmeaza sa se decida cum vor proceda in continuare oamenii lui Dan Barna.

Pe acest fond, liberalii dar si USR-istii din teritoriu au iesit cu diverse mesaje, in toiul noptii. Prefectul PNL de Neamt, George Lazar (presedintele PNL Neamt), transmite ca situatia trebuie tratata cu maturitate, pentru ca programul de investitii respins de USR, este in favoarea tuturor romanilor. ”Este nevoie de maturitate politica in aceste momente din partea partenerilor din Coaliția de Guvernare si de viziune administrativa, pentru ca acest program care dă șansă tuturor comunităților din România, Programul “Anghel Saligny” sa fie adoptat. Lucrurile trebuie gestionate dcu bună credință,pentru ca acest program este în favoarea românilor.

Liderul USR Neamt, Iulian Bulai, nu este de aceeasi parere, si spune ca este pregatit sa voteze motiunea PSD pentru demiterea premierului, implicit a intregului guvern. ”Florin Cîţu trebuie să plece. Este impardonabil gestul de remaniere a lui Stelian Ion. Lupta anticorupție este sabotată din guvern. PNDL nu trebuie avizat. Voi vota o moțiune de cenzură împotriva lui Florin Cîțu!

USR-istii mai reclama ca le sunt puse piedici in coalitie pentru desfiintarea SIIJ (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție). Indarjirea cu care USR vrea desfiintarea singurei institutii care poate cerceta penal magistrati (si singura institutie din Romania necontrolata politic), alimenteaza teoria conform careia USR-istii ar vrea sa aiba control total asupra justitiei din Romania, SIIJ fiind un obstacol de netrecut in calea acestui plan.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.