Guvernul a discutat în ședința din 23 mai transformarea programului „Prima casă” în programul „O familie – o casă”. Schimbările sunt importante: valoarea maximă va fi de aproximativ 120.000 de euro, dublu față de „Prima casă”, dobânda va fi fixă, 5.5% pe toată durata contractului, iar vârsta maximă de contractare a creditului este de 55 de ani.

Alte facilități sunt creșterea nivelului garanţiei guvernamentale de la 50% la 80% din valoarea creditului și reducerea substanţială a dobânzilor pentru familiile cu copii şi persoanele cu dizabilităţi, iar statul va suporta și comisionului de gestiune.

Guvernul PSD extinde «Prima casă», iar programul se va numi «O familie – o casă». Condiţiile la «Prima casă» au fost bune iniţial, dar au devenit mult prea restrictive şi toţi sunt nemulţumiţi. În primul rând, valoarea va fi mai mare, aproximativ 570.000 de lei, pentru ca românii să-și poată cumpăra o casă, nu o bojdeucă. Apoi, se măresc plafoanele, pentru că, cine avea venituri peste 3.000 de lei, nu se mai califica. Să nu uităm că, de când am intrat la guvernare, prin măsurile luate, au crescut salariile în aproape toate domeniile, lucru care trebuie să fie o bucurie, nu un dezavantaj pentru cei care își doresc o locuință a lor. Criteriile inițiale îi defavorizau pe foarte mulți și casele la care aveau acces erau foarte mici. Mici și scumpe.

Prin noul program, este facilitat accesul mai multor români, iar condițiile sunt foarte bune, începând de la dobândă, care va fi fixă, în lei. Interesul nostru, al PSD, este ca românii – tinerii, în special, dar nu numai ei – să aibă posibilitatea de a avea locuința lor. Prin acest program, la care se adaugă și alte măsuri luate de Guvernul PSD pentru sprijinirea celor care vor să-și modernizeze locuința, plus programul de dezvoltare a regiunii nord-est, prin care se vor acorda câte 20.000 de lei pentru modernizarea, izolarea termică și racordarea gospodăriei la rețelele de utilități, va crește calitatea condițiilor de locuire”, a declarat Ionel Arsene, președintele PSD Neamț.

Programul „O casă – o familie” se va adresa distinct familiilor, care vor putea contracta credite garantate de stat sau vor obține de la stat o primă pentru a cumpăra locuință nouă direct de la dezvoltatorul imobiliar.

Pe lângă creșterea plafonului la aproximativ 120.000 de euro (față de 60.000 euro la „Prima casă”), avansul prevăzut este între 5 și 10% din suma solicitată. Condiția este ca locuința să aibă măcar două camere (maximum 100 mp). Vârsta maximă de contractare a creditului este de 55 de ani.

Statul va acorda subvenții pentru beneficiari cu venituri mai mici de 6.000 de lei, 7.000 lei cu familie cu asistent maternal, de 8.000 lei pentru familia cu un copil și de 9.000 de lei pentru o familie cu doi sau mai mulți copii.

Un alt avantaj este că statul va da celor care achiziționează de la dezvoltatori o primă reprezentând 700 de lei din valoarea unui metru pătrat, pentru locuințe între 50 și 100 de metri pătrați. Se creează posibilitatea ca dezvoltatorii să ofere locuințe noi pentru o perioadă de minim 10 ani și maximum 20 ani, fără perceperea de dobânzi față de Prima Casă, unde nu exista această posibilitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.