In comuna Hangu sunt mai multe proiecte de investii, unele finalizate, altele in curs de finalizare. Proiectele sunt cu finantari atat din fonduri UE sau guvernamentale, cat si cu fonduri din bugetul propriu al primariei. O parte dintre investitii insa, sunt in impas cel putin pe moment, pentru ca administratia comunei, condusa de primarul Gavril Lupu (foto), se loveste de o problema deja generalizata: este criza de constructori. Primarul spune ca sunt alocati bani, insa la licitatii nu se prezinta nimeni, fiind nevoie de demersuri speciale pentru a se gasi firme care sa accepte sa participe la licitatii si sa preia lucrarile din Hangu. Chiar si cand se gaseste constructor, lucrarile intarzie pentru ca firmele au si ele la randul lor o mare problema aparuta cu mai multi ani in urma. Nu se mai gaseste mana de lucru.

O situatie mai speciala  la Hangu, este construirea blocului ANL de langa primarie, parte din proiectul de amenajare a Centrului Civic. Constructorul (Victor Construct) a intrat in insolventa la scurt timp dupa ce a inceput lucrarile anul trecut. Blocul trebuia sa fie terminat pana la sfarsitul lui 2018, insa lucrarile s-au oprit, urmand ca pana la sfarsitul acestei luni sa fie reluata licitatia si cu putin noroc, sa se si prezinte o firma care sa reia lucrul.

Langa viitorul bloc ANL, lucrarile la Centrul Civic sunt in toi. Se fac alei cu pavele in suprafata totala de 2.500 mp, vor fi spatii verzi pe o suprafata tot de aproximativ 2.500 mp, s-au montat deja stalpii de iluminat public, va fi si o fantana arteziana dar si un loc de joaca pentru copii.

Centrul Civic al comunei Hangu cuprinde deja o sala de sport moderna si un teren de sport cu gazon sintetic. Tot in centrul Civic va fi construit si noul dispensar. Construirea lui a fost amanata din motivele enumerate mai sus, insa primarul Gavril Lupu dă asigurari ca lucrarile vor fi gata anul viitor. Valoare investitiei se ridica la peste 10 miliarde de lei vechi. 48% din fonduri sunt de la bugetul local, iar restul, din fonduri UE. Dispensarul va fi dotat cu aparatura medicala si va avea si o locuinta pentru medic.

In ceea ce priveste drumurile, din cauza crizei de contructori, 3 proiecte pentru asfaltare de drumuri comunale stau pe loc. La licitatiile organizate pana acum nu s-a prezentat nimeni, insa ele vor fi reluate si primarul spune ca a obtinut deja niste promisiuni. Aceeasi problema a fost pentru drumul comunal din satul Ruginesti, insa pana la urma o firma s-a inscris la licitatie, urmand ca aceasta sa fie adjudecata.

Cu o mica intarziere, un alt proiect de anvergura a fost recent atribuit prin licitatie. Este vorba despre drumurile din Audia si Boboteni care vor fi complet reabilitate. Proiectul este in valoare de peste 2 milioane de euro si cuprinde 3 poduri mari plus stabilizari de versanti. Lucrarile urmeaza sa inceapa.

Chiar daca sunt probleme cu gasirea de constructori, primarul Gavril Lupu a declarat strategia de investii merge in continuare. Sunt in curs inca 5 proiecte pentru drumuri la Buhalnita si Chiriteni si un proiect pentru retea de apa potabila la Boboteni, care urmeaza sa fie depus pentru finantare luna aceasta (octombrie).

Ionut CORFU

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.