Marea dintre munti este pe cale sa devina marea de PET-uri

Un nou dezastru ecologic se produce chiar in aceste zile pe lacul Izvorul Muntelui, sub ochii nepasatori ca intotdeauna, ai autoritatilor din judetul Neamt. Dupa ploile torentiale si dupa cresterea debitelor râurilor, pâraielor și torentilor de pe Valea Muntelui, zeci de tone de deseuri, in mare parte ambalaje de plastic (PET-uri) au fost antrenate din locurile in care au fost aruncate la intamplare sau nu, au ajuns in apele Bistritei, apoi in lacul de acumulare Izorul Muntelui.

Imaginea de mai jos a fost suprinsa ieri la coada lacului (Poiana Largului) si dupa estimarea celui care a facut-o, marea de PET-uri care se indreapta spre barajul de la Bicaz, s-ar intinde pe cel putin 3 hectare. Incercuit cu rosu, in imagine se poate vedea si un cadavru de vacă. Se presupune ca ar fi una dintre cele 5 vaci luate de ape zilele trecute dintr-o gospodarie din Borca.

Tot ieri, pe lac au fost suprinse imagini apocaliptice cu inca o intindere de deseuri plutitoare, tot in zona Poiana Teiului (sursa foto: facebook)

Desi situatia a inceput sa se agraveze nu de ieri de azi ci de mai multe zile si desi era de asteptat sa se intample asta, nicio autoritate din judetul Neamt (Garda de Mediu, Apele Romane, etc.) nu da semne ca ar fi preocupata in vreun fel de prevenirea unui nou dezastru ecologic, asa cum a fost cel din vara anului 2018. Sau probabil ca cineva nu are timp sa alerge dupa deseuri pe lac si asteapta ca acestea sa se adune din nou la baraj, asa fiind mai usor de adunat, mai ales ca in anii trecuti au dat o mana de ajutor si voluntarii de la cateva ONG-uri. Numai ca pe traseul lor pana la baraj, care va fi parcurs in zile sau chiar saptamani intregi, desurile vor afecta grav fauna si flora. Dar cui îi mai pasa, atat timp cat ”specialistii” din fruntea institutiilor care ar trebui sa se ocupe cu protectia mediului si sa monitorizeze cursurile de apa, stau bine pe scaunele primite drept rasplata pentru activitatea politica.

Mai jos, un material video realizat de tvmneamt.ro, cu imagini de la dezastrul din 2018:

https://www.facebook.com/tvmneamt.ro/videos/1927765423954424/

Ionut CORFU

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.