Efortul îndelungat, suprasolicitarea membrelor superioare, mișcări bruște, neprotejarea la frig, poziții vicioase, înaintarea în vârstă sunt tot atâția factori care pot duce la hernierea coloanei vertebrale în zona cervicală. Disconfortul indus afectează întreaga viață a celui care suferă de această boală, însă din fericire există remedii. Despre acestea aflăm din interviul acordat de fizioterapeutul Ilie Onu, șeful Departamentului de fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica din Piatra Neamț.

 Reporter: O afecțiune gravă a coloanei vertebrale este hernia de disc cervicală, care odată instalată aduce profunde prejudicii pacientului. Cum se caracterizează această boală?

Ilie Onu: Dezvoltarea imagisticii medicale, mă refer aici la computer tomograf și rezonanța magnetică nucleară, a deschis calea unor studii și diagnosticări de mare precizie. Datorită acestora, hernia de disc cervicală a devenit mai ușor de diagnosticat în urma evaluării imagistice, clinice, și funcționale care ne dau un diagnostic precis.

Hernia de disc cervicală poate fi degenerativă, care provine din discopatii, din îmbătrânirea excesivă a discului intervertebral și a țesuturilor moi alăturate, sau posttraumatică, prin care o suprasolicitare de moment poate hernia discul.

Rep.: În ce măsură pot fi tratabile?

I.O.: Tratamentul HDC se va face în funcție de stadiul în care se află și gravitatea afecțiunii. De obicei, această boală debutează cu dureri la nivelul gâtului și înțepenirea lui, dureri care trec prin umăr, cot și degete pe partea afectată.

Unul din cele mai importante semne este nevralgia cervico-brahială, practic acesta dând semnalul de alarmă al instalării bolii. Mai pot urma fenomene parestezice coroborat cu disfuncții motorii, când pacientul nu poate coordona precis mișcările mâinii.

Rep.: În ce constă tratamentul?

I.O.: În prima etapă, tratamentul medicamentos stabilit de reumatolog, ortoped, neurolog și neurochirurg, format din antiinflamatorii, antialgice, neurotrofe și miorelaxante.

Apoi, pacientul trebuie să treacă prin programul de recuperare fiziokinetoterapeutic prin care i se aplică proceduri de electroanalgezie cu efecte antiinflamatorii, relaxante muscular, urmate de kinetoterapie care este bună pentru creșterea mobilității coloanei cervicale, prevenirea degenerării discurilor și structurilor moi, corectarea posturii gâtului, toate ducând la o modificare a stilului de viață.

Rep.: O modificare a stilului de viață?

I.O.: Da! Pentru că pacientul va fi limitat în anumite acțiuni mecanice legate de gât și membrul superior, va fi învățat să facă mișcare controlată corect după anumite tipare terapeutice, va fi învățat să se protejeze de frig, de efort, de umezeală, de posturi incorecte, inclusiv modificarea mediului de lucru, limitarea prejudiciilor aduse coloanei cervicale de pacient.

HDC degenerativă este rezultanta unui fenomen natural de îmbătrânire colaborat și cu alți factori patologici și limitarea uzurii se face prin prevenție, apoi se are în vedere întreținerea mobilității, supleții și funcționalității coloanei cervicale.

Rep.: Fiind un fenomen natural, cum ajută fiziokinetoterapia?

I.O.: Fiziokinetoterapia este singura posibilitate adevărată de a limita, de a frâna această afecțiune. Nu există medicament care să stopeze degenerarea și cu atât mai puțin vreun supliment alimentar.

Una din trăsnăile de care aud constant este că unii pacienți consumă cartilaje de animale, gelatină alimentară și alte produse așa-zis miraculoase, în loc să meargă să-și facă investigații și tratamente corecte.

Aici, la Departamentul de fiziokinetoterapie de la Micromedica avem posibilitatea să oferim consult clinic și imagistic de înaltă performanță, iar hernia de disc cervicală se abordează în echipă multidisciplinară – imagist, ortoped, neurolog, reumatolog, fizioterapeut – cu un program de recuperare adecvat pacientului.

Rep.: ce trebuie să înțeleagă bolnavul?

I.O.: Cel care poate să-l ajute eficient este fizioterapeutul, pentru că acesta poate alina durerea, relaxa masa musculară, corecta poziția coloanei și învăța pacientul să nu mai execute mișcări și posturi greșite.

De cele mai multe ori, pacienții trec de puseul algic și parestezic, iar de aici intervenim noi în a-l ghida pentru a înțelege fenomenele declanșatoare și agravante, așa încât să nu mai ajungă într-o asemenea situație.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. […] Efortul îndelungat, suprasolicitarea membrelor superioare, mișcări bruște, neprotejarea la frig, poziții vicioase, înaintarea în vârstă sunt tot atâția factori care pot duce la hernierea coloanei vertebrale în zona cervicală. Disconfortul indus afectează întreaga viață a celui care suferă de această boală, însă din fericire există remedii.https://tvmneamt.ro/hernia-de-disc-cervicala-o-boala-grava-a-coloanei-vertebrale/ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.