Sectorul HoReCa este la un pas de faliment, dupa restrictiile pentru persoanelor nevaccinate, care nu mai au acces in baruri, cafenele si restaurante, fara asa-zisul certificat verde, impus in mod cel putin aberant daca nu chiar rau intentionat, de CNSU-ul lui Arafat.

In Piatra Neamt, situatia este cel putin ingrijoratoare, iar patronii se gandesc tot mai serios la faliment. Dupa impunerea restrictiilor pentru nevaccinati, numarul clientilor s-a redus drastic, iar afacerile din acest domeniu au inceput sa mearga pe minus. Astfel, s-a ajuns ca incasarile sa nu poata acoperi nici macar cheltuielile curente din localuri, fara sa se mai puna la socoteala salariile pentru personal sau taxele si impozitele.

Administratorii de afaceri din HoReCa spun ca restrictiile pentru nevaccinati lovesc mult mai rau decat atunci cand era stare de urgenta si localurile au fost inchise complet, si se intreaba daca nu cumva sunt victimele unei actiuni premeditate de falimentare, urmarindu-se inclusiv transferul de mana de lucru calificata in Occident. In perioada starii de urgenta, statul macar a asigurat somajul tehnic pentru angajati, dar chiar si asa, multi dintre ei au plecat peste hotare, agravand criza de personal. De data aceasta, prin interzicerea accesului in localuri pentru nevaccinati, urmarile sunt extrem de grave si vor genera efecta in lant, in mai multe domenii (organizari de evenimente, retele de distributie, etc.), ceea ce ar putea declansa o criza economica fara precedent, avand in vedere ca si somajul va creste periculos de mult.

Nici supermarket-urile nu se simt mai bine decat cei din HoReCa. Supermarket-urile solicită public eliminarea certificatului verde pentru acces în magazine. Si retailerii cer eliminarea restricţiilor de acces în magazinele cu echipamente de încălzire, de electricitate, sanitare şi igienă.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) solicită autorităţilor eliminarea restricţiilor impuse de ultimele reglementări, în legătură cu folosirea certificatului verde la intrarea în mare parte din magazine.

Potrivit actualelor restricții, au voie în supermarket-urile aflate în centre comerciale (cum este Auchan-ul de la Coresi Shopping Resort sau Carrefour-ul de pe Calea București) doar persoanele cu certificat verde (cele vaccinate sau trecute prin boală).

AMRCR solicită acces liber în magazinele care comercializează instalaţii şi echipamente de încălzire, de electricitate, sanitare şi igienă, în contextul apropierii sezonului de iarnă, precum şi al disfuncţionalităţilor infrastructurii de bază pentru populaţia din diverse localităţi.

De asemenea, retailerii consideră că magazinele cu produse alimentare sunt esenţiale pentru populaţie şi, de aceea, accesul la acestea nu poate fi limitat pe baza unor criterii aleatorii sau conjuncturale care, în fapt, le transformă în magazine neesenţiale, după cum se arată într-un comunicat al asociaţiei, preluat de presa centrală.

Membrii asociaţiei au propus, acolo unde se impune sau este necesar, măsuri pentru a securiza culoare de acces care să asigure fluxuri de persoane complet autonome în raport cu alte spaţii adiacente.

„Ne-am conformat tuturor cerinţelor impuse de autorităţi în efortul de prevenire si combatere a răspândirii coronavirusului care rămâne principala noastră prioritate. Sperăm că procesul de comunicare şi consultare cu autorităţile să fie reluat pentru a preveni apariţia unor efecte secundare în relaţia cu consumatorii dar şi probleme colaterale suplimentare în contextul economic complex pe care îl traversăm” , a declarat George Bădescu, director executiv AMRCR, citat de mytex.ro 

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale include 22 de retaileri alimentari şi nealimentari: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Jumbo, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Profi, Selgros.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Au spus ca lasa accesul liber doar la magazinele esentiale. Un magazin de bricolaj nu este esential din cate vad . Daca mi s a spart un racord in casa si inund vecinii nu am voie sa intru la un magazin de bricolaj sa l cumpar. Vor spune unii ca pot sa l cumpar online daca nu vreau sa ma vaccinez. Ok il iau online si vine dupa 2 zile si platesc si dublu pe el. Sa ma bucur sau nu daca inund vaccinatul de la etajul inferior?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.