Seara mult aşteptată de mulţi melomani ai urbei se apropie. Vineri, 5 iulie, în sala Teatrului Tineretului (ora 19:00), Festivalul „Vacanţe Muzicale” are oaspeţi de seamă: violonistul Alexandru Tomescu, cu a sa vioară Stradivarius, pianista Sânziana Mircea şi bandoneonistul argentinian Omar Massa vor fi protagoniştii concertului denumit „Anotimpuri”.
CONCERT „ANOTIMPURILE”, Solişti: Alexandru TOMESCU – vioară (România), Sânziana MIRCEA – pian (Italia), Omar MASSA- bandoneon (Argentina)
În program:
Bach – Arie pe coarda sol (vioară şi bandoneon)
Haendel – Affetuoso din sonata in Re major (vioară şi bandoneon)
Beethoven – Duo în Do major (vioară şi bandoneon)
Massenet – Meditaţie (vioară şi bandoneon)
Kreisler – Preludiu şi Allegro (vioară şi bandoneon)
Porumbescu – Balada (vioară şi bandoneon)
Piazzolla – Cuatro Estaciones Portenas (vioară, pian şi bandoneon)
ALEXANDRU TOMESCU
Născut în 1976, artistul întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu,obiect de Patrimoniu național, Categoria Tezaur.
De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în S.U.A. şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001). În paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate menţionăm Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.
A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, S.U.A. şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite „Alexandru Tomescu at Moscow” (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), „Romanian Piano Trio” (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), „Simply Mozart” (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau „Ad Libitum – Primus” (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).AlexandruTomescu este angajat al Radio România. De asemena, este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Naţionale Radio – Bucureşti.
Este omul care a creat o revoluție în muzica clasică românească și organizează de 11 ani TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS, proiect cultural realizat exclusiv cu fonduri private.
SÂNZIANA MIRCEA
Pianista Sânziana Mircea a concertat în Statele Unite ale Americii, Japonia, China şi Europa, pe scene precum „Carnegie Hall”, „Tokyo Metropolitan Theater”, „Harbin Concert Hall”, „Yangzhou Concert Hall”, „St Martin-in-the-Fields” Londra, „Cheltenham Town Hall”, Ateneul Român.
Anul 2016 a marcat lansarea CD-ul său de debut la Editura „Casa Radio”, intitulat „Nihil Sine Deo – Nimic fără Dumnezeu”, clasat pe locul trei în competiţia „Discul de muzică clasică al anului 2016”, organizată de Radio Romania Muzical.
Inregistrări live din concertele sale au fost difuzate în numeroase rânduri la B.B.C. Radio 3, Radio România Muzical, radiourile naţionale din Polonia, Suedia, Norvegia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia, Croatia, Slovacia.
Sânziana a obţinut diploma de licentă cu calificativul maxim la „Hochschule für Musik und Tanz” Köln (Germania) si diploma de masterat la „Guildhall School of Music and Drama” Londra, unde a fost admisă cu bursa integrală de studii oferită de „Steinway & Sons UK”. In paralel, pianista s-a perfecţionat la Accademia Pianistică Imola „Incontri col Maestro”, din Italia.
A debutat pe scena Ateneului Român la vârsta de şapte ani și a susținut primul recital în S.U.A. la unsprezece ani. Au urmat turnee în S.U.A. la vârsta de 14 ani (Washington D.C., Chicago, Georgetown), în Japonia – la vârsta de 20 de ani – (Tokyo, Toyama, Okayama) și, cel mai recent, în China (Harbin, Dalian, Yangzhou, Nanjing, Wuxi).
De-a lungul timpului, pianista română a obținut numeroase premii în competiții naționale și internaționale, cel mai recent fiind Premiul de Debut la „Miami International Piano Festival Academy” (2016). În anul 2014 a devenit primul bursier român al „Van Cliburn Foundation & TCU School of Music”, SUA, fiind invitată să participe la „PianoTexas Festival & Academy”, în urma unor selecții extrem de riguroase la nivel mondial.
Tânăra pianista s-a aflat sub îndrumarea profesorilor Ronan O’Hora, Boris Petrushansky, Verona Maier, Olga Szel, Stela Drăgulin şi Elena Dumitrescu. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de măiestrie cu mari personalități, precum pianiștii Aldo Ciccolini, Dan Grigore, Veda Kaplinsky, Dominique Merlet.
OMAR MASSA
S-a născut în 1981 la Buenos Aires – Argentina. A început să înveţe pianul de la cinci ani, iar la şapte ani şi-a făcut debutul la Café Tortoni, o celebră casă de tango din Buenos Aires, cu muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani a intrat la Conservatorul Naţional de Muzică, unde a studiat bandoneon cu mari profesori, precum Rodolfo Mederos, Marcos Madrigal şi Julio Pane. A fost, de asemenea, discipol al Maestrului Alejandro Barletta.
Unul dintre marile evenimente la care a participat a avut loc în martie 2011, când l-a acompaniat pe Placido Domingo în faţa unui public de 120.000 de oameni, la Buenos Aires, „Arena 9 de Julio”. Tot atunci a cântat cu soprana Virginia Tola şi Filarmonica din Buenos Aires şi a dirijat Ansamblul de bandoneon cu care Placido Domingo a decis să încheie concertul din Argentina.
Au urmat multe alte săli mari din Europa, Asia şi America, între care: „Lincoln Center” (New York – U.S.A.), „The National Concert Hall” (Dublin – Irlanda) şi „National Theatre La Castellana” (Bogotá – Colombia).
În afara repertoriului cult contemporan pentru bandoneon, Omar a abordat în concertele sale şi muzica barocă.
Activitatea sa de creaţie a dat roade prin mai multe lucrări pentru ansamblu, precum „Suite Patagonia” şi „Concertango”, din 2013.
Omar Massa susţine cursuri de masterclasses la bandoneon pe muzica lui Astor Piazzolla la „National Conservatory of Music”, „Higher School of Music and National Autonomous University of Mexico”.
CONCERT POP HORIA BRENCIU & HB ORCHESTRA
Horia BRENCIU – voce
Cristi CREŢU – chitară
Sergiu BERINDEI – tobe
Eduard NICOLAE – clape
Marius VĂDUVA – clape
Iulian CORLĂŢEANU – bas
Harvis CUNI PADRON – trompetă
Răzvan TRIFAN – saxofon
Antonio ALEXANDRU – trombon
Bianca SUMĂNARIU – backing
Alice BADEA – backing
Este unul dintre cei mai longevivi, talentați și complecși artiști din România, care a trecut cu succes de la televiziune la actorie și la muzică de-a lungul unei cariere de peste 25 de ani.
S-a născut la 27 august 1972 la Braşov. A absolvit Colegiul Național „Andrei Șaguna” din localitatea natală, iar apoi Academia de Teatru și Film din București.
Cum însuşi mărturiseşte: „am venit în Bucureşti cu două geamantane: unul plin de haine şi unul plin de speranţe, cu ambiţie şi multe vise. “
Își face debutul la numai 18 ani, în anul 1990, în trupa „Apropo”, pe vremea respectivă cântând la pian, și abia mai târziu remarcându-se vocal.
Prima apariție televizată a lui Brenciu a avut loc în vara lui 1993, în producția TVR „Concurs de seducție”, realizată pe litoral, la Costinești.
Discografia sa conţine, între altele, albumele: „Un băiat” (1995), „Totul e simplu!” (2003), „E vară iar” (2005), „Noua lună” (2008), „Fac ce-mi spune inima” (2012), „Inimă de piatră” (2013), „40+plus” (2014).