Situatie destul de incomoda pentru Ionel Arsene, presedintele CJ Neamt care a scapat astazi de arest preventiv fiind pus sub control judiciar pe o durata de 60 de zile. Doi dintre martorii de care nu are voie sa se apropie isi desfasoara activitatea in aceeasi cladire in care Arsene se va intoarce pentru a-si exercita in continuare functia. Intre Arsene si martori este diferenta de un etaj. Este vorba despre prefectul Vasile Panaite si de subprefectul Iulian Jugan care sunt martori in dosarele in care este judecat presedintele de CJ. Al treilea martor de care Ionel Arsene nu are voie sa se apropie, este chiar consilierul sau personal, medicul Valeriu Andrita. Acesta s-a miscat destul de repede dupa aflare vestii si a confirmat pentru tvmneamt.ro ca ca astazi a intrat in concediu de odihna pentru 30 de zile, tocmai pentru a nu intra in contact cu Ionel Arsene, pentru ca potrivit hotararii instantei, orice apropiere de martori il poate duce pe presedintele CJ Neamt inapoi in spatele gratiilor, iar concediul era singura modalitate pentru Andrita de a evita sa-i faca rau sefului sau.
Daca cu Valeriu Andrita treaba e ca si rezolvata cel putin pentru 30 de zile, ramane de vazut cum se va proceda in ceea ce-i priveste pe prefect si pe subprefect, pentru ca Arsene poate da oricand nas in nas cu unul dintre ei sau cu amandoi, pe scari, la intrarea sau la iesirea din cladire, in salile de sedinte sau in oricare alte locuri din cladirea administrativa a judetului Neamt si este de ajuns un martor sau o imagine de pe camerele de luat vederi pentru a se considera ca nu au fost respectate conditiile controlului judiciar. Mai mult, intre cele doua institutii (Prefectura si CJ) se face schimb de documente, iar lui Arsene i s-a interzis orice fel de comunicare cu martorii, directa sau indirecta.
Pe langa cei trei martori amintiti mai sus, Arsene nu are voie sa se apropie si nici sa comunice pe nicio cale cu alti 9 martori, printre care fostul primar de Piatra- Neamt, fiul si iubita acestuia si de o primarita de comuna: Ştefan Gheorghe (n.n.Pinalti), Panfil Carmen Maria (n.n. iubita lui Pinalti), Ştefan Gabriel (n.n. fiul lui Pinalti), Porumboiu Adrian, Creţu Vasilica (n.n. primar Dobreni), Avram Doru, Careja Ioan, Moga Costel şi Lupu Mihai.
Totodata, lui Arsene i s-a interzis sa iasa din tara dar si sa desfasoare activitati politice in exercitarea carora a savarsit fapta, adica nu mai poate fi presedinte al PSD Neamt.
In orice caz, decizia de astazi de la recurs este una surprinzatoare, pentru ca in prima instanta, in urma cu doar trei zile, se hotarase ca el sa fie judecat in stare de arest preventiv si cei mai multi cunoscatori in drept afirmau ca sansele ca Arsene sa fie eliberat la recurs sunt extrem de mici.
Minuta instantei de la Curtea de Apel Bacau:
Solutia pe scurt: În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct.2 lit.a Cod procedură penală cu referire la art. 205 Cod procedură penală admite contestaţia formulată de contestatorul inculpat ARSENE IONEL, împotriva încheierii penale nr. 31CP/22.02.2018 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 431/103/2018/a1.1. Desfiinţează încheierea atacată, reţine cauza spre rejudecare şi în fond: În baza art. 205 alin.10 Cprpen înlocuieşte măsura preventivă a arestului preventiv , prevăzută de art. 202 alin. 4 lit. e C. proc. pen., luată faţă de inculpatul ARSENE IONEL, trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzute de art. 291 alin.1 Cod penal raportat la art.6, 7 lit. a din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal cu măsura preventivă a controlului judiciar , prevăzută de art. 202 alin 4 lit. b C. proc. pen. pe o durată de 60 de zile începând cu data de 28.02.2018. În baza art. 215 alin. 1 din Codul de procedură penală inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: A) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; B) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; C) să se prezinte la Biroul de Supraveghere Judiciară de la nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectorului de Poliţie Bucureşti, sector 1, conform programului de supraveghere întocmit de către organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. 2 din Codul de procedură penală pe parcursul controlului judiciar impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: A) să nu depăşească limita teritorială a ţării; B) să nu se apropie de martorii din lucrări Ştefan Gheorghe, Panfil Carmen Maria, Ştefan Gabriel, Panaite Vasile, Porumboiu Adrian, Creţu Vasilica, Avram Doru, Andriţa Valeriu, Careja Ioan, Moga Costel , Jugan Iulian şi Lupu Mihai şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. C) Să nu desfăşoare activităţi politice în exercitarea cărora a săvârşit fapta În baza art. 215 alin. 3 Cod de procedură penală atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestului preventiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului dacă nu este arestat în altă cauză. Constată că inculpatul Arsene Ionel a fost asistat de avocaţi aleşi. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 28.02.2018.
Ionut CORFU