Imagini rare filmate in urma cu cateva zile, in luna iunie, intr-o padure din comuna Borca, judetul Neamt. O femela râs a fost surprinsa foto si video impreuna cu o parte dintre cei 5 pui. Foarte rar intalnit este si faptul ca femela are 5 pui. De obicei, râșii nasc 2-4 pui si nu se imperecheaza in fiecare an, de aceea, numarul lor scade simtitor de la an la an. Râsul este declarat monument al naturii si este protejat prin lege.

Imaginile de mai jos au fost filmate pe Pârâul Borca, in locul cunsoscut și sub denumirea de Cheile Borcii, într-o padure de o frumusete rara. In zona respectiva se afla si izvorul de apa minerala Borcut, apa acestuia fiind recunoscuta printre localnici, ca avand proprietati terapeutice.

Râsul mai este supranumit si puma Carpatilor. Potrivit site-ului montaniarzi.ro, statistica arată că în România, în tot arcul Carpaților sunt circa 2000 de exemplare de râs boreal. Numele lui oficial este Lynx lynx și este, poate, una dintre cele mai frumoase vietăți ale Carpaților. Este timid, retras, fuge de oameni, dar în agală măsură este un animal de pradă extrem de bine dotat, agil, iute, inteligent și curajos. Este o felină de dimensiuni medii, care face parte din ordinul Carnivoră, familia Felidae.  Este un vânător excelent, vânează și ziua și noaptea, sare, se aruncă, pândește și se fofilează spre pradă cu o abilitate demnă de o felină (deși nu-i chiar o felină). Vânează animale mari și mici: cerbi, căprioare, iepuri și păsări de pădure. Râsul este monument al naturii și este protejat de lege și ocrotit în rezervații și în aerealele pe care le ocupă. Este cel mai des întâlnit între 800 și 1500 de metri. Sunt animale solitare, iar împerecherea nu are loc la fiecare an ceea ce a dus și la scăderea numărului de exemplare. Femelele nasc 2-4 pui, orbi pentru două săptămâni, care rămân multă vreme în grija mamei. Șase luni sau mai mult sunt alăptați, și rămân în grija ei pănă la maturitate, adică la doi ani.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.