Copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare anul trecut vor fi imunizați cu vaccinul diftero-tetano-pertussis, odată cu micuții în vârstă de 6 ani care abia au intrat la școală. Operațiunea se va derula în cabinetele medicilor de familie și nu prin campanii școlare ca în anii trecuți. Pentru o mai bună coordonare a activității, în acest început de an școlar Ministerul Sănătății a transmis direcțiilor de sănătate publică din țară schema de implementare a noului calendar de vaccinări.

Prin adresa primită la DSP Neamț se fac precizări privind administrarea, în anul 2015 și în anul 2016, celei de-a II-a doze de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) atât copiilor în vârstă de 5ani, conform noului calendar, cât și copiilor în vârstă de 7 ani care ar fi trebuit să primească această doză conform calendarului precedent, obiectivul fiind asigurarea a două doze ROR. Și copiii care împlinesc vârsta de 14 ani trebuie să se prezinte la medicul de familie, pentru inocularea vaccinului diftero-tetano-pertussis acelular.

Normele tehnice de realizare a calendarului național de vaccinare pentru anii 2015-2016 prevăd și imunizarea copiilor care nu se află la vârsta școlarizării. În primele 24 de ore de viață fiecare bebeluș primește, în maternitate, vaccinul hepatic B, apoi la 2-7 zile vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG). De la două luni imunizările trec în atribuțiile medicilor de familie. La două, 4 și 11 luni trebuie administrat vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B. La 12 luni bebelușul primește vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR).

Dr. Mirela Grădinaru, medic șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, ne-a declarat că la această dată nu lipsește niciun fel de vaccin de pe stoc, astfel încât medicii de familie din județ sunt rugați să solicite dozele necesare pentru imunizarea copiilor de pe listele proprii, reamintindu-li-se că din acest an trebuie să se ocupe și de imunizarea preșcolarilor și a școlarilor pe care-i au înscriși.

Geanina NICORESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.