Din cauza conductelor vechi de zeci de ani, avariile la rețeau Apaserv în Piatra Neamț, se țin lanț. Intervențiile pot fi observate zilnic, iar urmele lăsate de astfel de lucrări pe partea carosabilă, pot fi văzute și resimțite de șoferi și de pietoni, la tot pasul, pe orice stradă din oraș.
După fiecare intervenție (asfalt spart plus groapă), Apaserv are obligația să aducă locul la starea inițială. De asta se ocupă Publiserv, companie a Consiliului Local Piatra Neamț, după ce Apaserv face o comandă în acest sens, apoi plătește pentru lucrare. Că asfaltul nu va mai fi niciodată la fel unde a spart Apaserv, este altă discuție, și ține tot de compania de apă, din subordinea CJ Neamț, care după ce termină intervenția, acoperă groapa cu pământul scos inițial, deși ar trebui să betoneze. Faptul că Apaserv lasă în urmă de fiecare dată un dezastru pe care Publiserv nu poate decât să-l cârpească, ar trebui sancționat cu amendă, de primărie. Dar și asta este altă discuție.
Conform evidențelor Publiserv, doar în ultimii doi ani, Apaserv a spart străzi în Piatra Neamț pe o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați. Groapă cu groapă, s-a adunat aproape un sfert de hectar. La reparațiile pe carosabil, se mai adaugă și 110 metri liniari de borduri înlocuite sau remontate. Dacă ar fi să ținem cont că de mai bine de 15 ani tot crapă țevile Apaserv, putem avea o explicație de ce sunt ciuruite mai toate străzile din Piatra Neamț și care este dimensiunea dezastrului.
Ca exemplu, doar pe două străzi, 1 Decembrie 1918 și Cetatea Neamțului (de la Orion până la Ocol), pe o distanță de aproximativ 3 km, în ultimii doi ani, Publiserv a intervenit în urma Apaserv de 19 ori. Suprafața afectată de avarii pe cele două străzi, este de 140 de metri pătrați. Banda unu de pe acest tronson, a devenit aproape impracticabilă.
În total, de la 1 ianuarie 2022 până în prezent, Apaserv a plătit către Publiserv pentru reparații la partea carosabilă pe străzi din Piatra Neamț, 576.000 lei, adică peste 110.000 de euro. La aceste costuri se adaugă și cele ale intervențiilor la conducta de apă făcute în regie proprie, care evident, sunt mult mai mari decât reparațiile la asfalt. Apaserv are pierderi înregistrate în ultimii 2-3 ani, de peste 4 milioane de euro, fiind în pragul falimentului.
Mai jos, documentul (centralizator) cu evidența lucrărilor de ”aducere la starea inițială”, furnizat de Publiserv la cererea tvmneamt.ro
I.C.
2.000 mp
Știm. E chiar mai rău decât în vremea lui Ceaușescu. Pe atunci oprea apa numai înainte de sărbătorile religioase. Acum o opresc atunci când le vine lor chef s-o oprească. Din vară am făcut o sesizare la Apaserv, n-a venit nimeni. Ne vedem de treabă : cumpărăm apă îmbuteliată de băut și făcut mâncare, ne spălăm cu apă de ploaie – facem rezerve. Eu una nu mă mai lupt cu morile de vânt.
Chiar aș înțelege și nu m-aș mai certa cu asociația de proprietari pentru că plătesc pierderile apaserv, dacă șefii respectivei societăți ar avea salariu minim pe economie!