Actualizare: Prefectul Adrian Niță a confirmat că au fost transmise astfel de Ordine în județul Neamț, însă spune că acestea se trimit anual. Centrul Militar Județean nu a comunicat nimic oficial despre acest demers, pentru că nu permit regulamentele militare.

Știrea inițială: Rezerviști din Neamt au primit ”Ordin de chemare la mobilizare sau război”. La inceputul lunii iunie, astfel de ordine (exemplu- foto jos) au ajuns in mai toate localitatile din judet, destinatarii fiind informati la ce unitate militara trebuie sa se prezinte în caz că țara vrea ostași.

Ordinele sunt emise de Centrul Militar Judetean, in baza Legii 355/2009, privind regimul stării de mobilizare partiala sau totala a fortelor armate și al stării de război, iar cei vizati sunt avertizati că dacă nu se conformeaza (nu se prezinta la unitatile militare indicate in Ordin) in termen de 16 ore de la declararea starii de mobilizare sau a starii de război, riscă o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Totodata, Ordinul contine si 3 ”Cupoane de transport la mobilizare sau la război”.

În lipsa altor precizari privind emiterea unor astfel de Ordine si in contextul războiului de la granitele României, s-a creat îngrijorare si chiar panica in randul populatiei. Pana astazi, dupa mai bine de 2 saptamani de la emiterea acestor Ordine, Centrul Militar Judetean Neamt nu a transmis niciun fel de comunicat oficial, prin care sa explice daca este vorba despre un exercitiu, despre o procedura standard periodica (așa cum a mai fost și in alti ani), sau daca este vorba despre o situatie reală, adică se pregateste o mobilizare a rezervistilor.

Tvmneamt.ro a transmis o solicitare prefectului Adrian Niță, prin care am cerut clarificari, insa pana la ora transmiterii stirii, nu am primit niciun răspuns. Dacă Prefectura va emite un punct de vedere oficial, vom reveni cu o actualizare.

Se pare insa ca Ordine asemanatoare au fost transmise si in alte locuri din țară, dacă nu chiar in toata tara. Mai jos, un Ordin de chemare pentru clarificarea situatiei militare,  transmis pe 6 iunie, unui subofiter în rezerva din judetul Mureș:

Recent, MAPN a anuntat că pregateste o lege prin care românii din strainatate vor fi obligati sa vina in tară în cel mult 15 zile, in caz că sună goarna de mobilizare.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.