Decizia primarului Chitic de a taia castanii din Piatra- Neamt a starnit valuri de indignare din partea opiniei publice si o avalansa de acuze dar si de ipoteze despre ce se ascunde in spatele acestui macel ecologic urban.
Desi nimeni niciodata nu va recunoaste oficial, una dintre variantele vehiculate este aceea ca taierile sunt in avantajul unor ”baieti destepti” de care orasul Piatra-Neamt nu duce deloc lipsa asa dupa cum s-a vazut in ultimii peste 10 ani. Concret, se pare ca in mai multe locuri din care au disparut castanii vor fi facute locuri de parcare. Nu se stie deocamdata daca pentru Parking sau pentru Xdatasoft, adica daca vor fi de resedinta sau pentru plata cu ora. Este posibil insa sa fie valabile ambele variante, pentru a impaca si capra si varza. Evident, crearea de noi locuri de parcare ar insemna cresterea veniturilor celor doua companii, una a primariei si cealalta privata.
Daca ar fi sa ne gandim ca Parking tocmai a cerut marirea tarifelor, nu este deloc exclus ca solutia pentru marirea incasarilor sa fie amenajarea de noi locuri de parcare. Si cum in zona de centru locurile de parcare sunt foarte cautate, s-a apelat la solutia cu taierea castanilor, sub pretextul ca toti sunt bolnavi. O marire de tarife acum inainte de patru runde de alegeri (2019-2020) ar fi dezavantajat clar majoritatea PNL-PMP din CL asa ca este posibil sa se fi ajuns la aceasta solutie de compromis fara sa se anticipeze reactia devastatoare a opiniei publice. Oare intalnirea de ieri a unor consilieri locali din tabere politice adverse la o terasa mai retrasa, sa fi avut legatura cu acest subiect? (Vezi-PREȚURILE LA PARCĂRILE PARKING SE NEGOCIAZĂ LA CÂRCIUMĂ).
In alta ordine de idei, faptul ca lemnul rezultat in urma taierilor (sau cel putin o parte din el) a fost dus la scoala din Valeni ca lemn de foc, a starnit de asemenea indignare. Lemnul de castan este extrem de scump. Un metru cub poate ajunge si la 400 de lei si este foarte cautat pentru confectionarea obiectelor de arta decorative. Lemnul nu trebuie sa fie neaparat sub forma de cherestea pentru a fi lucrat. Daca tot nu a fost valorificat, ar fi putut fi macar donat unor artisti sau chiar Liceului de Arta Victor Brauner. Sau… daca s-ar fi facut asta, cineva si-ar fi putut da seama ca lemnul era sanatos si nu trebuia taiat? Daca se baga pe foc se sterg urmele?
Noi am mers si ieri pe urmele celor care au taiat castanii, iar pe strada Eroilor am gasit cioate si lemn sanatos. Nu toate si nu negam ca sunt si castani putrezi cu care nu se mai putea face nimic, dar cei mai multi, chiar daca este imposibil sa arate impecabil pentru varsta pe care o au, ar fi putut fi tratati si conservati pentru cativa zeci de ani, pentru ca solutii exista.
Si nu trebuie uitat un lucru: In ultimii 4-5 ani, castanii au suferit periodic niste asa-zise toaletari. Adica li s-a taiat tot coronamentul. Stiu si copiii de clasa a cincea ca frunza este ”bucataria copacului”. Daca acesti castani au fost lasati tot timpul fara frunze, se astepta cineva sa nu putrezeasca? A fost oare totul premeditat?
Foto- str.Eroilor, 18 aprilie 2018: