Actualizare stire: Vezi AICI- Prefecta Soroceanu continuă circul pe tema inundațiilor din Piatra- Neamț: ”Chitic îmi solicită mie să fiu primar. Atunci să-și dea demisia”

Stirea initiala: Prefecta Daniela Soroceanu si-a dat din nou in petec ieri (20 iunie), asa cum a mai facut de nenumarate ori de cand este reprezentanta Guvernului Dancila in teritoriu. La doar cateva ore de la revarsarea apelor in Piatra- Neamt, în timp ce sute de oameni erau angrenati in actiuni complexe, la foc automat pentru indepartarea efectelor inundatiilor din cartierul Valeni, prefecta n-a gasit altceva mai bun de facut, decat sa mearga la sedinta de Consiliu Local Piatra- Neamt cu ganduri de razbunari politice. Cu un cartier intreg ingropat sub munti de aluviuni, in loc sa solicite ajutor de urgenta de la Guvern, Soroceanu s-a gandit ca e mai bine sa plateasca niste polite politice. In sedinta de CL, prefecta PSD s-a apucat sa reproseze primarului PNL ca inundatiile s-au produs din cauza proastei administrari a torentilor de catre primarie. A reusit nu numai sa fie de un penibil desavarsit, ci si sa se faca rău de râs, pentru ca a demonstrat ca habar nu are că torentii respectivi sunt in administrarea Apelor Romane (din subordinea Guvernului), iar torentii trec prin fondul forestier administrat de Romsilva (companie tot din subordinea Guvernului ca si-a ales-o ca reprezentant in Neamt pe Soroceanu), deci Primaria nu are nicio treaba cu cauza inundatiilor si nu poate face mai mult, decat sa solicite administratorilor torentilor sa-si puna lucrurile in ordine, ceea ce a si facut de mai multe ori, insa fara rezultat.

Evident ca derapajul prefecturesei nu a ramas netaxat de primarul Dragos Chitic. ”Cateva precizari privind prezenta si mai ales interventia  doamnei prefect de ieri din sedinta de CL.

Este dreptul domniei sale sa fie prezenta dar cred ca momentul a fost si nepotrivit si neoportun. Ieri, tinand cont de situatie, voiam sa rog colegii sa urgentam sedinta pentru ca nu sedinte asteapta oamenii de la noi ci prezenta pe teren si implicare in rezolvarea problemelor.

Ma asteptam daca doamna prefect a venit, sa vina cu solutii, cu sustinere guvernamentala, sa  ajute in rezolvarea problemelor din Valeni si nu sa prezinte public situatii eronate. Ieri doamna prefect a venit nepregatita in sedinta de Consiliu Local.

Cele 3 parauri care au generat merile probleme din noaptea de miercuri 19.06, Manastirii, Turcului, Batca Doamnei sunt in administrarea Apelor Romane prin SGA Neamt, iar doamna prefect nu stia acest lucru. Problemele majore au fost cauzate de torentii care au antrenat tone de aluviuni si resturi vegetale din zona forestiera administrate de Directia Silvica iar doamna prefect a omis sa spuna acest lucru. Dupa sedinta de CL, in cadrul Sedintei extraordinare a CLSU reprezentantii celor doua institutii guvernamentale (adica din zona prefecturii) au recunoscut aceste lucruri precum si faptul ca pentru zona forestiera ar exista studii de fezabilitate pe proiecte care trebuie urgent implementat dar nu au finantare din partea guvernului iar SGA are nevoie de fonduri de ordinul milioanelor de lei pentru lucrari care sa previna inundatiile”, a declarat astazi primarul Chitic intr-o conferinta de presa sustinuta la Primaria Piatra- Neamt.

Daniela Soroceanu nu s-a limitat doar la a bate campii pe tema inundatiilor in sedinta de CL, ci a reusit si contraperformanta sa lase fara bani de acoperis o scoala din Piatra- Neamt. La recomandarea ei, consilierii locali PSD-ALDE au respins un proiect de hotarare prin care urma sa se aloce bani pentru reparatia acoperisului Scolii Generale nr. 10, Nicu Albu. Si acest aspect a fost punctat astazi de primar. ”Totodata mi s-a parut total neinspirata atitudinea consilierilor PSD–ALDE care la sugestia doamnei prefect au blocat un proiect de HCL  de rectificare bugetara care aloca bani pentru reparatia acoperisului Scolii Generale nr. 10, Nicu Albu in care sunt probleme atunci cand ploua.

Este inadmisibil ca un necaz al oamenilor, o problema grava a orasului din aceasta perioada sa fie politizata. Este nefiresc ca atunci cand oamenii asteapta ajutorul autoritatilor prefectul sa se certe cu primarul si consilierii locali. Nu eram ieri in momentul determinarii vinovatilor ci in plina actiune de interventie, de sprijin pentru populatie, de eliminare a riscurilor, de a asigura revenirea la o viata normala pentru persoanele afectate”, a mai precizat Dragos Chitic.

Din respect pentru oamenii afectati de inundatii ma opresc aici si sper in continuare in ajutor financiar guvernamental pentru oamenii din Piatra Neamt si nu in pasare de responsabilitati sau oferirea de solutii cu puternic iz politico-electoral si ineficiente. Sper sa fiu si eu invitat la sedinta CJSU si sper sa fie lasate deoparte interesele electorale sau politice si sa dialogam constructiv pentru a se interveni din partea institutiilor guvernamentale in rezolvarea adevaratelor probleme care au genrat pagube in cazul inundatiilor in Valeni, Cindia, aleea Tineretului, Batca Doamnei”, a mai precizat Dragos Chitic.

Daniela Soroceanu s-a mai folosit de functia de prefect in scop de razbunari politice si in alte dăți, cum s-a intamplat in cazul primarului de la Roznov, dupa ce fiica acestuia si-a dat demisia din PSD si din Consiliul Judetean Neamt.

Prefecta Soroceanu si-a mai demonstrat ”competentele” in domeniul inundatiilor si anul trecut, cand a transmis informatii false despre sute de persoane evacuate de la Farcasa (in realitate nu fusese nimeni evacuat) si cand a tinut ascuns faptul ca in urma inundatiilor se produc alunecari de teren. Despre exploatarile forestiere facute dupa ureche, din cauza carora s-au produs inundatiile, nu a suflat o vorba nici pana astazi, probabil pentru ca la mijloc era vorba despre o celebra firma austriaca.

Tot in acea perioada, crezand ca-si poate face o imagine poztiva, Soroceanu se tot tragea in poze in diverse locuri din judet, unde apele facusera prapad. Atunci a devenit virala si poza de mai jos, in care prefecta apare cu ministrul Andrusca intr-o ipostaza cel putin comica, daca nu jalnica din punct de vedere al comunicarii.

Reamintim ca in noaptea de 19 spre 20 iunie, orasul Piatra- Neamt a fost lovit de furtuni puternice, cel mai afectat loc fiind cartierul Valeni, unde se intervine de peste 2 zile si unde peste 100 de case au avut suferit in urma revarsarii unor torenti din fondul forestier.

Inundații în Piatra Neamț. Dezastru la Văleni, peste 100 de case afectate, munți de aluviuni și bolovani imenși

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.