Nemtenii sunt asteptati sambata sa participe la o actiune de cinstire a eroilor cazuti in luptele de la Valea Uzului din octombrie 1916, ca raspuns la gestul extremistilor maghiari din urma cu cateva saptamani, cand crucile ostasilor romani din Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, au fost acoperite cu saci menajeri negri. Organizatorii precizeaza din capul locului ca totul este ”UN RĂSPUNS, NU O REVANȘĂ, NU O RĂZBUNARE!”, se arata in evenimentul creat pe facebook si intitulat ”Cu flori și lumânări, în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului”.

Actiunea a fost initiata de jurnalistul nemtean Daniel Vinca (vestea.net) si este organizata (cu tot cu partea de autorizari) de Asociatia ”Eu Cred”, coordonata de politistul Marius Coserariu. Toti cei care vor sa participe la eveniment, sunt asteptati sambata 8 iunie, in parcarea Salii Sporturilor (Calea Romanului) din Piatra- Neamt. Manifestarea de la Vale Uzului este programata pentru ora 13. ”Mergem să punem o floare, să aprindem o lumânare la crucile pe care scrie “EROU ROMÂN NECUNOSCUT” din Valea Uzului (Dărmănești / România). Dar și la celelalte cruci, ridicate pentru ostași care au luptat sub steagurile altor nații, pentru că “între morți nu sunt hotare”.
Administrațiile și instanțele să stabilescă granițe între comune, istoricii să stabilească adevărul pur dar NICIO CRUCE RIDICATĂ ÎN MEMORIA OSTAȘILOR NU TREBUIE BATJOCORITĂ CI CINSTITĂ.
Asta vom face noi, cei care ne vom întâlni în ziua de sâmbătă, 8 iunie, la ora 13, la Cimitirul de la Valea Uzului.
Vom avea în mâini lumânări, flori, steaguri și chitare. Ne vom ruga pentru memoria tuturor ostașilor care odihnesc în acel cimitir, în alte cimitire, în gropi comune sau în locuri neștiute și vom cânta despre ROMÂNI.
Acțiunea este “stârnită” de la Neamț – ca un gest de recunoștință al urmașilor plăieșilor, răzeșilor și străjerilor de Cetate Neamțu’ și Turn al lui Ștefan – de către Daniel Vinca (jurnalist Vestea.net) și asumată instituțional (inclusiv pentru anunțarea autorităților) de către Asociația Culturală EU CRED (Tașca – Neamț), prin președintele Marius Coșerariu.
Sunt așteptați să ni se alăture nemțeni din toate colțurile județului, români din toate colțurile țării, indiferent de naționalitate, religie, simpatii politice.

Pentru cei din Neamț:
ora 9.30 – întâlnire (inclusiv cu cei care vin din zonele Bicaz, Roman, tg. Neamț) în Parcarea de la Sala Sporturilor, îmbarcare în mijloacele de transport
ora 10.00 – plecare din Piatra Neamț spre Valea Uzului
ora 10.40 – joncțiune la Tazlău cu cei din localitățile din zona Roznov
ora 12.40 – ajungerea la destinație, debarcarea
ora 13,00 – acțiunea de cinstire a eroilor cunoscuți și necunoscuți (estimăm că va dura circa 60 de minute)
Alte detalii organizatorice (legate de locuri disponibile în mașini, persoana responsabilă cu logistica inclusiv cu asigurarea transportului pentru cei care nu au mijloace de transport etc) vor fi comunicate tot in această pagină/eveniment de pe facebook.
Copiii sub 16 ani por participa doar însoțiți de un adult.

Ținuta recomandată – nu e una obligatorie. Dar din tricouri rosii și galbene și albastre putem desena un steag, din cele albe o ramă (așa că puteți veni și cu cele de la partide, nu e problemă).
Foarte frumoase sunt și iile (pentru doamne și domnișoare) și cămășile populare (pentru domni și domnișori).
Dar fiecare vine îmbrăcat cu ce vrea și cu ce are.

Ca logistică sunt acceptate steagurile tricolor sau pancarte (foi) cu mesaje patriotice românești dar SUNT INTERZISE înscrisurile (pancarte, foi, pe tricouri) la adresa altor popoare sau grupuri etnice.
Acțiunea noastră este UN RĂSPUNS, NU O REVANȘĂ, NU O RĂZBUNARE!

Autoritățile (Poliția, Primăria Dărmănești) sunt la curent cu această acțiune și, după cum a spus foarte elocvent viceprimarul Mihai Buzatu de la Dărmănești: „În țara asta, nicio autoritate nu are dreptul de a îngrădi unor oameni pașnici dorința de a aprinde o lumânare într-un cimitir, de a pune o floare lângă o cruce”.

Este foarte posibil ca la întoarcerea de la Cimitirul de la Valea Uzului spre Neamț, să fie făcută o scurtă oprire în Orașul Dărmănești unde participanții la această acțiune să organizeze și un scurt spectacol folk ad-hoc.

Cei care doresc să meargă și nu au mijloace de transport, să intre pe pagina evenimentului și să comunice acolo acest detaliu”, precizeaza organizatorii in evenimentul de pe facebook.

Ca un amanunt foarte important, trebuie stiut ca autoritățile (Poliția, Primăria Dărmănești) sunt la curent cu această acțiune și, după cum a spus foarte elocvent viceprimarul Mihai Buzatu de la Dărmănești: „În țara asta, nicio autoritate nu are dreptul de a îngrădi unor oameni pașnici dorința de a aprinde o lumânare într-un cimitir, de a pune o floare lângă o cruce”.

Este foarte posibil ca la întoarcerea de la Cimitirul de la Valea Uzului spre Neamț, să fie făcută o scurtă oprire în Orașul Dărmănești unde participanții la această acțiune să organizeze și un scurt spectacol folk ad-hoc.

Cei care doresc să meargă și nu au mijloace de transport, să intre pe pagina evenimentului și să comunice acolo acest detaliu, informeaza vestea.net

Amanunte despre luptele de la Valea Uzului, AICI: Bătălia de la Valea Uzului din octombrie 1916 a prefigurat victoriile româneşti de la Oituz, Mărăşti şi Mărăşeşti!

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.