In judetul Neamt este in desfasurare un program prin care se urmareste scoaterea copiilor aflati in grija statului, din centrele de plasament (vechile ”case de copii”) si plasarea lor in locuinte de tip vilă, in care stau de obicei cate 10-12 copii, cu scopul de a li se crea un mediu cat mai apropiat de mediul familial. In ultimii ani, au fost date in folosinta cateva astfel de case in judet, programul fiind inca in desfasurare. Casele sunt construite de un ONG cu sprijinul unor firme private, apoi sunt predate catre DGASPC Neamt (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului), institutie care devine proprietar si administrator al acestor locuinte, apoi se ocupa de tot ce inseamna functionarea lor.

Pe 18 august, a fost inaugurata o casa de acest tip si la Targu Neamt, insa doar pentru poze, pentru ca nici pana astazi, niciun un copil batut de soarta nu a ajuns sa locuiasca aici. Cu toate astea, s-a facut o inaugurare cu fast, mese încărcate cu bunănătățuri, poze, declaratii si aplauze, pe model Arsene la Spitalul de la Lețcani, inaugurat de vreo 3 ori, dar care nu a fost folosit niciodata.

Motivul pentru care au ramas doar pozele, tine de DGASPC Neamt. Nu exista licenta de functionare. Licenta trebuia obtinuta de institutia din subordinea CJ Neamt-PSD, insa pana la aceasta ora, nu a fost depus nici dosarul cu documentatia necesara.

Dar pana la dosar, casa trebuie trecuta mai intai in administrarea DGASPC prin Hotarare de CJ. Nici aceasta conditie nu este indeplinita. Mai trebuie si personal angajat pentru functionarea casei, insa nu a fost angajat nimeni.

Abia după ce sunt indeplinite astfel de conditii, dosarul merge spre aprobare la ANPDC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului), de unde se obtine si licenta.

In cazul casei de la Targu Neamt, nu sunt indeplinite sub nicio forma conditiile de acordare a licentei, asa ca după ce niște privati au oferit pe tavă o casa nou-nouță pentru copii greu incercati de soarta (a costat 620.000 de euro), institutiile subordonate CJ Neamt, nu sunt in stare nici sa o dea in folosinta. Pâna se vor gandi cei de la DGASPC si cei de la deja celebra Comisie de Protectia Copilului (vezi AICI cazul copilului de la Tg. Neamt) sa încropeasca un dosar, casa nu poate primi copii din centrele de plasament.

Raman in schimb pozele, transmise in comunicate de presa despre măreața inaugurare. La aparatul foto au zambit frumos Marlena Panduru- director DGASPC Neamt, Mirela Negruș- director adjunct DGASPC Neamt, Laurentiu Dulama- director adjunct DGASPC Neamt si Sorin Brașoveanu, băcăuanul navetist, administratorul public la judetului Neamt.

De la Comunicare-DGASPC nu ni s-a raspuns la telefon pentru a obtine un punct de vedere (s-a lasat cu supărare după cazul cu copilul din Tg. Neamt, publicat de tvmneamt), insa ne-a raspuns la telefon Laurentiu Dulama. Acesta a confirmat că locuinta este goală, fără copii, insa a spus ca nu a fost o inagurare, ci o predare-primire. Numai că pozele festive îl contrazic flagrant, la fel si invitatia si comunicatele transmise presei, in care se scrie negru pe alb INAUGURARE. Iar invitatia la INAUGURARE vine si din partea DGASPC Neamt.

Pozele de mai jos au fost publicate chiar pe site-ul DGASPC Neamt. Si aici se vorbeste despre o inaugurare, ba chiar se poate vedea o masa festiva, cu bucate alese dar si cu un tort pe care scrie cat se poate de cinic ”Bine ati venit acasă!”. Tortul, cu urarea de bun venit, era pentru cei cativa copii napastuiti adusi cu un microbuz la inaugurare, dar care au plecat din casa așa cum au venit, pentru că oamenii mari platiti din bani publici, i-au cam pacalit de data asta si au inaugurat o casă pe care doar le-au aratat-o copiilor, apoi i-au dus inapoi in centrele de plasament. Au ramas in schimb pozele si comunicatele triumfaliste.

Asa sună invitatia pentru presa, de pe 15 august: ”Hope and Homes for Children România, Consiliul Județean Neamț, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț și Kaufland România vă invită la evenimentul de inaugurare a casei de tip familial „Veronica”, construită în orașul Târgu-Neamț…” După chermeză, casa a rămas goală si probabil că va mai ramane asa mult timp de acum incolo, dar nu vor lipsi declaratiile sforăitoare despre grija pentru copiii abandonati.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

  1. Oooo, să vedem cum sar Iosubeii, Bîrjoveii și alți argătei ai lui Șosețel și Sorocica să explice ei cum mai trebuie niște hârtiuțe semnate tot de pesedei dar, gata, în 3-4, poate 6 luni, poate un an, casa va fi dată cu adevărat în folosință, nu doar pentru poze…
    Ce atâta grabă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.