Astazi, 21 mai, in Piatra- Neamt pe str. Nufarului, a fost inaugurata prima casa de tip familial din judetul Neamt, pentru copiii institutionalizati (orfelinate), aflati in grija DGASPC Neamt. Fundatia Hope and Home for Childrens si Kaufland România in parteneriat cu CJ Neamt, au construit casa de tip familial ”Felicia”, prima casa dezvoltata de Fundatie in cadrul procesului de inchidere a Centrului de Plasament ”Elena Doamna” din Piatra- Neamt. La eveniment au participat Ionel Arsene- presedintele CJ Neamt, Cristina Pavaluta- director DGASPC Neamt, Katharina Scheidereiter- CSR Manager Kaufland România si Bianca Stegeran- director national adjunct Hope and Home for Childrens. Casa a fost mobilata si decorata in intregime cu produse oferite de JYSK România.

Casa este prima dintr-o serie de 4 case de acest tip, celelalte 3 fiind in constructie, cate una la Savinesti, Roznov si Targu Neamt. Locuinta adaposteste 12 copii proveniti din centre de plasament, este structurata pe un etaj cu 4 dormitoare si doua bai, si parter, cu un living foarte spatios, bucatarie, spalatorie si terasa, investitia totala ridicandu-se la 200.000 de euro.

Consiliul Judetean Neamt a pus la dispozitie terenul cu utilitati (gaze, apa si canalizare) pe care este construita casa. ”Inauguram astazi una dintre cele 4 case pe care Fundatia Hope and Home for Childrens si Kaufland România le construieste pentru copiii institutionalizati din judetul Neamt. Vreau sa le multumesc astazi pentru ceea ce fac pentru acesti copiii, ati vazut si dumneavoastra conditiile pe care le au aici copiii, aceste case au rolul de a integra acesti copii ca in familiile parentale. Speram usor usor sa scoatem toti copiii din centre si sa-i cazam in astfel de locuinte protejate. Le multumesc inca o data celor implicati si cred ca impreuna vom reusi sa dezvoltam proiecte foarte bune pentru toti cei aflati in nevoie”, a declarat Ionel Arsene, presedintele CJ Neamt.

Kaufland Romania este principalul sponsor prin intermediul caruia Fundatia Hope and Home for Childrens a reusit sa contruiasca locuinta inaugurata astazi. Kaufland se numara printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine in 7 tari si o retea de 122 de magazine in Romania. Programele de responsabilitate sociala in parteneriat cu ONG-uri regionale sau nationale, reprezinta o componenta cheie in strategia companiei. ”Deschidem astazi aceasta casa familiala pentru 12 copii care ies dintr-un centru de tip vechi, este prima casa pe care o facem impreuna cu Fundatia Hope and Home for Childrens si CJ Neamt si vom mai construi pana la sfarsitul anului inca doua case la fel. Facem asta pentru ca noi investim in proiectele sociale din locurile in care suntem prezenti si asta intelegem noi prin a fi un partener social al Romaniei. As vrea totodata sa multumesc Fundatiei Hope and Home for Childrens care este un partener strategic pentr noi si nu in ultimul rand, CJ Neamt, Consiliului Local Piatra Neamt si DGASPC Neamt, care prin colaborarea oferita, au aratat ca se pot face astfel de lucruri”, a declarat  Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Hope and Home for Childrens a inceput procesul de dezinstitutionalizare (inchidere a orfelinatelor) in judetul Neamt in parteneriat cu DGASPC Neamt in anul 2014, in baza unui protocol de colaborare in vederea reformarii fundamentale a sistemului de protectie a copilului din judet. ”De fiecare data cand deschidem o casa de tip familial, deschidem o poarta spre viitor pentru un copil sau tanar. Aceasta este prima casa dintr-o serie de patru pe care le dezvoltam pentru 47 de copii si tineri din Centrul de Plasament ”Elena Doamna” si prima casa de acest tip din judet. Multumim partenerilor de la DGASPC Neamt alaturi de care lucram la procesul de dezinstitutionalizare in judet si multumim companiei Kaufland Romania care intelege cat de important este pentru acesti copii un nou start in viata” a precizat Bianca Stegeran, director national adjunct Hope and Home for Childrens.

Casele protejate raman in administrarea DGASPC Neamt, institutie care va suporta chletuielile si care va asigura personalul de specialitate, absolut necesar pentru copiii aflati in astfel de situatii. ”Inaugurarea primei case de tip familial este un moment zero al sistemului de protectie din judetul Neamt, intrucat copilul este in centrul acestui proces, fiecaruia fiindu-i oferite servicii personalizate menite sa inlocuiasca pe cat posibil grija parintilor. Practic, vrem sa le oferim copiilor o familie si un loc pe care sa-l numeasca cu adevarat ”acasa” si care sa fie rampa de lansare spre un viitor frumos. Aceasta prima casa se cheama ”Felicia”, nume care inseamna fericire si speram din suflet ca fericirea sa caracterizeze aceasta casa. Multumim Hope and Home for Childrens Romania, si multumim totodata si Consiliului Judetean pentru sprijinul neconditionat”, a declarat Cristina Pavaluta, director DGASPC Neamt.

In anul 2000 in Romania aproape 100.000 de copii traiau in institutii de tip vechi (orfelinate). In 2018, mai putin de 6.500 erau inca institutionalizati. Casa de tip familial este un serviciu care ofera  un mediu apropiat celui din familie. Aici traiesc cel mult 10-12 copii care primesc gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent. Casele au curte si se afla intotdeauna pe o strada oarecare, sunt perfect integrate in comunitate, iar copiii sunt implicati in activitatile gospodaresti, exact ca intr-o familie, au prieteni pe strada lor si merg impreuna la scoala.

Hope and Home for Childrens a dezvoltat 106 case de tip familial in care 848 de copii traiesc astazi ca intr-o familie cu multi frati.

Ionut CORFU

 

 

2 COMENTARII

  1. Felicitări pt inițiativă, pt realizare, dar drumul distrus din fata intrarii distrus in urma lucrărilor nu se vede deloc in poze. Vai de masinile localnicilor care trec zilnic pe acolo!!!!

  2. Arsene a venit prin aer si nu l a deranjat drumul plin de gropi din fata noii cladiri… pentru a si face poze nu contau acele gropi…bravo lui!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.