Încă 3 cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultimele 2 săptămâni în județul Neamț, la 3 copii din regiunea Roman, anunță DSP Neamț într-un comunicat de presă. ”În total în județul Neamț au fost înregistrate , în anul 2024, 6 cazuri de rujeolă, la copii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, nevaccinați sau cu scheme incomplete de vaccinare.

Pentru fiecare caz, conform metodologiei, a fost efectuată ancheta epidemiologica cu depistarea contacților direcți și a fost anunțat medicul de familie in vederea aplicării masurilor antiepidemice.

Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă care poate fi contractată la orice vârstă și care se poate răspândi pe scară largă mai ales în rândul persoanelor nevaccinate. Se estimează că o persoană cu rujeolă poate transmite infecția, în medie, la 12-18 persoane neprotejate.

Reamintim faptul că singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea cu vaccinul ROR! Pentru protecția maximă sunt necesare două doze de vaccin. Vaccinul ROR se administrează, conform Calendarului național de vaccinare, la vârsta de 1 an și 5 ani, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere.

Începând cu luna decembrie 2023, când a fost declarată, de către Ministerul
Sănătății, epidemie de rujeolă la nivel național, ca măsură de limitare a efectelor acesteia, este administrată o doză suplimentară copiilor cu vârste între 9-11 luni.

Dacă este posibil, în termen de 3 zile de la contactul cu o persoană bolnavă de rujeolă, oreion sau rubeolă, persoanele nevaccinate începând cu vârsta de 9 luni sau persoanele care nu au fost vaccinate sau au fost vaccinate doar o singură dată sau nu este clară situația de imunizare, ar trebui să primească un vaccin ROR.

Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare.

De la 1 ianuarie 2020 și până în prezent, în județul Neamț, au fost administrate 19.381 de doze de vaccin ROR, fiind raportate 5 reacții adverse locale.

Contactați medicul dumneavoastră de familie privind procedura de vaccinare și pentru a afla informații suplimentare despre vaccinul ROR”, se arată în comunicatul DSP.

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.