Primaria Piatra- Neamt a comunicat in urma cu scurt timp, masurile luate dupa rezultatele anchetei disciplinare din cadrul DAS, privind cazul copiilor maltratati la Cresa Precista, dezvaluit de tvmneamt.ro.

Potrivit unui comunicat de presa, inca doua ingrijitoare au fost sanctionate. Coordonatoarea cresei a fost mutata la Serviciul pentru ingrijiri batrani la domiciliu si i se va reduce salariul timp de 3 luni, iar ingrijitoarei care a lovit fetita, i s-a desfacut contractul de munca de pe 24 octombrie, ziua in care parintii fetitei au scos totul la iveala.

Ca masuri complementare, Primaria Piatra Neamt anunta ca vor fi montate camere de surpaveghere in crese, atat in dormitoarele copiilor cat si in spatiile de joaca.

In functie de rezultatele cercetarilor politistilor, primaria anunta ca daca va fi cazul, se vor dispune si alte masuri. Pana acum, la Politie au fost depuse 3 plangeri penale.

Comunicat de presa, Primaria Piatra- Neamt:

Până la această dată, referitor la incidentul de la Creșa Precista ce a fost sesizat în ziua 24 octombrie 2019 s-au întreprins următoarele demersuri și s-au luat o serie măsuri:

S-a dispus încetarea  Contractului Individual de Muncă al îngrijitoarei respective prin Dispoziția Directorului executiv al DAS Piatra Neamț începând cu data de 24 octombrie 2019.

– În aceeași zi, s-a dispus constituirea Comisiei de disciplină prin Dispoziția Directorului executiv al DAS Piatra Neamț în vederea demarării procedurii disciplinare pentru asistentul medical coordonator al Creșei Precista și pentru salariatele care își desfășurau activitatea împreună cu infirmiera respectivă la grupa mijlocie, grupa din care face parte și copilul în cauză.  Urmare a rezultatelor anchetei interne, s-a dispus eliberarea din funcția deținută și mutarea definitivă a asistentului medical coordonator de la Creșa Precista la Centrul pentru Îngrijiri la domiciliu pentru persoane vârstnice (începând cu data de 08.11.2019 prin Dispoziția Directorului DAS Piatra Neamț nr. 1506/08.11.2019).

Prin raportul final al Comisiei de Disciplină s-au propus următoarele măsuri:

  1. a) reducerea cu 10% a salariului de bază pe o perioadă de trei luni pentru asistentul medical coordonator;
  2. b) reducerea cu 10% a salariului de bază pe o perioadă de trei luni pentru celelalte două îngrijitoare, colege de grupă cu îngrijitoarea al cărei contract de muncă a încetat.

A fost sesizată Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ . Urmare a sesizării transmise de către Direcția de Asistență Socială Piatra-Neamț, responsabilul de caz din cadrul DGASPC Neamț a efectuat verificări în data de 31.10.2019 la creșa Precista în vederea evaluării inițiale. Ulterior, reprezentanții DGASPC Neamț  s-au deplasat la sediul Direcției de Asistență Socială Piatra-Neamț pentru continuarea evaluărilor în acest caz. În  raportul întocmit de către DGASPC Neamț în data de 06.11.2019 se menționeaza că „în evaluarea acestui caz nu s-au putut identifica indicatori de abuz”.

– În perioada următoare se vor suplimenta, în conditiile legii, camerele video și sistemele de supraveghere video și audio prin amplasarea lor și în spațiile de joacă și odihnă din cadrul creșelor municipiului.

– În data de 06.11.2019, prin adresa nr. 31180, Primăria municipiului Piatra-Neamț a solicitat Poliției municipiului Piatra-Neamț (referitor la suspiciunea agresiunii unor copii minori de către personalul din cadru Creșei Precista)  „efectuarea cercetărilor ce se impun pentru a se stabili dacă faptele reclamate se confirmă și pentru identificarea persoanelor care se fac vinovate în acest caz”.

– În data de 12.11.2019 reprezentanții instituției Avocatul Poporului au efectuat un control la creșa Precista referitor la incidentul în cauză. În urma discuțiilor purtate între conducerea DAS Piatra-Neamț și reprezentanții instituției Avocatului Poporului a rezultat faptul că s-au întreprins toate demersurile legale și necesare ce se impuneau în acest caz, urmând să ne fie transmis un raport scris în acest sens.

După finalizarea cercetărilor efectuate de Poliția Municipiului Piatra-Neamț, în funcție de rezultatul acestora, vom decide, dacă va fi cazul, măsuri suplimentare.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.