Dionisie Vasile Manolache, acum în vârstă de 33 de ani, a fost condamnat la aproape 9 ani de închisoare, după ce a condus beat și a produs un accident rutier în urma căruia au murit doi prieteni care se aflau cu el în mașină. Unul dintre ei era polițist.

Fapta a fost încadrată la omor calificat, iar sentința pronunțată ieri este definitivă. ”La data de 01 iulie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Roman au pus în executare un mandat, emis pe numele unui un bărbat în vârstă de  33 de ani, din Roman, de către Tribunalul Neamț.

Cel în cauză a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de un 8 ani și 10 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și omor calificat.

Polițiștii l-au condus la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei”, a transmis IPJ Neamț.

Dionisie Vasile Manolache are pe conștiință doi tineri care au murit în mașina condusă nebunește, cu viteză de peste 150 de kilometri la oră, pe un drum comunal îngust și plin de curbe. Autoturismul la volanul căruia se afla Manolache s-a izbit cu viteză de un cap de pod apoi a fost proiectat într-un capac.

Pasagerul din dreapta față și cel din spate au murit pe loc, alți trei tineri, inclusiv șoferul, au fost grav răniți. Tinerii morți aveau 31, respectiv 28 de ani, primul fiind polițist criminalist.

Accidentul a avut loc în data de 29 septembrie 2019, în jurul orelor 22.00, pe raza comunei Secuieni, sat Butnărești (județul Neamț). Toți cei cinci bărbați au petrecut împreună în ziua respectivă, iar spre seară au rămas fără băutură. Au decis să meargă împreună la cel mai apropiat magazine să mai cumpere bere, doar că pe drum șoferul, Vasile Manolache, băut și el, s-a comportat de-a dreptul nebunește. Conducea ”cu scârțâit de roți”, cu viteză excesivă, de peste 150 de km/h pe drum de țară, îngust și plin de curbe.

Prietenii lui care au supraviețuit cursei nebunești aveau să declare anchetatorilor că i-au cerut șoferului insistent să încetinească și chiar să oprească mașina pentru a coborî, realizând că bărbatul este bine băut, iar viața le era pusă în pericol.

Până să se producă accidentul, susțin martorii, mașina, un Audi A6, era să se răstoarne de două ori, doar că Manolache, în loc să se calmeze, a accelerat și mai tare. Au fost moment în care indicatorul mașinii arăta o viteză de 180 de km/h, a precizat unul dintre supraviețuitori. Experții au stabilit impactul cu zidul din beton a avut loc cu o viteză de 156 de km/h, mașina fiind ulterior proiectată într-un copac aflat pe marginea drumului.

Tinerii care au supraviețuit au mărturisit că Manolache a refuzat cu încăpățânare să conducă prudent, ba chiar a reușit să creeze o atmosferă ”ciudată, tensionată”, întrebându-și amicii dacă le e frică de moarte. La ieșire din Secuieni mașina rula cu aproximativ 180 km/h, susține unul dintre supraviețuitori.

”Era o situaţie de disperare, iar inculpatul nu avea nicio reacție, era ciudat, râdea”

”A urmat un sector de drum la ieșirea din sat cu curbe mai mici, unde mașina a mers mai încet şi imediat ce a ieşit pe drum drept inculpatul a început să accelereze, să meargă exagerat de repede şi l-am rugat să meargă mai încet. Între timp toţi ceilalţi de pe bancheta din spate au început să-l roage să meargă mai încet, însă inculpatul nu avea nicio reacţie, ba dimpotrivă mi se părea că merge din ce în ce mai tare. A urmat o curbă am crezut că ne răsturnăm, viteza fiind foarte mare s-a creat o atmosferă ciudată, tensionată, era o situaţie de disperare, iar inculpatul nu avea nicio reacție, era ciudat, râdea”, sunt mărturiile consemnate în rechizitoriu.

Instanța Tribunalului Neamț a apreciat atitudinea șoferului vinovat în timpul procesului. Acesta și-a recunoscut și regretat fapta. Este tatăl a doi copii, unul în vârstă de 6 ani, iar cel de-al doilea de doar un an și nu are antecedente penale.

Pe de altă parte, judecătorii nemțeni au reliefat și faptul că inclusiv victimele au avut o parte din vină pentru că au acceptat să urce într-o mașină condusă de un bărbat despre care știau că a băut alcool.

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.