Fenomenul incendiilor de vegetatie in judetul Neamt, pare unul fara precedent si de neoprit in ciuda avertismentelor ISU Neamt si a mediatizarii urmarilor focurilor facute la intamplare sau lasate nesupravegheate. Nici amenzile care pot ajunge pana la 2.500 de lei, nu par sa-i descurajeze pe cei care care provoaca astfel de incendii. Doar ieri, in judetul Neamt s-au produs 9 astfel de incendii care au parajolit 32 de hectare de teren, arbori (in comuna Cehlaul) si in 2 cazuri s-au extins si la constructii, dupa cum se arata intr-un comunicat ISU Neamt: ”Miercuri, 03.04.2019, pompierii militari nemțeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 9 incendii de vegetație uscată, resturi vegetale, litieră, arbori și arbuști izolați de conifere, care au afectat o suprafață de aproximativ 32 hectare.

Acestea s-au produs în localităţile: comuna Negrești – sat Poiana(6 hectare), comuna Ceahlău(10 hectare), comuna Grumăzești – sat Deleni(5 hectare), comuna Hangu – sat Ruginești(4 hectare), comuna Trifești – sat Miron Costin, comuna Brusturi – sat Târzia(7 hectare), mun. Piatra Neamț – str. Mihai Stamatin, comuna Bozieni – sat Cuci(0.5 hectare), comuna Petricani – sat Țolici.

Au fost şi situaţii când incendiile de vegetație uscată s-au propagat la construcţii, cum ar fi:

  • Incendiul din comuna Trifești, sat Miron Costin, anunțat la “112” la ora 16:30, când în urma arderii unor deșeuri din crengi și vegetație uscată, flăcările s-au propagat la adăpostul de animale, unde au ars aproximativ 10 metri pătrați din construcția realizată din scânduri;
  • Incendiul din comuna Petricani, sat Țolici, anunțat la “112” în această dimineață la ora 04:56, când în urma arderii unor deșeuri vegetale în fața casei, jarul rezultat nu a fost stins, iar pe timpul nopții, din cauza vântului, focul s-a reaprins și s-a propagat la peretele locuinței, unde au ars cca. 3 metri pătrați perete din bârnă de lemn.

Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost ,,foc deschis în spaţii deschise sau jocul copiilor cu focul”.

Proprietarii terenurilor de unde au pornit incendiile de vegetație uscată, resturi vegetale, litieră, arbori și arbuști izolați de conifere, din comunele Ceahlău și Negrești, au fost sancționați cu amendă de către inspectorii de specialitate din cadrul instituției noastre.

De la începutul acestui an, aceștia au aplicat un număr de 9 sancțiuni contravenționale în cuntum de 15.000 lei, iar acțiunea de sancționare contravențională a persoanelor identificate, vinovate de producerea incendiilor de vegetație, va continua.

Reamintim cetățenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător!

Anual, mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi!

Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și deșeurilor menajere conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești.

Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii nemțeni reamintesc cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
    • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

Ionut CORFU (sursa foto si video: ISU Neamt)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.