Incendiile de vegetatie uscata se inmultesc pe zi ce trece, odata cu venirea caldurii. Doar ieri, au avut loc trei astfel de incendii si mai multe in weekend-ul trecut. In a doua jumatate a anului trecut, incendiile de vegetatie au dat mari batai de cap pompierilor, zilnic avand loc mai multe interventii, uneori chiar si sapte sau opt.
ISU Neamt vine cu recomandari pentru populatie, privind evitarea unor astfel de incidente care pot pune in pericol vieti si bunuri:
Luni, 06.03.2017, la ora 12:20, Dispeceratul Integrat ISU-Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui incendiu de vegetație uscată în satul Cazaci, comuna Tarcău. La locul evenimentului s-au deplasat 8 subofițeri cu 2 autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț care au stins incendiul. În urma incendiului, au ars circa 0,6 ha vegetație uscată. Împrejurarea determinantă a producerii acestuia a fost focul deschis în spații deschise.
Luni, 06.03.2017, la ora 16:09, Dispeceratul Integrat ISU-Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui incendiu de vegetație uscată în localitarea Alexandru cel Bun, comuna Alexandru cel Bun. La locul evenimentului s-au deplasat 6 subofițeri cu 1 autospecială de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț. În urma incendiului, au ars circa 0,01 ha vegetație uscată. Împrejurarea determinantă a producerii acestuia a fost focul deschis în spații deschise.
Luni, 06.03.2017, la ora 16:38, Dispeceratul Integrat ISU-Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui incendiu de vegetație uscată în localitarea Brusturi, comuna Brusturi. La locul evenimentului s-au deplasat 5 subofițeri cu 1 autospecială de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț care au stins incendiul. În urma incendiului, au ars circa 3 ha vegetație uscată. Împrejurarea determinantă a producerii acestuia a fost focul deschis în spații deschise.
Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești.
Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
• Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
• Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
• Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).
Tot ieri, pompierii au intervenit la un incendiu izbucnit la Boghicea, la o anexa a unei gospodarii:
Luni, 06.03.2017, la ora 15:01, Dispeceratul Integrat ISU-Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui incendiu la o anexă în localitatea Boghicea, din comuna Boghicea. La locul evenimentului s-au deplasat 7 subofițeri cu 2 autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman care au stins incendiul.
În urma incendiului, au ars: un adăpost animale construit din lemn cu acoperiș din lemn și învelitoare tablă pe circa 60 m.p. și o anexă construită din lemn cu acoperiș din lemn și învelitoare tablă pe circa 70 m.p., aproximativ 1500 Kg furaje. Împrejurarea determinantă a producerii acestuia a fost focul deschis în spații deschise.
Ionut CORFU