Marţi, 25.09.2018, la ora 21:14, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre producerea unui incendiu la  anexe particulare în municipiul Piatra Neamţ, str. Dimitrie Leonida. La locul evenimentului s-au deplasat şase echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamţ, cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, un autocamion de intervenţie, o autospecială complexă de intervenţie, o ambulanţă SMURD de prim ajutor şi două autospeciale de serviciu.

La sosirea forţelor de intervenţie incendiul se manifesta generalizat la trei magazii, propagându-se la acoperişul casei de locuit.

Ca urmare a producerii incendiului, au ars acoperişul locuinţei, realizat din astereală de lemn cu învelitoare din tablă, având suprafaţa de aproximativ 60 metri pătraţi, trei magazii construite din zidărie, cu acoperiş din lemn şi învelitoare din tablă şi ţiglă, pe o suprafaţă de cca. 80 metri pătraţi, aproximativ 4 tone de cereale, două sobe, două aragazuri, mai multe bunuri de uz casnic, documentele de identitate şi proprietate şi s-au distrus pereţii casei de locuit pe o suprafaţă de cca. 60 metri pătraţi.

Nu au fost victime. Intervenţia a durat aproximativ 3 ore.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,efectul termic de la un coş de fum neprotejat termic faşă de materiale combustibile”.

 

Având în vedere faptul că sezonul rece de apropie, pompierii nemțeni recomandă cetățenilor să-şi curăţe coșurile pentru evacuarea fumului și a gazelor fierbinți.
Astfel, coşurile pentru evacuarea fumului şi a gazelor fierbinţi, trebuie:
– curăţate de către personal specializat în domeniu cel puţin o dată pe an (în cazul utilizării de combustibil gazos) şi cel puţin de două ori pe an (în cazul sistemelor de încălzire alimentate cu combustibil lichid şi solid), dar obligatoriu înainte de începerea sezonului rece;

– la trecerea prin acoperiş se va lăsa o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară şi elementele combustibile ale acoperişului;

– nu este permis ca în coşuri sa fie încastrate elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului (de ex. căpriori, grinzi, scânduri).

Este bine să cunoaşteţi şi următoarele reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor la instalarea şi folosirea coşurilor şi a burlanelor de fum:

 1. a) coşurile din zidărie vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor astfel:

– în spaţiul dintre coş şi planşeu se introduce un strat de izolator incombustibil (din zidărie, gips carton ignifug, clingherit ş.a.) sau două straturi de pâslă îmbibate cu argilă;

– la trecerea prin acoperiş, prin lăsarea unei distanţe de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele acoperişului, iar golul produs se închide cu un şorţ de tablă;

 1. b) coşurile se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m;
 2. c) coşurile din zidărie vor fi permanent întreţinute fără crăpături şi curăţate. Este interzis a se folosi coşurile din zidărie netencuite;
 3. d) coşurile de fum din metal (burlane) nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 cm faţă de pereţii de scândură sau paiantă.

Verificarea periodică a cazanelor şi a recipienţilor sub presiune de către personal autorizat ISCIR, este obligatorie.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al județului Neamț recomandă cetăţenilor să acorde o atenţie deosebită următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice sezonului rece:

 • NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
 • NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
 • Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei de alimentare;
 • NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
 • Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
 • NU adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;
 • Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
 • NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
 • NU aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
 • Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
 • NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu focul aprins în sobă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

(sursa: ISU Neamt)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.