Un incendiu pornit de la un tomberon aflat la foarte mică distanță de clădirea ce adăpostește arhiva companiei Apa Serv Neamț a ajuns până la acoperiș.

Pompierii au fost anunțați sâmbătă, 5 septembrie, în jurul orei 4 și la locul evenimentului a fost trimisă o autospecială de capacitate mica. „S-a anunțat un incendiu la un tomberon, iar când au ajuns acolo pompierii s-a constatat că flăcările au cuprins fațada clădirii până la acoperiș și s-au solicitat două autospeciale de lucru cu apă și spumă“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Imobilul, situat pe strada Ana Ipătescu din Piatra Neamț, a fost amenajat într-o centrală termică dezafectată.

Militarii au urmat flăcările care ajunseseră de la izolația clădirii până la acoperiș, au intrat în pod și au decopertat tabla. Acolo ardea în toată regula, după ce focul cuprinsese astereala pe o suprafață de circa 80 de metri pătrați. „Ardea astereala unei porțiuni din acoperiș și existau mici focare care se puteau extinde pe toată suprafața, iar pe izolația clădirii se vedea cum a ars polistirenul“, a mai spus ofițerul de presă.

Spaimă în blocurile vecine

Locuitorii din blocurile vecine au trăit o spaimă adevărată când au fost treziți, cu noaptea în cap, de hărmălaia și de fumul gros stârnite de incendiu. „Noi am văzut luminile roșii de la girofarurile pompierilor și am simțit fumul gros și înecăcios. Cât de tare să fii și, la ora aia, tot te ia îngrijorarea. Nu am știut ce dimensiuni are incendiul decât după ce totul s-a terminat și ne-am speriat că flăcările se pot întinde și la blocurile noastre“, ne-a relatat un cetățean care locuiește chiar lângă clădirea care a luat foc.

Arhiva depozitată o parte pe rafturi și o parte în niște cutii lângă perete nu a fost afectată de foc. Doar documentele din cutii, cele de dedesubt, s-au udat. Au fost la eveniment și câțiva din salariații Apa Serv, care au apreciat că nu sunt pagube însemnate la documente. „Au ars două tomberoane cu gunoi menajer, astereala acoperișului pe o suprafață de 80 mp și izolația din polistiren a clădirii pe o suprafață de 6 mp, documentele care s-au udat urmând a fi puse la uscat de personalul companiei care a ajuns la eveniment. Cauza cea mai probabilă a incendiului este fumatul că cineva a aruncat o țigară în tomberon și s-au aprins deșeurile menajere“, a mai precizat locotenentul Andrei Grancea.

Urmează ca reprezentanții Apa Serv să analizeze acest eveniment și să pună în practică măsurile de protecție la incendiu ce vor fi dispuse de ISU, în condițiile în care clădirea are un plan de securitate la incendii ce ar putea fi îmbunătățit, iar tomberoanele de gunoi poate vor putea fi amplasate în altă parte.

Cristina Iordache

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.