Specialistii spun ca a sosit vremea pentru taierea pomilor fructiferi. Nu este vorba despre distrugerea livezilor, ci despre taierile de rodire.
Dr.ing. Ioan Ghiuta – Director Unitatea Fitosanitara Neamt
„Timpul este foarte bun pentru taierile de rodire la pomii fructiferi. Bine ar fi ca aceste lucrari sa se faca acum, cat mai repede posibil. Nu se stie cum va evolua vremea. Deocamdata, nu ploua, nu bate vantul, se pot face taieri in conditii meteo bune. De acum incolo, pot sa apara friguri mari care sa dauneze pomilor. Daca, Doamne fereste, ar veni temperaturi extrem de scazute, ele pot face rau pomului, fie ca s-a facut ori nu taierile de rodire”
Prin taierile de rodire se urmareste proportionarea ramurilor de rod, in functie de vigoarea si potentialul pomului. Se rareste coroana, asigurandu-se lemn nou de rod. Ramurile in plus, frante, bolnave sau cele care sunt prea apropiate una de alta se inlatura. In absenta taierilor de rodire, pomii fructiferi se supraincarca cu fructe, astfel ca in anul respectiv ele raman mici, iar in urmatorul an pomul nu mai rodeste sau are putine fructe. Dupa 5-7 productii mari, pomii ajung sa nu mai rodeasca deloc, incep procesele de uscare prematura, iar coroana se mutileaza prin frangerea ramurilor.Tehnica de taiere a pomilor este diferita de la o specie la alta. Principiul care trebuie respectat este acela ca la fiecare pom trebuie pastrate doar ramurile care sunt apte sa rodeasca. Adica un numar suficient care sa asigure o productie buna. Merii si perii sunt pretentiosi la taieri pentru ca, in cazul unei supraincarcari, acesti pomi nu mai rodesc in anul urmator, iar fructele raman mici si de slaba calitate. Ciresul si visinul sunt lipsiti de alternanta de rodire, iar ramurile de rod nu se degarnisesc asa usor, astfel ca aceste specii solicita cele mai putine taieri. De altfel, ele suporta greu ranile, motiv pentru care nu se recomanda sa se faca taieri intense.