Insolventa persoanelor fizice a trecut de Senat, proiectul de lege urmand sa ajunga la deputati, dupa ce initiativa legislativa a fost adoptata tacit dupa implinirea termenului in care putea fi dezbatuta in Plen. Guvernul si-a dat avizul pe proiect. In forma actual, proiectul legislativ prevede ca debitorul persoana fizica sa poata cere instantei inceperea procedurii de insolventa daca se afla in incapacitate de a-si achita datoriile in decurs de 30 de zile de la data scadenta a acestora. Dar si creditorul poate cere declansarea procedurii insolventei unui debitor daca dovedeste intrarea acestuia in incapacitate de plata a datoriilor.

Dupa inceperea procedurii de insolventa, debitorul nu mai poate dispune de bunurile sale fara acordul prealabil al administratorului judiciar care este desemnat, cu exceptia tranzactiilor obisnuite. Mai important este faptul ca odata intrat sub protectia legii falimentului, creditorii nu mai pot aplica dobanzi penalizatoare, orice astfel de costuri inghetand la data declantarii procedurii, exact ca in cazul insolventei in randul persoanelor juridice.

Proiectul face referire la un plan de rambursare a datoriilor, debitorii sunt obligati sa utilizeze veniturile potrivit planului aprobat, sa se abtina de la orice tranzactii sau comportamente care ar conduce la esecul planului, sa desfasoare activitati adecvate si generatoare de venituri, iar daca se afla in somaj trebuie  sa caute sa realizeze venituri. De asemenea, administratorul judiciar in perioada aplicarii planului de rambursare are acces la toate mostenirile, donatiile si orice sume obtinute de debitor din aceste drepturi, obligat fiind sa nu ascunda vreo parte din veniturle sale si sa nu isi asume noi responsabilitati pe care nu si le poate indeplini la scadenta. Administratorul judiciar va supaveghea activitatile debitorului pana la realizarea planului de rambursare a datoriilor. Exista prevazute inclusiv infractiuni la acest capitol, cum ar fi furnizarea, pe parcursul procedurii de insolventa, de informatii false instantei sau administratorului judiciar, tainuirea activelor si documentelor relevante pentru procedura de insolventa, care pot fi sanctionate cu inchisoarea de la 1 la 5 ani. Romania este una dintre putinele tari europene care nu are o legislatie de protectie a debitorilor persoane fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.