Institutiile statului, 4 la numar (AJPIS, DSP, DSV si OPC), au tras concluziile dupa ce au controlat Caminul de batrani ”Sfantul Nectarie” de la Dumbrava Rosie, supranumit de o fosta angajata, ”Caminul mortii”. In urma dezvaluirilor tvmneamt.ro privind conditiile din camin (dezvaluiri bazate pe marturii asumate cu nume si prenume), prefectul George Lazar a dispus constituirea unei comisii mixte, formate din reprezentanti ai institutiilor mentionate mai sus.

Prefectura Neamt a transmis redactiei tvmneamt.ro si rapoartele echipelor de control. Concluzia care se desprinde dupa constatarile bugetarilor platiti sa vegheze la respectarea legii in judet, este ca mai lipsea un pic si i se acorda caminului titlul de ”Cel mai mai bun centru de ingrijiri batrani”, iar cei care au rupt tacerea, sa fie declarati nebuni.

Inainte sa analizam fiecare raport in parte, mai trebuie mentionat ca inspectorii care au mers in voiaj la camin, sunt atat de capabili incat controlul lor s-a desfasurat cu 3 batrani si o angajata, ascunsi de administratori intr-o baie, iar unei alte angajate i s-a transmis sa nu vina la serviciu in ziua respectiva, de unde se poate deduce ca descinderea a fost anuntata din timp, deci controlul a fost cat se poate de obiectiv.

Raportul AJPIS (Agentia Judeteana de Plati si Interventii Sociale): Din continut reiese clar si sunt confirmate acum oficial informatiile publicate de tvmneamt.ro, conform carora, caminul a functionat ilegal o buna perioada, fara niciun fel de autorizatie si fara niciun fel de aviz. Dupa ce s-a constatat asta in 2019, tot de catre cei la AJPIS, nu numai ca stabilimentul nu a fost inchis, ci i s-a acordat timp administratorului sa intre in legalitate. Este ca si cum un sofer prins fara permis, ar fi iertat de politisti si trimis la scoala de soferi.

Inspectorii AJPIS scriu in raport ca au discutat cu batranii si ca niciun unul nu  a avut nimic de obiectat, in camin e bine si frumos, mancarea este buna si suficienta, primesc ingrijiri de cea mai buna calitate, totul e ca la mama acasa.

Singurele probleme sunt ca nu se respecta structura de personal, adica sunt mai putini angajati decat prevede legea, si ca alimentele nu sunt preparate in functie de problemele de sanatate ale fiecarui beneficiar. Dar nu-i nimic, administratorului i s-a dat timp sa remedieze problemele pana la un anumit termen. Si daca nu se incadreaza in termenul stabilit, iar nu-i bai, pentru ca inspectorii AJPIS sunt mai mămoși așa de felul lor. Administratorul poate prelungi perioada de intrare in legalitate, cat are el chef. Cu conditia sa anunte in scris pe bugetarii de la AJPIS. Și ca sa fie toata lumea cu sufletul impacat, nu a fost aplicata nicio sanctiune.

adresa AJPIS control centru DUMBRAVA ROSIE

Raportul DSP (Directia de Sanatate Publica): Singura neregula gasita de inspectorii DSP Neamt la caminul de batrani, este ca angajatii nu urmasera un curs de igiena, fapt pentru care s-a aplicat o amenda de 1.000 de lei. Daca ar fi controlat o taraba cu zarzavaturi din piata, ar fi gasit cel putin 10 motive sa dea amenzi, dar fiind pandemie, probabil ca echipa de control s-a grabit un pic cu controlul in camin, pentru a avea timp sa se ocupe de problemele generate de Sars Cov2. Din raportul DSP mai reiese insa și o inadvertenta fata de raportul AJPIS. Daca cei de la AJPIS au gasit in centru 38 de batrani, cei de la DSP au gasit 36, cu doi mai putini. Or fi fost cei incuiati in baie, dar nu-i nimic, lasa ca merge si asa. Si daca nu au gasit nimic de reprosat privind modul de administrare si depozitare a medicamentelor, le vom demonstra noi in zilele urmatoare negru pe alb, ca au fost degeaba in control sau l-au facut doar ca sa fie facut. De ochii lumii.

adresa DSP control centru DUMBRAVA ROSIE

Raportul OPC Neamt (ANCP- Protectia Consumatorului): Inspectorii OPC par sa fie singurii care si-au luat rolul in serios. Acestia au gasit mai multe nereguli pe segmentul atributiilor lor, atat in ce priveste calitatea alimentelor si modul de preparare, cat si in ce priveste modul in care sunt intocmite contractele de prestari servicii. Administratorul a fost amendat de OPC cu 8.000 de lei.

adresa OPC control centru DUMBRAVA ROSIE

Raportul DSV Neamt (Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor): Daca raportul DSV nu ar fi ajuns la noi, nu am fi stiut ca in anul 2021, inca mai exista institutii de stat cu bugete si salarii exorbitante, unde angajatii habar nu au sau nu vor sa foloseasca tehnologia din zilele noastre, astfel incat sa redacteze un raport in format electronic. Raportul celor de la DSV a fost scris de mana, insa scrisul este neinteligibil, cu exceptia câtorva cuvinte. Asa ca poate Prefectura ne va transmite si traducerea, dupa ce îl descifreaza. În orice caz, singurul lucru pe care am reusit sa-l intelegem din raport, este ca s-au constatat mai multe nereguli, insa s-a aplicat un… da, ati ghicit. Un avertisment.

nota inspectie DSVSA control centru DUMBRAVA ROSIE

Ancheta politistilor este in continuare in desfasurare, in cauza fiind deschis un dosar penal pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate și abuz în serviciu.

Ramane totusi o necunoscuta de ce din comisia mixta nu au facut parte ITM si ANAF, pentru ca oamenii care s-au hotarat sa dezvaluie ce se intampla in camin, vorbesc si de incalcarea legislatiei muncii dar si despre abateri de la regimul fiscal.

Si daca bugetarii din institutiile de control (cu exceptia OPC) au reusit sa ”rezolve” si problema ”Caminului mortii”, le reamintim ce spun oamenii care au trecut pe acolo, cu mentiunea ca… mai urmeaza:

Video- Dezvăluiri de groază din centrul de îngrijire bătrâni de la Dumbrava Roșie. Fostă angajată: ”Este Căminul Morții”

Noi mărturii despre ”Căminul groazei”(video)- Bătrân decedat după ce a fost scos din Centru, fără să fie anunțată familia

Un director de cămin amenință că va arunca în stradă o bătrână cu grave probleme de sănătate

Audio- Directorul căminului ”Sfântul Nectarie” își arată adevărata față: amenințări și jigniri după articolul tvmneamt.ro

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.