Comunicat de presa Primaria Piatra Neamt: Insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Primăria Piatra-Neamț a depus astăzi cererea de finanțare pentru realizarea a 100 de insule ecologice în Piatra-Neamț, proiect finanțat prin PNRR – Componenta C3 – Managementul deșeurilor. Este un apel competitiv, prioritare fiind primele cereri depuse, deschis astăzi la ora 10:00, iar orașul nostru a fost al 14-lea UAT care a depus dosarul pentru finanțare.

Achiziția este una centralizată, containerele urmând a fi achiziționate de Ministerul Mediului și repartizate apoi fiecărui oraș. În Piatra-Neamț vom avea 100 de insule ecologice în cartierele Dărmănești și Centru:

-35 de insule supraterane încasetate cu 5 containere de câte 1,1 mc (Dărmănești)

-55 de insule supraterane compuse din 5 containere supraterane staționare (Dărmănești)

-10 insule subterane cu containere individuale (Centru)

Insulele ecologice sunt digitalizate, cu acces controlat – aruncarea deșeurilor se va putea face doar prin intermediul unei cartele, care va contabiliza cantitatea de gunoi. Astfel, se vor diminua costurile pentru cetățeni privind colectarea și selectarea deșeurilor. Deși în acest moment există containere supraterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, există situații cand deșeurile se aruncă fără să se țină cont de destinația acestora sau se depozitează alături. Insulele ecologice vor fi montate în locul actualelor containere din Dărmănești și Centru, care vor fi relocate în zone cu containere vechi sau în care nu există deloc.

Prin încurajarea colectării selective, proiectul va conduce la economii de energie, la reducerea poluării, la micșorarea cantităților de gunoi, la conservarea resurselor naturale și va contribui la creșterea calității vieții locuitorilor din municipul Piatra-Neamț.

Valoarea proiectului este de 11.369.075,75 lei (fără TVA), din care 9.911.563,75 lei este valoarea eligibilă, iar 1.457.512 lei neeligibilă.

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.