Actualizare stire- Vezi AICI: Vești proaste de la Piatra Neamț, pentru Tudorel Toader. Dosar penal după ce a fost descoperită cianura într-o clădire aparținând Universității Alexandru Ioan Cuza

Stirea initala: Pompierii ISU Neamt intervin la aceasta ora intr-o cladire din centrul orasului Piatra Neamt (Aleea Migdalelor, in spatele Agentiei CEC, langa scoala nr. 3), unde exista un seif care ar putea contine substante periculoase cu potential radioactiv.

Cladirea apartine Miniterului Educatiei, este administrata de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si este dezafectata, fiind intr-un stadiu avansat de degradare. Aici a functionat un laborator de acvacultura si ecologie acvatica.

ISU Neamt a primit ieri o notificare din partea Universitatii Alexandru Ioan Cuza, in care se mentiona ca au fost gasite documente care ar indica faptul ca in una dintre incaperile cladirii din Piatra Neamt, este un seif in care ar putea  fi depozitate materiale radioactive sau substante care contin cianuri. Prin urmare, la fata locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri, dar si o autospeciala ISU cu laborator de cercetare CBRN (Chimica Biologica Radiologica si Nucleala) de la Iasi, pentru a deschide seiful si a se lua masuri speciale, in caz ca se confirma existenta unor substante periculoase in interior.

Potrivit unor informatii de ultima ora, in jurul orei 14 s-a reusit deschiderea seifului, in interior fiind gasita o punga cu aproximativ 1-2 kg de substanta, care cel mai probabil este cianura. Substanta a fost preluat de echipajul CBRN. Proprietarul cladirii ar putea risca o amenda destul de consistenta dupa ancheta Politiei, pentru nerespectarea normelor privind depozitarea substantelor periculoase.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.