In ceea ce priveste cauza inundatiilor de la Farcasa, Holzindustrie Schweighofer se jura ca nici usturoi n-a mancat si nici gura nu-i miroase. Duminica, în urma materialului publicat sambata de tvmneamt (VIDEO- IPOTEZĂ ȘOC: INUNDAȚIILE DE LA FARCAȘA, PROVOCATE DE FIRMA CARE EXPLOATEAZĂ PĂDURILE), Holzindustrie Schweighofer reactioneaza cu un mail trimis pe adresa semnatarului articolului. Mail-ul este semnat de o doamna Luciana Petrescu care se recomanda a fi Head of Public Relations si nu se cere un drept la replica, ci nici mai mult nici mai putin, decat sa corectam articolul si sa inseram date sugerate de doamna in cauza. Nu stim de unde si pana unde isi permite cineva chiar si de la ditamai firma sa ceara corectarea unui articol de presa, insa in mod clar nu avem de a face cu niste profesionisti si evident ca nu vom proceda ca atare.

Aceeasi doamna afirma ca Holzindustrie Schweighofer ”… nu efectueaza actiuni de exploatare forestiera, insa si-a luat angajamentul sa ajute – cu tot ce ii sta in putinta unei companii private – in lupta impotriva fenomenului taierilor ilegale. Din ianuarie 2017, compania a implementat un plan de actiune pentru activitatile sale din Romania. Aprovizionarea sustenabila si transparenta este unul dintre principiile noastre cheie. De asemenea, ne-am luat angajamentul clar pentru un dialog constructiv cu organizatiile non-guvernamentale si alte parti interesate relevante”, se arata in mail.

Probabil ca persoana care se ocupa cu comunicarea la cel mai mare prelucrator de lemn din Romania crede ca noi traim pe alta planeta si incearca sa minta prin omisiune. Da, este adevarat, Holzindustrie Schweighofer NU exploateaza, dar nici nu planteaza ghiocei prin padurile de la Farcasa si de pe Valea Muntelui in general. Compania respectiva cumpara paduri, asa cum a facut si la Bușmei (satul afectat grav de inundatii) unde a cumparat mii de hectare de la printul Sturdza, apoi incheie contracte de exploatare cu terți, adica cu alte firme private. Și mai mult, daca cineva are de reglat conturi cu vreun patron care supara vreun ștab de la Romsilva sau vreun personaj politic cu influenta, se apeleaza la Holzindustrie Schweighofer si omului i se intrerupe contractul, adica este aproape bagat in faliment. Cu alte cuvinte, este vorba despre apucaturi interlope.

Revenind, Holzindustrie Schweighofer nu exploateaza, dar padurea îi apartine iar firmele care exploateaza acolo o fac pentru nimeni altcineva, decat pentru Holzindustrie Schweighofer. Deci incercarea de a minti prin omisiune nu tine deloc.

Tot doamna respectiva anexeaza mail-ului si un material publicitar ca sa ne convinga cat de bine intentionata este compania pentru care lucreaza si cum șefii ei nu pot dormi noaptea de grija padurilor de pe Valea Muntelui. Marturisim ca nu l-am citit pentru ca stim si noi cu ce se mananca propaganda firmelor cotropitoare, deci e un pic mai greu sa fim impresionati cu gargara ieftina.

Prin urmare, ramanem la convingerea ca daca se confirma teoria specialistilor ca padurile se exploateaza in bataie de joc, apoi au loc inundatii devastatoare, o mare parte din vina apartine proprietarilor de paduri, in cazul de fata, Holzindustrie Schweighofer.

Daca am fi trait intr-o tara unde politicienii si sefii institutiilor care ar trebui sa protejeze padurile nu ar fi mana-n mana cu aceste firme, dupa inundatiile de la Farcasa, exploatarile forestiere ar fi fost oprite in secunda doi si s-ar fi demarat anchete de amploare pentru a se stabili daca taierile de arbori au vreo legatura sau nu cu fenomenele inregistrate acolo.

Maine vom arata cat de mult le pasa milionarilor de la Holzindustrie Schweighofer, cei care fac munti de bani din padurile romanilor, cand li  se cere ajutorul inlaturarii efectelor inundatiilor din Farcasa. Vom reveni.

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.