Este dezastru in cartierul Valeni din Piatra- Neamt, in urma inundatiilor de noaptea trecuta (19/20 iunie). Potrivit unor estimari incă neoficiale, peste 100 de case au fost afectate de ape si aluviuni. In jurul orei 14, tot cartierul arăta ca dupa razboi, cu urmele inundatiilor la fiecare pas, cu zeci de utilaje, masini de pompieri, salvatori si ambulante desfasurate pe toata distanta de aproximativ 3 km de la podul de la Caprioara pana la biserica din Valeni. Cei aproximativ 100 de pompieri (cativa zeci veniti din Vaslui, Iasi si Suceava) si peste 40 de muncitori Publiserv, erau la datorie, indepartand aluviuni, eliberand drumuri sau eveacuand apa din curti si case.
Pe Aleea Brazilor, imediat dupa podul de la Caprioara, un torent s-a revarsat in timpul furtunii antrenand cantitati imense de aluviuni si blocand drumul. De 12 ore se munceste continuu pentru eliberarea drumului insa misiunea este departe de finalizare. Potrivit directorului Publiserv, George Triboi aflat si el la fata locului, din locul respectiv s-au carat pana la amiaza undeva la 50 de basculante de pietris si ar mai trebui incarcate inca pe atât.
Torentul a trecut chiar printr-un poligon al pompierilor de pe malul Bistritei, acoperindu-l in totalitate cu aluviuni
Accesul auto in cartierul Valeni este in continuare restrictionat, cu exceptia utilajelor si masinilor de interventie. Nici riveranii nu pot trece mai departe de podul de la Caprioara cu masini, ci doar la pas, oamenii fiind nevoiti sa mearga 2-3 km pana la casele lor, putine fiind acelea care au mai ramas neatinse de ape.
Pe str. Gheorghe Asachi in zona cunoscuta ca Podul Turcului (tot în cartierul Valeni) a fost un adevarat prapad. Torentul care vine tot din fondul forestier, a maturat totul in cale, apele navalind cu o forta fantastica, lasand in urma munți de pamant, pietris si bolovani imenși, cel putin doua case fiind efectiv ingropate in bolovani si pietris (galerie foto- jos). Noaptea trecuta, 15 persoane printre care si 3 copii au fost evacuate din calea apelor.
Dinamica producerii inundatiilor din aceasta zona, seamana foarte tare cu ceea ce s-a intamplat anul trecut (2018) tot in luna iunie, in satul Bușmei, comuna Farcasa, unde tot un torent a ingropat mai multe case sub munti de pietris. La vremea aceea, tvmneamt.ro a dezvaluit ca forta apei a fost cauzata de baraje naturale (crengi si alte resturi forestiere) create dupa taieri de arbori, fara sa mai fie stranse resturile vegetale. Apa din torenti s-a adunat in aceste baraje naturale care la un moment au cedat, formandu-se o viitura devastatoare. Aceeasi cauza ar putea fi si la Valeni, explicandu-se astfel forta viiturii, mai ales ca torentii din zona nu au fost corectati de ani de zile de catre Romsilva, institutie care administreaza fondul forestier de pe versantii respectivi, in ciuda cererilor facute de Primaria Piatra- Neamt.
Nici in strandul din Piatra- Neamt situatia nu este deloc roz, locul fiind lovit de inundatii pentru a treia ora in doar 2 saptamani. De data asta, distrugerile sunt mai mari si este foarte posibil ca acest sezon de vara sa fie total compromis, avand in vedere pierderile create. Acelasi torent revarsat tot din padurea administrata de Romsilva, a adus mari cantitati de aluviuni, iar apa a ajuns pana aproape de bazine. Drumul de acces in strand a fost grav deteriorat pe unul dintre sensuri, existand pericolul de prabusire.
Se estimeaza ca situatia in Valeni va fi cat de cat reglementata abia in cursul acestei nopti. Echipele de interventie (pompieri ISU, Publiserv si firme private) raman in continuare pe teren, fiind organizate deja în sistem de permanenta.
Judetul Neamt este in cotinuare sub avertizare COD GALBEN de ploi torentiale si vijelii, cel putin in in aceasta noapte al ora 23.
Imagini video din strand, filmate astazi dupa-amiaza:
Ionut CORFU
In clipul de mai sus se vede ca apa se varsa printr-un tub de foarte mici dimensiuni. Ori de pe versantii muntelui se formeaza torente foarte puternice oriunde s-ar afla acei versanti, nu conteaza ca e in oras sau aiurea, apa se umfla si rupe tot in cale. Ar trebui facut un canal de ghidare al apei in zonele afectate frecvent cu pereti foarte inalti, grosi, cum sunt de exemplu in centrul orasului pe Cuejdi, si de o latime potrivit cu volumul maxim al apei ce poate curge la un moment cu precipitatii foarte intense, aici trebuie consultati specialistii de la apele romane. Altfel permanent vor exista probleme, poate si mai mari.