În contextul unei adevărate invazii a urșilor în județul Neamț, și mai ales (în ultimele două săptămâni) în comuna Alexandru cel Bun, unde au fost transmise și 3 avertizări Ro Alert pe zi, prefectul Adrian Niță aduce clarificări și cifre, care contrazic clișeele de tip fumigenă ale celor care spun că motivul pentru care urșii ajung prin bătăturile oamenilor, ar fi că s-au tăiat pădurile. Pădurile sunt la locul lor, numai că urșii s-au înmulțit peste măsură.

Principalul motiv pentru s-a ajuns la un număr exagerat de mare de urși, este reprezentat de interzicerea vânătorii la această specie, tocmai la presiunile isterice ale unor ONG-uri care pretind că protejează natura. ”Dorința aceasta exagerată de a proteja fauna, pe care într-adevăr, trebuie să o iubim, trebuie să o conservăm, să o respectăm, să avem grijă de ea, a dus la situația în care pur și simplu suntem invadați de acesta carnivore mari, de urși, pentru că suprafața împădurită nu mai face față numărului lor”, a spus prefectul Niță la emisiunea ”Revista presei altfel…” de la Monitor TV.

Pe fondurile de vănătoare ale Romsilva sunt de peste 3 ori mai mulți urși față de cât poate suporta fondul forestier. ”La nivelul județului Neamț, avem raportat doar de către cei de la Direcția Silvică un număr de 269 de exemplare, cu mult peste posibilitățile -ca să spun așa- zonei noastre de munte de a suporta, care în mod normal ar trebui să fie populată cu aproximativ 85- 90 de exemplare, deci, aproape de trei ori, dacă ar fi să ne referim la județul Neamț.

Prefectul Adrian Niță dă exemplul comunei Poiana Teiului, una dintre zonele cele mai afectate de prezența urșilor în comunități, unde, raportat la suprafața împădurită, ar trebui să fie 4 urși, însă în realitate sunt 22 de exemplare, adică de aproape de 6 ori mai mulți. ”Am mai dat exemplul fondurilor de vânătoare unde s-au înregistrat probleme cu urșii, și a fost acel caz de la Poiana Teiului, unde pe un fond de vânătoare de 11.000 de hectare, din care doar 5.800 împădurite, avem raportate 22 de exemplare. Adică, gândiți-vă că dacă un urs, desigur, în funcție de sex, de vârstă, are nevoie de un areal undeva în jurul a o mie, două mii de hectare împădurite, imaginați-vă că pe aproape 6.000 de hectare îmădurite, sunt 22 de exemplare. Asta doar acolo în zona Poiana Teiului.

Un alt motiv al înmulțirii exagerate a urșilor, ar fi și schimbările climatice. ”Din cauza faptului că iernile, cel puțin ultimele cinci au fost foarte blânde, deja, înțeleg de la specialiști că ei se înmulțesc mult mai accelerat. Ursoaicele înainte aveau unul sau doi pui, acum au și trei sau patru”, mai precizează Adrian Niță.

Deși ar trebui demarată urgent o operațiune de rărire a exemplarelor de urși, sub o formă sau alta, demersurile făcute la București, au rămas fără răspuns. ”Am făcut mai multe demersuri, am transmis și ministerului, nu știu de ce cei de la Mediu nu-și asumă până la urmă această problemă, și probabil că ar trebui să o facă, dar, dacă nu sunt urși la București, cum bine spunea cineva, și nu se confruntă cu această problemă, nici nu-i dau importanță. Până când, ferească Dumnezeu, ne vom întâlni cu o situație mai tragică”, a concluzionat prefectul Adrian Niță.

Situația numărului de urși prezentată de prefect, este doar pe fondurile de vânătoare ale Romsilva. Trebuie avut în vedere că în Neamț există urși și pe numeroase fonduri de vânătoare private, care nu au fost luați în calcul la numărul total de exemplare. Astfel, se estimează că populația totală a urșilor în județul Neamț, este chiar și de peste 10 ori mai mare decât ar trebui să fie în mod normal. Așa se explică de ce s-a ajuns să fie semnalată prezența unor urși și în zone de câmp, unde nu au mai fost văzuți niciodată, așa cum s-a întâmplat recent în comuna Mărgineni, unde a fost observată o ursoaică cu pui.

Declarațiile prefectului pe acest subiect, de la minutul 24:

Ionut CORFU

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.