Nemtenii ar putea beneficia, de la 1 aprilie 2015, de noi servicii medicale gratuite, stipulate intr-un proiect legislativ supus dezbaterii publice de Ministerul Sanatatii si CNAS. Foarte important de mentionat este ca se vor introduce psihoterapia pentru copii si adulti, precum si kinetoterapia pentru copiii cu autism. Totodata, in pachetul de servicii pentru asigurati sunt incluse noi beneficii la stomatolog. O serie de servicii ce erau adresate numai copiilor pana la 18 ani se vor acorda tuturor asiguratilor, indiferent de varsta. Se vor introduce si unele proceduri si tratamente noi, cum ar fi recoltarea de material bioptic, tratamentul postoperator al ranilor abdominale, al interventiilor chirurgicale dupa cezariana sau histerectomie (indepartarea chirurgicala a uterului). Totodata, proiectul de act normativ mai include si introducerea unor servicii precum examenul radiologic al articulatiilor sacro-iliace, RMN pentru sinusuri sau ecografia transrectala si examenul radiologic coloana vertebrala/segment.

Pentru prima data, pacientii neasigurati ajunsi la spital vor fi consultati chiar daca nu prezinta un bilet de trimitere de la medicul de familie. Pachetul minimal de servicii medicale (adresat persoanelor neasigurate) va cuprinde asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitati clinice (la cabinetele din policlinici) pentru supravegherea evolutiei sarcinii si lehuziei, respectiv cate o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere, iar in ceea ce priveste asistenta medicala spitaliceasca, in cadrul criteriilor pe baza carora se efectueaza internarea pacientilor in regim de spitalizare de zi a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesita tratament in afectiuni ce nu necesita izolarea. In plus, se mai propune si examinarea gratuita pentru constatarea mortii, cu eliberare a certificatului constatator.

In pachetul de baza, de care vor beneficia asiguratii, pe langa dublarea numarului maxim de consultatii la domiciliu, au fost introduse noi beneficii. In cazul acordarii asistentei medicale primare (la cabinetul medicului de familie)  se prevede introducerea posibilitatii de a administra medicamente la cabinet si introducerea spirometriei (stabilirea functiei si capacitatii respiratorii a plamanilor cu ajutorul unui aparat special de masurare). La cabinetele de specialitate din policlinici au fost introduse servicii de supraveghere a sarcinii si lauziei, iar in cadrul serviciilor medicale pentru situatii de urgenta medico-chirurgicala, minorii vor beneficia de doua consultatii, in loc de una, ca acum. Pentru afectiuni cronice, pentru una sau mai multe boli monitorizate in cadrul aceleiasi specialitati se acorda maxim 4 consultatii pe trimestru per asigurat, dar nu mai mult de doua consultatii pe luna. In prezent se acorda o consultatie pe luna sau pe trimestru pe asigurat, dupa caz.

In categoria ingrijirilor la domiciliu se va introduce kinetoterapia individuala, iar propunerea de act normativ contine modificari si in privinta dispozitivelor medicale. Unele vor fi eliminate (anumite orteze, de exemplu, a caror folosire nu mai este recomandata), dar se vor adauga altele noi, cum ar fi dispozitivele pentru administrarea chimioterapiei. Pentru ca aceste prevederi sa poata fi aplicate de la 1 aprilie 2015, acul normativ trebuie adoptat de Executiv si publicat in Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.