Ion Asaftei, presedintele ALDE Neamt, avertizeaza ca odata cu trecerea la starea de alerta, Romania intra într-un ”alt haos”, datorita derapajelor guvernului PNL si ale presedintelui Iohannis de la democratie, pe perioada starii de urgenta. Asaftei puncteaza intr-un comunicat de presa ”ocolirea Palramentului” in mod constant si se intreaba ce s-a facut in folosul Romaniei si al romanilor pe perioada starii de urgenta incheiata in urma cu cateva ore si transformata astazi in stare de alerta. ”La fel ca foarte mulți dintre dumneavoastră, nu aveam îndoieli că Parlamentul, instituție și putere fundamentală în stat, ar fi luat în seamă vreo clipă de concetățenii noștri Klaus Werner Iohannis și Ludovic Orban.Din moment ce nu le execută ordinele, nu le este folositor. Așa vremuri am ajuns să trăim. S-au dat singuri de gol cum ar ocoli Parlamentul fără explicații, dar i-a prins în flagrant Curtea Consituțională. Legea fundamentală îi apasă, îi tulbură, îi încurcă.

            Degeaba jură pe Constituție președintele și nomenclatura oficială din partidul său marionetă–de multe ori dovedesc că se opresc la silabisirea numelui. E drum greu până la a lectura articolul 1, cel despre Statul român. Și dacă l-au citit, nu probează că ar înțelege ceva din următoarele alineate:

(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.

(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Spuneți și dumneavoastră, fără a intra în amănunte, vi se pare că Guvernul Iohannis condus de Orban a respectat Statul român în ultimele două luni? Dacă, prin absurd, ajungeau la articolul 2, ne aștepta un moment delicat. Era nevoie de un traducător dificil de pregătit în timp scurt, astfel încât să priceapă pe limba lor ceea ce în română e limpede în legătură cu Suveranitatea:

(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Extrem de grav, așa cum ALDE și dl președinte Călin Popescu Tăriceanu nu au încetat să avertize, este că ieșim dintr-o situație de urgență în care nu am descoperit ce au făcut gestionarii oficiali ai urgenței în folosul României și românilor, și vor să ne arunce în alt haos. Și-au reconfirmat neputința și preocuparea reală pentru agende și priorități străine de grijile noastre odată ce nu au fost capabili să numere zilele din calendar. N-au apucat să depună la timp un proiect de lege, oricum făcut după chipul și asemănarea tandemului Iohannis & Orban, nu pe altarul interesului poporului. După acest episod de neimaginat anterior, devine absurd să ai la ei pretenția de a ține cont de Constituția României. Bine că un lot de miniștri, în frunte cu întâiul între ei, ne obișnuise să semneze aproape zilnic condica de prezență la Cotroceni. A întreba cu ce se ocupau nu are rost fiindcă se vede.

Iată așadar, adunăm noi și noi motive pentru a readuce pe tapet, la cald, o temă dragă președintelui Iohannis, anume resetarea. De ani de zile, când caută să dea grandoare tehnică forțată discursului, vorbește aiurea despre resetarea clasei politice, a economiei, a parlamentului, a României, încât te gândești că a găsit un buton vrăjit prin celebrele sale vacanțe, pe el scrie „reset”, numai că nu știe ce înseamnă.

Este posibil ca iminenta criză economică și socială să impună măsuri de resetare radiclă în multe domenii, inclusiv în viața politică. Subiectul resetării, în ansamblu,poate genera dezbateri profunde în societate, dar pentru a contura un proiect de folos poporului nostru, trebuie îndeplinite două condiții. Prima este ca acest guvern de neputincioși, până nu-l mătură o moțiune de cenzură, să se apuce urgent de pus în practică ce-i învață niște români pricepuți. A două condiție îl vizează pe Iohannis, cu ale lui dificultăți de-a aprofunda și respecta Constituția, începând cu primele două articole. Dacă pentru a ne elibera de aventurile distrugătoare în care ne-a aruncat împreună cu marionetele lui, România va avea nevoie de o resetare, atunci resetare să fie! N-o decide, n-o face el. E privilegiul poporului șise va săvârși prin vot,nu când vor el și marionetele. La nevoie, se poate întâmpla cu prilejul unui referendum organizat pentru o anume demitere din funcție. Urgența, mare ghinion!, o stabilește Parlamentul”, se arata in comunicatul presedintelui ALDE Neamt.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.