Comunicat de presa, Ion Asaftei, presedintele ALDE Neamt: ”Cum a reusit Guvernul Orban sa strice o idee buna”

 IMM INVEST versiunea 2020 este un program necesar pentru repornirea economiei. Asta este realitatea! În această perioadă extrem de dificilă, toți antreprenorii (mai mari sau mai mici, mai buni sau mai răi, mai PSD-iști sau mai liberali) caută cu disperare o variantă de salvare a business-ului lor, a salariilor angajaților și a revenirii la normalitate. În acest moment, singurele entități capabile prin mărime și putere să intervină pentru salvarea situației sunt guvernele. Ele au atât obligația, cât și responsabilitatea de a interveni pentru a restabili liniștea economică (a se vedea programele de intervenție ale SUA, UK, Franța și Germania). Identificând importanța momentului, inclusiv Uniunea Europeană prin cei mai înalți reprezentanți ai săi a „dat liber la cheltuieli” prin posibilitatea de depășire a limitelor de deficit bugetar. Cu alte cuvinte UE ne transmite nouă și celorlați parteneri europeni să facem orice pentru a salva viitorul țării și al cetățenilor ei.

Eficiența unui program precum IMM INVEST trebuie măsurată prin două criterii:

 • Pe termen scurt: viteza de accesare efectivă a creditelor (data la care companiile accesează efectiv banii). Firmele au nevoie de bani acum, nu peste 10 săptămâni!
 • Pe termen lung:
  • Rata de credite neperformante din total credite
  • Valoarea veniturilor bugetare în perioada 2020-2022 vs 2019
  • Indicatori macroeconomici de șomaj, creștere economică, datorie publicăși deficit bugetar vs media UE

Din păcate, realitatea este că programul care ar trebui să repornească economia nu funcționeazăși am motive serioase să cred că el a fost de la bun început conceput doar ca un program cu scop electoral. Dacă Guvernul Orban ar fi vrut să facă din acest program unul de real ajutor pentru firme și antreprenori ar fi trebuit să răspundă întâi la următoarele întrebări:

 1. De ce este nevoie de înscriere pe un site care nu funcționează când atât ANAF, cât și Registrul Comerțului știu care sunt IMM-urile care sunt elegibile și pot să transmită aceste informații către bănci și Fondul de Garantare (FMGCIMM) ?
 2. De ce companiile trebuie să se înscrie pe un site care nu funcționează în condițiile în care decizia finală de aprobare a finanțărilor aparține oricum băncilor și se realizează după o analiză atentă a situației financiare a IMM-uilor?
 3. Dacă aceste sume sunt garantate de stat, de ce nu se stabilesc criteriile de eligibilitate ale firmelor pentru acces la IMM INVEST și băncile doar să le aplice? Băncile nu au nici un risc, deci de unde nevoia să mai facă și ei analize?
 4. De ce în cadrul procesului de înscriere în IMM INVEST, o societate poate să aleagă o singură bancă partenerăîn loc ca  Guvernul să lase piața să funcționeze liber? De ce nu lăsăm companiile să fie „vânate”  de mai multe bănci? De ce nu transformăm procesul în care antreprenorul stă cu șapca în mână la ușa băncii în bancheri care aleargă după companii să le dea credite garantate de stat?

Deci, câte firme vor beneficia de cele 15 miliarde de lei din proiectul IMM INVEST puse pe masă de Guvern? Aceleași care și astăzi sunt bancabile. Extrem de puține în comparație cu nevoile celor aproape o jumătate de milion de IMM-uri. Realitatea este că cele 15 miliarde de lei sunt doar o perdea de fum și doar o măsură electorala a Guvernului Orban.

Diferența între Guvernul Orban și un Guvern care știe ce are de făcut și are curajul să adopte decizii este cam de 8 săptămâni în ceea ce privește accesul la finanțarea IMM INVEST și cam de 50.000 de companii eligibile. Cam mult, nu credeți domnilor Guvernanți?

 I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.